torstai 24. toukokuuta 2012

Uusien tarinoiden alussa

Kävin viime viikolla Kansallismuseon keskusvarastolla tapaamassa Jääsken esikuva-aineistoa. Jääsken kansallispuvun tarkistustyö Kansallispukukeskuksen toimesta on siis meneillään. Tilaajayhteisö on Jääski-seura. Miun homma on ommella mallipuvut, joita Jääski-seura teettää kaksi: toinen jää Kansallispukukeskukseen ja toinen heille itselleen. Tuula Pärnänen kutoo kankaat (paitsi sarka viittaan ilmeisesti tulee miulta), Annikka Eilola nyplää pitsit. Neuleiden ja korujen tekijä on tietääkseni vielä auki, Taina Kangas tekee todennäköisesti ohjeet ja kaavat. En voi laittaa kuvia esikuvista, koska minulla ei ole niihin julkaisulupaa. Laittelen kyllä työn edetessä jotain ja kunhan puku julkaistaan, saatan jopa kyllästyttää sinut niillä kuvilla ;) Tein jo ensimmäisen paidan kirjontakokeilun, nyt odottelen lisää lankoja ja ajattelin huvikseni jopa kokeilla värjätä (kun ei kartoista löydy oikeaa sävyä) ja tilasin Wetterhoffilta värejäkin.

Toinen alussa oleva tarina on Kuolemajärven b-puku, eli toinen mallipuku. Leikkasin juuri rekon kankaat ja keksin näköjään kaikkea muuta tekemistä, ettei tarvitsisi aloittaa kirjontaa. Tiedän, että kun saan kankaat harsittua kohdalleen ja ensimmäisen rivin kirjottua, homma alkaa sujua. Eikä noissakaan mitään kauheaa ole. Mikä siinä on, että aloittaminen on niin vaikeaa??

Kuolemajärven hamekankaat ja sarat lähtivät maanantaina asiakkaille. Olipa mukava kantaa postiin 5 pötkyläistä pakettia :)

Eilen oli Tiiuskaisen koulun kevätjuhla. Opettajakunta oli keksinyt teemaksi kotoiset perinteet ja opettajat olivat pukeutuneet kansallispukuihin ja fereseihin, kaikki muut paitsi rehtori. Ohjelmassa oli perinteisiä karjalaisia piirileikkejä, kansanlauluja ja kanteleen soittoa, Kalevala-näytelmiä ja tietoiskuja Imatrasta. Vein pyydettynä muutaman puvun mallinukkien päälle puettuna koulun aulaan näytille ja lainasin Virolahden miehen pukua Tiiuskan opelle. Olen tosi iloinen tästä teemasta. Useampi vanhempi kävi arvelemassa, että olin jotenkin osallinen tähän valintaan, mutta en edes ollut :D

3 kommenttia:

  1. Komea rivi opeja. Juuri tänään mietiskelin, että pitää mainita pikkusisko-opelle, että pukuani saa kyllä lainaksi hyvään tarkoitukseen (esim. koulun juhliin). Varsinkin kun olen tänään tuulettanut sen ihanassa helluntain kevätsäässä.

    VastaaPoista
  2. Yks kaks hyppäsit keittiön pöydälleni. Kiva juttu Karjala-lehdessä sinusta, melkein aukeama.

    VastaaPoista
  3. Niinkö? Jaaha, täytyy metsästää taas se lehti jostain :)

    VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!