perjantai 11. toukokuuta 2012

Kaikenlaista kansallispukuhauskaa vireillä!

Poissa silmistä - poissa mielestä toimii yleensä. Ja sama kääntäen: silmissä - mielessä. Siksi yritän rummuttaa kansallispukua joka käänteessä, hauskalla, mukaanottavalla tavalla. Joskus onnistun, joskus menee rytinällä metsään.

Kansallispukujen tuuletuspiknik on yksi niitä onnistuneita juttuja. Toivon ja uskonkin, että meille Suomessa tulee oikeasti tavaksi aina 5.8. pukeutua kansallispukuun ja lähteä ihmisten ilmoille piknikille tai vaikka kahvilaan. Laittakaas siis jo elokuun ensimmäisille päiville kalenteriin muistutus, että tärkkäilette pukunne siihen kuntoon, että sunnuntaina vaan puku päälle ja kylille!

Viime elokuun piknikiltä Imatran Valtionhotellin puistosta. Kuva on Päivi Sandbergin kamerasta, mutten muista kuka sen nappasi. Päivi on muuten ihanassa sarafaanissaan tuossa nostamassa maljaa, arvatkaa kenen tekemä sarafaani ;)


Loin päivälleen 2 vuotta sitten Kansallispukufoorumin. Siellä ei ole niin vilkasta kuin toivoin, mutta en ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon sen suhteen. Alussa oli ongelmia rekisteröitymisten ja kirjoittamisen kanssa ja se varmaan osaltaan karsi väkeä. Suosituin juttu foorumilla on jo kaksi kertaa järjestämäni joulukalenteri: 2010 ja 2011. Jälkimmäiseen sain paljon apuja, mistä olen hyvin kiitollinen! Suosiosta huumaantuneena ja jonkun (en nyt valitettavasti muista kenen, enkä jaksa etsiä...) vinkistä päätin, että tänä vuonna tehdään "kansallispuku-poika-joulukalenteri", jossa siis esitellään kuvakilpailun valtaisasta kuvavyörystä parhaat 24 otosta ja niistä palkitaan 3 hienointa. Hain apurahaa palkintoihin, en saanut. Nyt on vireillä sellainen, että olen laittanut kansallispukuja myyville tahoille, kansantanssialan keskusseuroille jne. viestiä tästä. Jos saisimme mukaan 20 tahoa, olisi rahallinen panostus jokaisen osalta 20 €. Ajattelin, ettei se olisi liikaa. Saas nähdä. Odottelen vielä isoa kasaa vastauksia. Wetterhoff on lupautunut mukaan, samoin yksi yksityishenkilö ja siitä sitten ajattelinkin, että jos en saa tuota kautta palkintorahoja, niin löytyisiköhän yksityishenkilöiltä halua tukea tätä. Haluan korostaa, että tästä ei koidu miulle mitään taloudellista hyötyä (paitsi tietysti sitä kautta, että kun ihmiset innostuvat kansallispuvuista, niin saatan saada tilauksia). Kuvien yhteydessä saa mainostaa itseään tai edustamaansa ryhmää. Miulla menee tähän hommaan aika paljon aikaa ja ajattelisin, että se riittää miun panokseksi, mutta en tee konkurssia, jos laitan palkintopottiin oman 20-euroseni. Olen kyllä saanut ideasta kovasti positiivista palautetta, joten sen puoleen kaikki hyvin. Nyt pitäisi vain nopeasti saada palkintopuoli kuntoon, että poikajoukot pääsisivät toden teolla haastamaan toisiaan :D


Facebookista löysin Feresi-ryhmän. Toivon, ettei perustaja ole pahoillaan siitä, että taidan olla vallannut sen... Perustin sinne myös Kansallispuku-ryhmän ja siellä onkin ilahduttavan paljon aktiivisia kävijöitä. Facebookin Ortodoksi-net Ortodoksinet -ryhmässä on jo pitkään pyörinyt suosittu kilpailu, jossa tunnistetaan kirkkorakennuksia. Siitä innostuneena aloitin eilen Kansallispuku-ryhmässä vastaavan kilpailun ja kyllä lämmittää sielua, että se sai heti innostuneen vastaanoton! Äsken lisäsin kilpailuun toisen kuvan. Näihin Facebookin ryhmiin pääset ymmärtääkseni vain, jos olet rekisteröitynyt Facebookiin ja osaan täytyy kai "pyytää jäsenyyttä" että pääsee lukemaan tai kommentoimaan.


No niin. Jos kuulosti siltä, että Soja se kehua retostelee tekemisillään, niin ei ollut tarkoitus (ainakaan paljoa :P). Vaan, kuten alussa sanoin, niin silmissä - mielessä. Jos vaikka saisin blogin lukijoista ja lukijoilta lisää iloista virtaa ja ideoita tähän rummutukseen. Epäilen kyllä, että samat ihmiset ovat jo näissä kaikissa hommeleissa mukana.


Tässä maassa on paljon muitakin kansallispukujen eteen lujasti töitä tekeviä ihmisiä ja yhteisöjä. Joskus jotkut tuntuvat vähän sisäänpäin kääntyneiltä. Kansallispukua halutaan tietoisuuteen, mutta kuitenkin pidetään siitä kaksin käsin kiinni, ettei kukaan vaan pääse pilaamaan sitä. Ymmärrän dilemman, taistelen sen kanssa ihan itsekin. On myös hyvin avarakatseisia ja innovatiivisia ihmisiä ja tahoja. En uskalla alkaa luetella, koska takuulla unohdan jonkun tärkeän. Enkä miekään tiedä kaikkia. Tulkaa vaikka Kansallispukufoorumille luettelemaan heitä!

6 kommenttia:

 1. Kiitos tämän artikkelin linkeistä. En ole mikään facebookin suurkuluttaja, en edes osaa kulkea siellä, mutta nyt liityin feresi ja kansallispukuryhmiin ja katson mitä ne tuovat tullessaan. Sitä kautta pääsin myös tuonne Juuret blogiin, joka todella kiinnostaa. Edellisen artikkelin olen lukenut myös pari kertaa ja mieleni teki vastatakin, mutta sitten ajattelin että pidän mölyt mahassani.

  VastaaPoista
 2. Ei, ei, ei saa pitää mölyjä mahassa :D Keskustelu ja asiallinen väittely kehittää parhaimmillaan kaikkien osapuolten näkemyksiä, joko taipuen lähemmäs toisen ajattelutapaa tai kirkastaen omia perusteluita!

  VastaaPoista
 3. Voi itku, tuleeko nyt se seinä vastaan, että on pakko liittyä facebookkiin? En ole kokenut sitä mitenkään tärkeäksi itselleni, mutta näyttää, että jään paitsi joistain kivoista jutuista...

  VastaaPoista
 4. http://outi-autio.blogspot.com/2012/05/liebster-blog-kiertopalkinto.html

  Sait tunnustuksen. Mutta miten blogiisi liitytään lukijaksi?

  VastaaPoista
 5. Outi Kaarina, kiitos! Vastausta kysymykseesi en tiedä... tietääkö joku muu?

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!