perjantai 5. syyskuuta 2014

Yrittäjän päivä


"Yrittäjän päivästä on tullut kansallinen juhlapäivä, jota vietetään 5. syyskuuta monin eri tavoin. Yrittäjän päivän tavoitteena on luoda positiivista kuvaa yrittämisestä ja saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä uravalintana."

Kerroin vuosi sitten ja kaksi vuotta sitten päivästäni Yrittäjän päivänä. Tästä taitaa tulla perinne. Hyvää yrittäjänpäivää!


5.45 Herään miehen herätyskelloon. Olen nukkunut tosi huonosti, ollut valveilla vähän väliä ja torkahdellut kevyesti. Loikoilen sängyssä, käyn läpi päivän hommia ja jostain syystä päädyn muistelemaan kuolleita läheisiä lämmöllä. Hymyilyttää.

6.34 Nousen viimein ylös, käyn aamupesulla ja kokoan aamupalan tarjottimelle, jonka kannan ruokailuhuoneeseen tietokoneen ääreen. Luen Facebookin, kurkkaan sähköpostit - vain pari roskapostia, käyn Suomen käsityöyrittäjien foorumilla lukemassa uudet viestit ja alan kirjoittaa 
blogia.
7.12 Käyn varmistamassa, että seiskaluokkalainen on herännyt.

7.16 Tajuan, että blogin päivämäärä on EDELLEEN päivän pielessä. Miten mie en tajua tätä muulloin, vain aina Yrittäjän päivänä... Jokohan nyt saisin tehtyä asialle pysyvästi jotain...

7.19 Tajuan, ettei ehkä olekaan. Mie vain kirjoittelin nuo alustukset jo eilisiltana ja vaikken silloin julkaissutkaan, päivämäärä jäi ilmeisesti siitä.

7.43 Aamupala syöty, Facebookia päivitelty, Suomen käsityöyrittäjien foorumilla hoideltu hommia ja tervehditty porukoita. Lähden pajalle muokkaamaan kiilaferren kaavaa sopivaksi 13-vuotiaalle, jonka mitat tulivat sähköpostilla. Otan taustamusiikiksi koostamani FolkJam-tunnin musiikit, sillä ne on saatava selkäytimeen keskiviikoksi.

7.54 huikkailen tokaluokkalaisen hereille ja menen oikeasti sinne pajalle. Seiskaluokkalainen lähtee kouluun.

8.05 Kiilaferrejen kaavat ovat "tallessa". Huoh. Paja on ihan karmeassa kunnossa, eikä sieltä löydä mitään. Yhtään ei auta, että pajalla on snookerpöytä, jonka päällä noin periaatteessa olisi miun leikkuupöytä, mutta nyt leikkuupöytälevy on killunut kangaspuiden päällä jo vaikka kuinka pitkään, mie yritän tehdä hommia snookerpöydällä ja mies aina illalla "siivoaa" ne miun työtavarat pois tieltä. Siinä ne miun päivät sitten menevät kamoja etsien.

Piirrän uuden kaavan ja muokkaan sen mittojen mukaan. Siivoilen hyvin vähän ja haaveilen paremmasta siivouksesta. Ja siihen liittyvästä hävitysmyynnistä - nurkat ovat täynnä vanhojen pukujen osia, jämäkankaita, lankoja, ties mitä tarpeellista tavaraa, jota voisi joku muu tarvita enemmän kuin mie.

8.34 soittaa ystävä ja kurssilainen, joka tulee tänään tyttärensä kanssa tutkailemaan sielunlämmittäjää. Hän on tulossa miun sielunlämmittäjäkurssille Karjalatalolle marraskuussa. He tulevat kymmenen maissa.

8.51 istahdan hetkeksi tähän koneelle tuumailemaan, mitä tekisin. Kamerasta loppui akku, joten nyt ei tule vielä kuvia. Päätän siivoilla pajaa, sillä se tuntuu nyt tosi tärkeältä. FolkJam-musiikkien tahtiin sekin sujuu kuin tanssi :) Kunhan sielunlämmittäjän tutkailijat ovat käyneet, menen käymään Susannalla leikkaamassa kiilaferren, jos hänelle käy. Ja jos siivoilu alkaa tympiä, jatkan Jääsken B-mallipuvun sinisen hameen ompelua. Jes, siinä suunnitelma. Nyt sitten persaus ylös penkistä! Hop! - Ei irronnut. Pidän aamukahvipaussin, jospa se siitä.

9.24 huomasin, että eräs asiakas on maksanut laskun, joten makselen omat laskuni pois. Siirtelen rahaa tililtä toiselle, jemmailen alv-rahoja, nehän eivät ole miun rahaa, vaan valtio on värvännyt yrittäjät keräämään ne rahat asiakkailta. Ne eivät siis ole missään vaiheessa miulle eikä miulta pois, miun täytyy vain pyöritellä niitä rahoja tileilläni, kunnes on aika tilittää ne valtiolle. Onneksi siirryin kesällä kuukausimaksusysteemiin, aikaisempi vuosittain maksettava se vasta raastavaa olikin.
Söin seiskaluokkalaisen tekemää mansikkakiisseliä. Hän keitteli sen eilisaamuna, se oli köksänläksy. Voi että mie tykkään :D Sekä mansikkakiisselistä, että köksänläksyistä!


9.29 saan puhelun koskien Imatran Seudun Kalevalaisia. Olen odottanut tätä tietoa ja pääsen nyt hoitamaan homman eteenpäin. Laitan seurapalstalle ilmoituksen. Päivitän vielä yhdistyksen nettisivut ajan tasalle ja hops, kello onkin 9.55. Lähden pajalle odottelemaan sielunlämmittäjän tutkailijoita ja siivoamaan.

10.50 Nälkä. Sielunlämmittäjän tutkailija osti brokadia, nauhaa ja laatikon tulevalle sielunlämmittäjälleen. Susanna ehti jo lähteä Jyväskylään, joten kiilaferren leikkuu jää maanantaille. Ystävä käväisi hakemassa limpparia, joka asusteli meidän varastossa. Pyysin häneltä apuja siihen, että miten pystyy luomaan oman nettitestin, sellaisen "mikä väri olet"-tyyppinen juttu, tiedäthän, joita on Facebook pullollaan. Hän on miun henkilökohtainen it-tukeni ja lupaa tutkailla asiaa. 
Valmista ruokaa ei ole, joten kasailen pikaisen salaatin. Syön sen, kuten lähes aina, tietokoneen ääressä. Kurkkaan sähköpostit, jaan Villisilkin alepäivityksen Facebookissa työminän ja Feresi-ryhmän seinällä, kirjoitan äskeiselle asiakkaalle laskun, päivitän verkkokaupasta pois hänen ostamansa tuotteet ja pohdin, että haluan loputkin säilytyslaatikot nurkista pois. Päätän laittaa pystyyn alen, että noutamalla laatikon saa 20 eurolla. Noutaa voi täältä Imatralta tai 20.9. Jyväskylästä kansallispukukeskuksesta tai mahdollisesti (jos menen omalla autolla) Karjalatalolta 7.-9.11. Olisko tarvetta? Lisään mainoksen Facebookiin.
11.39 massu on täynnä ja hommat taas hetkeksi hoidossa. Puhelin soi. Asiakas kysyy Koillis-Savon röijyn ja hameen ompelutyötä. Lupaan laskea tarjouksen ensi viikolla ja laittaa hänelle sähköpostia. 

11.47 Menen pajalle jatkamaan siivousta.

13.15 soitan yhdelle opiston kässäopelle, että kelpaako tilkkutyökama ja kirjontatarvikkeet vai heitänkö roskiin. Kuulemma kelpaa, hyvä :) Tokaluokkalainen tulee koulusta. Häntä jännittää, tänään tulee sylikummi viikonlopuksi kylään ja tiedossa on mukavaa puuhailua hänen kanssaan. Lisäksi tänään on yhdet kaverisynttärit. Seiskaluokkalainenkin tulee, kaverin kanssa ja he ryhtyvät soittelemaan eilen taloon tulleita sähkörumpuja. Mahtava keksintö, niissä on hyvin pieni ääni :D14.50 Huhhuh! Jos vaikka välipalaa. Siivous on siinä vaiheessa, että sotkua taitaa olla enemmän kuin ennen sitä, mutta muutama "miljoonalaatikko" on lajiteltu. Näistä suurin osa oli erään kansallispukuja valmistaneen henkilön peruja. Joukossa oli mm. tilkkutyöjuttuja ja niitä lajittelin kiertoon. Lopuista tein läjiä: kirppiskasa, omaan käyttöön -kasa, myyntiin-kasa. Nyt ne sitten ovat kasoja. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin läjät jäävät pyörimään tuonne pajalle... No, jospa tällä kertaa ei.

Katsokaa mitä aarteita :D

Viskoosilankoja. Olisko tarvetta?
Oi, tämmöiset haluaisin joskus tehdä, mutta ehdottomasti kurssilla.

Oih!


Kirjepaperikko :D
Nykyhetken kankaita - vuodelta 1944 ;)

Tällainen tehtiin vuonna 2011, nyt se putkahti tuolta peruista!

15.12 Nyt saa riittää tältä viikolta. Tämä päivä meni tosiaan yrittämiseksi, mitään suurempia onnistumisia en kokenut, enkä mitään valmista saanut aikaiseksi. Maanantaina sitten taas ommellaan ja siivous jatkuu sopivana hetkenä. Myö lähdetään hakemaan tokaluokkalaisen kummia junalta. 

Hyvää viikonloppua!
4 kommenttia:

 1. Hyvää viikonloppua :)
  Oli kiva lukee taas siun päivästä.

  VastaaPoista
 2. Mukava lukea sinun päivästä! Minä olen kevytyrittäjyyttä miettinyt, sillä ei vielä aika ja osaaminen riitä siihen että perustaisi oman toiminimen. Eikä myöskään ole tuota osaamista byrokratian kannalta. Ompelu on aina kiinnostanut minuakin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🙂 Toiminimeen liittyvä byrokratia ei ole mahdotonta, mutta suosittelen yrittäjäkurssia jo ihan omien ajatusten selkiyttämiseen. Niitä järjestävät esim. kehitysyhtiöt.

   Poista

Kommentti! Ihanaa!