torstai 5. syyskuuta 2013

Yrittäjän päivä

"Yrittäjän päivästä on tullut kansallinen juhlapäivä, jota vietetään 5. syyskuuta monin eri tavoin. Yrittäjän päivän tavoitteena on luoda positiivista kuvaa yrittämisestä ja saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä uravalintana."

Kerroin vuosi sitten päivästäni ja koska miusta oli silmiä avaavaa lukea se päivitys nyt uudelleen, kirjoitan samalla tavalla tänäänkin. (Se on kyllä kirjoitettu 5.9. vaikka jostain syystä siinä onkin 4.9., ilmeisesti blogin muutossa tapahtui jotain outoa.) Hyvää yrittäjänpäivää!

7.00
Herätys soi. Väsyttää ja koska kuulen, että kutosluokkalainen on hereillä, loikoilen vielä hetken.

7.15
Noustava on. Käyn aamupesulla ja puen.

7.40
Nappaan aamupalan koneen ääreen. Otan kuvan tilanteesta, muokkaan sitä ja ihmettelen, mikä ongelma kuvan lisäyksessä tänne blogiin oikein on. Kutosluokkalainen lähtee kouluun.


7.53 
Luovutan, en saa kuvaa tuohon. Toiveikkaasti jätän siihen "mukakuvan" ja toivon, että se muuttuu bittikeijun toimesta oikeaksi kuvaksi itsestään.

Katson sähköpostit: vain mainoksia.

Kurkkaan verkkopankin: ei ole tullut suorituksia tilauksista, joten ei postittelua tänään. IZetteltä on tullut korttimaksurahat lauantaiselta Käsityökorttelikeikalta. Yritän etsiä Käsityökotteliin linkkiä Facebookista, mutta Facebook on rikki!!! Mitä ihmettä tapahtuu? Huh, ei ollutkaan. F-securen pankkitoimintojen suojaus vain oli päällä ja näköjään toimii eri tavalla kuin ennen. Ja kuvan tuontikin tietysti nyt onnistuu. Tampio minä.

Luen vielä Facebookin. Kansallispuku-ryhmässä on 2 uutta jäsenpyyntöä, nyt meitä on jo 418! Ihanaa!
Tutkailen myös tarkkaan Suomen Käsityöyrittäjien suljetun ryhmän viestit ja kommentit. Julkisesti näymme täällä. Olen ollut ryhmässä mukana vasta vähän aikaa, mutta saanut sinä aikana ihan huikeasti tietoa, tukea ja yhteisöllisyyttä. Joukossa vaan on voimaa ja se kannattaa muistaa erityisesti yrittäjän päivänä.
Laitan vielä työminän Facebook-seinälle linkin tähän kirjoitukseen ja kurkkaan siviiliminän seinän.

8.09
Konehommat hoideltu. Siirryn sohvalle kiinnittämään ja kirjomaan Jääsken naisen kansallispuvun B-mallipuvun paidan pääntiekaitaletta. Seurassani on Eppu Nuotion Musta -äänikirja.8.34
Kuudesluokkalaisen luokkakaverin äiti soittaa ja juttelemme lasten ongelmista ja eilisestä vanhempainillasta. Turhauttavaa. Puhumme 16 minuuttia. Koulukiusaaminen on p*rseestä. En jaksa pohtia tätä nyt enempää. 

Herättelen ekaluokkalaisen, joka ei juuri koskaan nuku näin pitkään. Hän on kipeän oloinen ja komennan tyrkkäämään kuumemittarin kainaloon.

Otan ommellessani kuvia työstä. Haaveilen kunnollisesta digikamerasta ja suunnittelen tekeväni blogiin teko-ohjeet ainakin katesaumalle ja päärmeelle. Ilahdun, kun luen Facebookin Kansallispuku-ryhmästä, että joku on opetellut miun blogin ohjeella kansallispukukurssilla ronkkaamaan :)


8.58
Ekaluokkalaisella ei ole kuumetta. Hoputan hänet pesulle ja aamupalalle. Palaan Jääsken pääntien pariin.

9.27
Ekaluokkalainen piristyi huomattavasti ja lähtee iloisena kouluun. Sähköpostini kanssa on ollut ongelmia. Ne saavat minut tosi turhautuneeksi, sillä en ymmärrä tätä bittimaailmaa riittävän hyvin, että osaisin ratkoa ongelmia, enkä toisaalta edes halua ymmärtää. Haluan oman kotinörtin, joka lukee ajatukseni ja hoitaa ongelmat ennenkuin niitä syntyykään, eikä yritä ollenkaan puhua miulle bittikieltä. Laitan parille asiakkaalle tekstiviestinä tiedon siitä, että olen lähettänyt heille sähköpostiin laskun. Sain toissapäivänä vihoviimein laitettua sähköpostin asetukset niin, että pystyn lähettämään työsähköpostiosoitteesta viestejä, mutten tiedä auttaako se tähän sähköpostiongelmaan. Ongelma on siis se, että lähettämäni sähköpostit menevät suoraan vastaanottajan roskikseen. En tiedä, johtuuko se minun osoitteestani, siitä että sähköpostissa on liite vai jostain, mitä en edes tajua epäillä. Huoh. Olen huolissani siitä, miten amatöörimäisen kuvan tämä sähköpostisohellus antaa miusta ja yrityksestäni. 

Päätimme eilen vanhempainillassa myydä taas Pilkkosia kerätäksemme luokalle rahaa. Viime kerralla hoitelin kaikki järjestelyt ja tällä kertaa yritän pestä käteni niistä. En ole siinä kovin hyvä, siis siinä, että luotan jonkun muun hoitavan asiat... Lähetän naapurivanhemmalle edellisellä kerralla laatimiani ohjeita ja muita hyödyllisiä juttuja. 

Jatkan töitä.

9.44
...tai olin jatkavinani. Tietokone on sylissäni ja tajuan, että tämänkin postauksen päiväys on 4.9.! Mitä ihmettä, miten miun blogi voi olla väärässä ajassa? Miten tämä korjataan? Tuskastun, mutten aio alkaa selvittää tätä nyt. Ehkä joku teistä tietää ja kertoo, miten tämä korjataan?


10.06
Välipala-aika.

Tyttöjen koulun rehtori soittaa. Vanhempaintoimikunta järkkää oppilaille teatteria ja paperihommissa on vähän muutettavaa. Pyydän laittamaan paperit kotiin kutosluokkalaisen mukana.

Suon ajatuksen ensi viikolla alkavalle työväenopiston kaudelle. Opetan kansallispukujen ompelua ja FolkJamia. Kansallispukuja varten täytyy muokata luento ja laatia aikataulu ja ohjeita. FolkJam-tunnin runko on tehty ja musiikit valittu, sitä täytyisi harjoitella. Tänään voisi jossain välissä taukojumpaksi pompahdella muutaman biisin. Varsinaiseksi harjoittelupäiväksi olen varannut maanantain ja kansallispukuluennon harjoitteluun tiistain.
Huomenna on opiston strategiapalaveri, koko päivä menee siellä. 

10.17
Välipala kauhottu. Haa! Sain päivämäärän korjattua. Korjasin myös seuraavaan tekstiin, mutta siitä eteenpäin ne ovat päivän verran pielessä... Ehkä jonain päivänä jaksan korjata kaikki. Täytyy olla tarkkana jatkossa.

Eräs asiakas laittaa sähköpostia, että on maksanut laskun. Tarkistan tilanteen verkkopankista ja ilmenee, että sittenkin on postitushommiakin tänään :)

Löysin tässä joitakin päiviä sitten ihanat Kiss kiss -taidesukkahousut netistä! Ihastuin erityisesti käspaikkakirjontamuunnoksilla koristeltuihin sukkiksiin ja miusta ne sopivat täydellisesti kiilaferrejen kaveriksi! Harkitsen, että ottaisin niitä kokeeksi jälleenmyyntiin. 70 den -sukkisten hinta olisi 32 € ja 40 den vähän vähemmän. Ostaisitko?

11.01
Tuttuun tapaan touhuan kaikkea muuta kuin mitä pitäisi. Eipä ihme, etten juuri rikastu.
Kävin tykkäilemässä yrittäjätovereista täällä. Piti lopettaa kesken, koska Facebookista alkoi vaikuttaa siltä, että käytän sivua väärin :D Mutta sieltä siis löytyy Suomen Käsityöyrittäjien jäsenten Fb-sivut helposti tykkäiltävänä listana.

11.32
Kävin pakkaamassa tilauksen ja laitoin vettä kiehumaan. Viime viikon lopulla Imatrankoskella oli Herkkujen tori  Ehdin sinne vasta sunnuntaina, mutta silloin ylpeänä, yhden vuoden työväenopistokurssipohjalla ostin italiaksi parmesania ja ilmakuivattua kinkkua :D Brava! (Käyn heittämässä spagetit kattilaan). Ihan huikea fiilis, vaikka alku oli kankea, onhan edellisestä tunnista jo viisi kuukautta, enkä juuri ole ehtinyt kesällä kertailla. Onneksi maanantaina taas solahdetaan italiankieleen.

Vorrei quattro etti di prosciutto e un pezzo di parmigiano, per favore.
Ihan enkuksi ostin marseillesaippuaa ja kutosluokkalainen osti enkuksi patongit.

Tilitoimistosta tulee sähköpostia, olen unohtanut tulostaa tiliotteen kuittien mukaan. Muksin henkisesti otsaani seinään ja lähetän tiliotteen sähköisenä.

Spagetti on kypsää. Kauhon sen sekaan kaupan päälle saamaani kastiketta: pomodoro con asparagi in olio di semi di girasole (tomaattia ja parsaa auringonkukkaöljyssä). Vuolen päälle lastuja parmesaanikimpaleesta.

12.34
Kupu on ravittu. Asiakas ilmoitti, ettei ole saanut sähköpostilaskua. Voi ryönä. Mitähän mie tuolle tekisin? Hänelle laitoin tekstiviestillä maksutiedot, mutta nyt on kyllä keksittävä jotain viisaampaa. Haluaisiko joku, joka ei ole sähköposteillut koskaan miun kanssa, ruveta hetkiseksi koekaniiniksi, että tulevatko miun viestit perille? Jos, niin voisi laittaa miulle tekstiviestillä sähköpostiosoitteen: 050 588 3911.

Suomen Käsityöyrittäjät -ryhmässä on puhetta siitä, että y-tunnuksen pitäisi näkyä. Saan siitä pontimen päivittää viimeinkin nettisivujen "tutustu Sojaan" -sivua. On siinä vieläkin sanomista, mutta nyt se on sentään vähän paremmin ajan tasalla.

Arvaapa, olenko kovasti ommellut :P Nyt soffalle ja ompelus käteen!

13.06
Yllättäen en ehtinyt sinne sohvalle. Puhelin piippasi ja kipsuttelin pajalle mittailemaan Virolahden miehen kansallispukua, se lähtee ehkä vuokralle. Puku on sopiva, mutta päähine täytyy metsästää jostain... Laitan siihen liittyen pari sähköpostia menemään (toivoen, että ne menevät perille....).

Ja uusi yritys sinne sohvalle menosta.

13.25
Kutosluokkalainen tulee koulusta, ihan hyvillä mielin. Matikan kertauskokeesta oli tullut 9-! Mukava tuollaiseen on nimi raapustaa. Enkun sanakokeet olivat menneet "ihan ok", vaikka pari virhettä saattaa olla. Unbelievable on sana, joka ei tarttunut päähän, eikä ollut sitten muistunut, että mitä se on suomeksi. Ei kovin uskomatonta. Onnistun jatkamaan ompelua samalla, kun jutustelen koulukuulumisista.

14.05
Nälkä. Maito on loppu, joten ei kahvia!!! Kamalaa!

Tilitoimisto lähettää tuloslaskelman ja taseen elokuulta. Katson ne läpi ja olen ymmärtävinäni niistä jotain. En oikeasti ymmärrä. Paitsi sen, että tili on tyhjä.

14.18
Takaisin ompelemaan.

14.25
Ekaluokkalainen tulee koulusta. Kuulemma hyvä päivä ja "jee, mie sain lukuläksyy!" ja Nasu-leiman. Hän liimautuu telkkariin, jonka isosisko luvalla aukaisi, turha siis yrittää kommunikoida hetkeen.

16.00
Sain viimein vähän jotain aikaiseksikin, mutta olen jäljessä suunnitelmasta, edelleen. Nyt on kuitenkin lähdettävä postiin ja kauppaan ja tehtävä ruokaa. Mies on työreissussa, eikä siis jakamassa näitä kotihommia. Lupasin ekaluokkalaiselle, että käymme Cittarissa katsomassa, olisiko siellä hänelle Top Model -paita sillä aikaa, kun kutosluokkalainen on ratsastuksessa. Anoppi kuskaa kutosluokkalaisen ratsastukseen. Saatan vähän illalla vielä kirjoa, jos huvittaa. Ei ehkä huvita.

Tällainen on ollut miun työpäivä tänään! Nyt laitan työpuhelimen äänettömälle ja lähden sinne kauppaan. Mukavaa iltaa siulle!


20.23
Jälkikirjoitus:
Kävin postissa. Kärsivällisyyteni on koetuksella, kun jonotan tiskille aina. En ymmärrä, mikä siinä kestää niin kauan. Systeemi on jotenkin kamalan hidas. Ehdin juuri ja juuri tehdä ruuan niin, että kutosluokkalainen ehti ratsastukseen.
Ratsastus oli mennyt hyvin, vaikka hän on suruissaan, kun kaksi tallin hevosista on kesän aikana lopetettu. Ekaluokkalaisen kanssa kävimme Cittarissa, ei löytynyt Top Model -paitaa, mutta löytyi ruututunika, pipo ja Lego Friends -pakkaus. Ne hän osti omilla rahoillaan. Mie taas löysin halvennuksesta muovilaatikoita pajalle ja reissuihin.
Anoppi toi omppuja, joten herkuttelimme iltapalalla omenapaistoksella. Slurps!
Lueskelin vielä facebookia ja blogeja. Piaeliinakin on kirjoittanut päivästään. Naurattaa, kun nämä päivitykset ovat pelkkää syömistä ja hengailua. Sellaistako on yrittäjän päivä? No se on varmaan ainakin se, josta mainitaan. Se työ kun tuppaa olemaan sellaista, jota kuvaillaan kahdella sanalla ja tehdään kolme tuntia. Aika lailla myös yrittäjän hommat ovat silppua ja sukkulointia. Se on se rasittava juttu. Siihen voi toki aika paljon itse vaikuttaa ja luulen, että taloudellisesti menestyvät yrittäjät osaavat hallita sen. 

Tällaiseen kirjoittamiseen menee hillittömästi aikaa, mutta aika hauskaa se on. Kerran vuodessa. Nyt yritän taas vähentää koneella notkumista.

Nyt odottelen, että Susanna palaa päivittämään päivänsä loppuun, muuten lähden kohta naaraamaan tuota järveä...25 kommenttia:

 1. Minäpä teen samanlaisen postauksen! Terveisin Matkija-apina.

  PS. Aika nätti tarjotin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta, Apina!
   Ihanaa, tee vaan.

   P.S. Niitä saa yhdeltä imatralaiselta käsityöyrittäjältä ;)

   Poista
 2. Kivat jutut teillä molemmilla, seuraanpa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että seuraat :) Saadaanko myös siun päivästä postaus?

   Poista
 3. Hyvää yrittäjänpäivää teille nuoret rohkelikot! Hienoa lukea, että olette yhdistäneet voimanne ja vaivoja säästämättä yritätte kantaa kortenne kekoon.

  VastaaPoista
 4. Hirveän mielenkiintoista! Ja luonnollisesti itse olen täällä lukemassa siun blogia ajalla, jota pitäisi käyttää gradun kirjoittamiseen :D

  Sukkahousuista: jos laatu vaan on hyvä, niin ostaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna tehdään hommia, tänään siitä ei näköjään tule mitään :D
   Oletan, että sukkahousut ovat hyvää laatua, sillä miksi kukaan lähtisi huonoille taiteilemaan... Mutta en siis ole vielä niitä päässyt hipelöimään, saati koekäyttämään.

   Poista
 5. Noms noms. Sinun ruokasi näyttävät paremmilta kuin minun.

  Olen aina välillä noita sukkiksia kuolannut eri paikoissa, jossa ovat vastaan tulleet, mutta en ole sortunut ostamaan. Minun alligaattorikantapääni puhkoisivat ne silmänräpäyksessä.

  Se päivämääräongelma saattaa johtua siitä, että blogisi asetuksissa on joku amerikan aika. Pitää olla Helsingin aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No miun sukkikset tuhoaa miun kummalliset varpaankynnet :/ Mutta aion silti hommata nuo!

   Hyvä ruoka, parempi mieli :)

   Pitää tutkailla päivämäärähommeleita vielä.

   Poista
  2. Tuon takia minä teen itse kirjanpidon. Yhdenkertaisesta vielä tajuaa itsekin jotain. :P

   Poista
  3. Mie maksan tilitoimistolle oikeestaan siitä, ettei miun tarvi ymmärtää :P

   Poista
 6. Sukkikset käspakkamuunnoksin ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, täytynee alkaa puuhata niitä kauppaan :)

   Poista
 7. Sukkikset näyttää ihanalta, mutta mulla on kraaterikantapäät... :-(
  Mutta tietty jos alkaisi rasvailla ahkerasti, niin spesiaalitilanteissa. Onko niissä isoja kokoja (oikeasti isoja, kun pituus katoaa leveyteen)?

  VastaaPoista
 8. Olipa kiva postaus päivästäsi:)
  Minä vielä haaveilen juuri tuosta ihanasta Susannan maatuska-tarjottimesta. Tulisi samaan käyttöön eli aamupalalle tietsikan ääreen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Olisi kiva sanoa, ettei tämä ole normaali päivä, että yleensä saan aikaan enemmän, mutta saattaisin valehdella...
   Tarjotin on ihana, vaikka olikin sitä mieltä, etten tarvitse tarjotinta, enkä mitään ruskeapohjaista :D Olen sitten oikein ottanut asiakseni tarvita sitä.

   Poista
 9. Ei onneksi tarvinnut naaraamaan lähteä. Kiitos tästä kivasta päivästä. Aika erikoista on kyllä kirjoittaa blogia tällä lailla pitkin päivää jatkokertomuksena. Ensi vuonna vaikka uudestaan. Jos silloin sattuisi päivä, joka tyydyttää anonyymejäkin. :D

  Luen huomenna Piaeliinan ruokailusta ja hengailusta.

  Hyvää yötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh! Kiitos itsellesi :D Eiks myö vaan pidetä kiinni siitä, että yrittäminen on helppoa ja ihanaa <3

   Poista
 10. Tää on edelleen hauskaa luettavaa. Ja ne sukkikset oli ihania (vaikka yleisesti oon sitä mieltä et sukkikset on keksitty naisten kiduttamiseksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että on. Mie aattelin, että tylsää tämmönen, kun ei oikeesti edes mitään tapahdu.

   Poista
  2. Enkä miekään oikeesti sukkiksista tykkää, mutta nää on kyllä niin namuja, että täytynee antaa niille mahdollisuus!

   Poista
 11. Nyt vasta ehdin lukea tämän sinun päiväsi. Olikin hauskasti samansävyinen kuin minun päiväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö? Kiva, että ehdit, tervetuloa uudelleen :)

   Poista

Kommentti! Ihanaa!