Hyvä katesauma tehdään hyvillä välineillä. Tiivis pellava- tai puolipellavakangas on hyvä paitakangas. Tällä hetkellä parhaan pellavaisen paitakankaan, joka on helposti saatavilla, voi ostaa Bragesta. Se on kallista, mutta mikäpä ei olisi. Se on myös riittävän tiivistä, että pienet kirjonnat, kuten ronkkaus, onnistuvat sille.
Katesauma ommellaan pellavaisella nyytinkilangalla. Itse käytän useimmiten Pella 70 -lankaa, ½-valkaistua. Pellaa myydään isoilla rullilla ja se iso rulla maksaa kai jotain parikymppiä. Jos ei tarvitse isoa rullaa, voi käyttää Bockensin nyytinkilankaa. Puolivalkaistu Bockens 40/2 tai 50/2 sopii paidan ompeluun. Noista 40/2 on paksumpi, numerointi on käänteinen. Lanka valitaan kankaan mukaan: paksumpaan kankaaseen paksumpi lanka. Pella on tasaisempaa laadultaan ja mielestäni vähän kestävämpää, mutta Bockensillakin pärjää oikein hyvin. Vaikka pellavalanka saattaa tuntua hankalalta, sen käytössä on järkeä. Saumasta saa kauniin. Pellavalanka on kestävää, kunhan sitä ei kuluta turhaan. Ja mikä tärkeintä ommellessa: pellavalanka ei luista takaisin, kun olet kiristänyt piston.
Seuraava askel on neula. Neula valitaan kankaan ja langan paksuuden mukaan. Tähän kankaaseen ja lankaan käytän John Jamesin teräväkärkistä kirjontaneulaa nro 7. Näissä neuloissa on tarpeeksi iso silmä, että pellavalanka mahtuu siitä hyvin ja kärki on suiposti terävä.
Sitten tarvitaan vielä nuppineuloja, sakset ja suosittelen harsinlankaa ja sormustinta, vaikken itse niitä käytä, ensimmäistä laiskuudesta ja jälkimmäistä siksi, etten osaa. Sen huomaa kyllä sormenpäistä...
Katesaumaksi ommeltavat saumanvarat leikataan 1 cm levyisiksi. Jos kangas on huomattavasti ohuempi tai paksumpi, niin saumanvaraa voi säätää sen mukaan. Kappaleet neulataan yhteen.
Sitten seuraa se kohta, jonka mie usein skippaan: harsi kappaleet yhteen VALKOISELLA harsinlangalla täsmälleen siitä saumanvaran ja kaavan rajalta. Käytin tässä mustaa siksi, että se erottuisi. Tätä lämpimästi suosittelen ainakin ensimmäisillä kerroilla.
Nuppineulat voi tietenkin sitä mukaa poistaa. Katesaumassa toisen kappaleen saumanvara kattaa. Tällä on merkitystä paitaa kootessa, joten ole tarkkana. Esimerkiksi hihaa miehustaan kiinnitettäessä hiha kattaa. Tässä vaiheessa se saumanvara, joka kattaa, jätetään suoraksi ja se toinen taitetaan tuosta harsinlangan kohdasta.
Mie siis oikaisen tässä niin, että taitan katettavan saumanvaran ja neulaan sen, näin:
Laita lanka neulansilmään rullalta tuleva pää edellä (näin se menee vähemmän solmuun).
Langasta katkaistaan pätkä, mutta älä ota mitään laiskansäiettä, siis kovin pitkää, sillä pellavalanka ehtii hiutua poikki ja mennä tuhannensolmuun ennenkuin saat sen ommeltua loppuun. Siis tuollainen 30 cm pätkä riittää. Tee toiseen päähän solmu.
Pidä työtä käsissäsi noin, kuin se on kuvassa. Sauma on siis sinuun nähden vaakasuorassa ja taitettu saumanvara itseesi päin. Ompelu aloitetaan oikeasta reunasta. Pujota neula taitetun saumanvaran taitteesta läpi niin, että solmu jää taitteen väliin. Ota neulalle aina taemmasta kankaasta pari lankaa ja taitetusta voi ottaa pikkuisen reilummin.
Kiristä napakasti, mutta varo, ettei sauma lähde supistumaan. Tässä auttaa se, että kiinnität sauman alkupään johonkin. Mie kiinnitän sen aina neulalla housuihin tai polven ympärille kietaistuun nauhaan. Kun sauma etenee, kiinnityskohtaakin siirretään. Mie ompelen sohvalla, risti-istunnassa tai polvet koukussa. Silloin polven asentoa muuttaen pystyy etenemään hyvin ja yläkropan työasento säilyy siedettävänä. Yhtä hyvin voit kiinnittää alkupään johonkin muualle, sopivalle korkeudelle. Pistojen tiheys on käsialakysymys ja riippuu myös kankaan paksuudesta. Esimerkiksi 4 pistoa/cm on aika hyvä.
Kun lanka loppuu, päättele se tuohon taitteeseen muutamalla punospistolla ja pujota taitteen väliin.
Kun saat katesauman ensimmäisen ompeleen valmiiksi, pura harsinlanka pois. Leikkaa taitetusta saumanvarasta 1/3 pois. Käännä työ ja avaa kappaleet irti toisistaan. Taita kattava saumanvara oikeaan asentoonsa katettavan päälle. Nyt seuraa se taittelu- tai sullomisvaihe. Molemmat saumanvarat pitäisi saada napakaksi, pulleaksi ja kapeaksi matoseksi. Mie teen niin, että työnnän kynnellä saumanvarat kolminkertaiseksi ja vielä sullon kynnellä pyörittäen saumanvaranippua pulleaksi.
Sitten taas ommellaan oikealta vasemmalle, kuten ensimmäinenkin ommel. Taas pari lankaa sieltä suorasta kankaasta ja reilummin saumasta. Ja kannattaa kiinnittää alkupää johonkin. Saumamatosesta tulee helminauhamainen.
Nyt on siis koko ajan työskennelty kankaan nurjalla puolella. Oikealla puolella näyttää tältä:
Kun saumoja on nyperretty ja nyhrätty, paita on ruttuinen. Sormista on irronnut kaikenlaista (tuskanhikeä?) kankaaseen. Valmis paita pestään. Ennen käyttöä se vielä tärkätään ja silitetään.
Kauniilla käsialalla tehty katesauma on kuin koriste. Vaate ei saumoista huonone, se kaunistuu. Paitaan voi tarpeen mukaan huoletta tehdä jatkosaumoja, jos käytettävissä oleva kangas niin vaatii.
Katesauman ompelu on melko hidasta, mutta parhaimmillaan se on sujuvaa ja rytmikkyydessään meditatiivista.
Katesauman ompelu on ihanaa ja näillä ohjeilla pääsee vauhtiin vaikka ei pääsisi live-open oppiin juuri tänä talvena.
VastaaPoistaNiin on :)
PoistaTätä tapaa on pakko kokeilla, näyttää niin hyvältä ja pullukalta.
VastaaPoistaKun kokeilet, niin raportoitko, puuttuuko ohjeesta jotain? Tai tajusin, että kuvat katettavan varan kaventamisesta, kappaleiden avaamisesta ja varojen sullomisesta puuttuvat, en muistanut niitä siinä ottaa...
PoistaApua kuule, mien nään vissiin unta tästä ensi yönä, niin KATTAVA selitys, kiitos! <3
VastaaPoistaHehee, kattava :D Kerro sitten, miten unessa onnistui tällä ohjeella! Ja että mitä siitä syntyi.
PoistaMie en oo aikoihin käynytkään lueskelemassa. Uus sivupohja on ihana! Ja katesauman juttu oikeesti kiinnostava, vaikka tuskin koskaan tuota taitoa tarvitsen. Tai ehkä miun on pakko nyt tehdä joku sellanen juttu johon katesaumaa voi käyttää.
VastaaPoistaToki on pakko :D Raporttia kehiin, mihin sie keksit sitä käyttää! Ja juu, miekin tykkään tästä sisustuksesta!
PoistaOlenko koskaan sanonut, että ihailen sinua? Olen. Sanon taas. Ihailen sinua. Niin uskomattoman taitavaa ja nättiä.
VastaaPoistaNoni, taas mie kyynelehin täällä :D Kävin just pitämässä parhaan FolkJam-tuntini ikuna ja sen jälkimainingeissa vähän herkillä... :P Kiitos! Tunne on molemminpuolinen. Mie ihailen siun näkökykyä (voiks niin sanoa?) ja sitä, että osaat siirtää sen meille muille näkyväksi. Ja siun tapaa olla yrittäjä.
PoistaKiitos selkeästä ohjeesta!
VastaaPoistaNyt on kuitenkin pakko kysyä, kun jäi askarruttamaan. Onko sinulla joku erityinen syy ommella katesauma (erityisesti jälkimäinen osa) oikealta vasemmalle ja päärme (http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2015/12/kapea-paarme-diy.html) ylhäältä alas?
Kansanomaisessa työtavassahan ei varsinaisesti ole mitään sääntöjä, vaan jokainen ompelee siihen suuntaan, mikä luontevalta tuntuu. Mie olen kokeillut kaikkia suuntia ja tämä tuntuu miusta luontevimmalta. Voi olla, että myös myöhemmin luotujen ompeluoppien mukaan katepisto ommellaan oikealta vasemmalle ja päärmepisto ylhäältä alas - mutten ole varma. Katesaumankin voi ommella monella tavalla, mm. niin että ensimmäinen ommel ommellaan kankaan oikealta puolelta, mutta miusta se on vähän hankala.
Poistahienoa työtä teet Soja,kiitos.
VastaaPoistaKiitos <3
PoistaKiitos kattavasta tieto- ja ohjepaketista!
VastaaPoistaLisäkysymys: osaatko sanoa, mikä sauma kattaa muissa tapauksissa? Esimerkiksi jos ompelee paidan sivusaumoja tai vaikka kiilaa kiinni takakappaleeseen? Yritin hakea tähän apua myös muualta, mutta hakukone ei tarjonnut tähän hätään vastausta. Suurkiitokset jo etukäteen kaikesta avusta!
Oijoi, olisko loman takia jäänyt tähän vastaamatta! Pahoittelen. Vastaus on, että mikä milloinkin, jollei muuta ole ohjeissa määritelty :) Enimmäkseen sillä kattavalla puolella ei siis ole väliä. Jos ommeltavaan saumaan "törmää" aiemmin ommeltujen saumojen päitä, niin niitä on helpompi kattaa kuin että kattaa niillä, joten jos pystyy, niin sen voi ottaa huomioon. Mutta mahdotonta ei ole toisinpäinkään.
PoistaHarjoittelin katesaumaa. Oli kiva tehdä. Hyvät ohjeet. Pellavani on niin tiukkaa että tarvitsen sormustimen avukseni. ( Video pikku apuvälineistä näytti hyvältä ). Tarrautuva apulaite on varmaan parempi kun vanhanajan sormustin ;)
VastaaPoistaHyvä! Jotkut kankaat ovat tosi kovia ommella. Mie jossain vaiheessa myös tein vähän turhan tiukkoja saumoja ja niitä oli haastavaa ommella. Nyt olen löytänyt sellaisen mukavan rennon otteen.
PoistaLisään vielä että päärme, 2 mm ei ole helpoin. ;) Leveitä päärmeita kyllä teen. ;)
VastaaPoistaHih! Kuka väitti, että kansallispukujen ompelu olisi helppoa :)
Poista