tiistai 15. maaliskuuta 2011

Perushommia, ihanaa!

Työn alla on Ruokolahden kansallispuku. Hame on erään vanhan asiakkaan keskeneräinen ylijäämä, joka kätevästi myytiin tälle uudelle asiakkaalle! Se oli siis puolivalmis, ompelin siihen vain vyötärösysteemit. Nyt hame venyttelee putken päällä saadakseen laajuutta, ettei ihan mene pintaa pitkin.


Vetopoimuhame venyttelemässä.Pääntiekaitaleessa on vadelmanpunaisella pellavalangalla ommeltua polveilevaa etupistokirjontaa ja tikkipistoja. Kuvaa ottaessa oli menossa nuo etupistot, nyt pääntiekaitale on kyllä jo kirjottu. Kuvasta valitettavasti puuttuu myös kaikki, mikä voisi auttaa mittakaavan hahmottamisessa, mutta tuon kirjontakuvion korkeus on 5,5 mm.


Pääntiekaitaleen polveilevaa etupistokirjontaa, kuvion korkeus 5,5 mm.Paidan yliset on harsittu sovitusta varten. Yliset ovat hienompaa puolipellavaa, aliset teen karkeammasta pellavasta. Aliset ompelen jo valmiiksi saakka, niihin tuskin muutoksia sovituksessa tulee. Katesaumojen ompelu on toisaalta vähän tylsää, mutta toisaalta yllättävän palkitsevaa, koska jokainen pisto on merkityksellinen ja tuo luonnetta saumalle. Sama juttu myös päärmeissä. Vähän toista, kuin koneommel...

Alisten saumaa, katesauman ensimmäinen ommel.
Sauman toinen pää on neulalla kiinni housuissa ompelun helpottamiseksi.


Pääntiehalkiossa on kapea päärme ja halkion alareunan tietämillä salpa.


Ulkona on uskomattoman hieno auringonpaiste. Japanissa tapahtuu kauheita. Maailma näyttää rinnakkain kauneimpansa ja kauheimpansa. Meidän 4-vuotias koki elämänsä hienoimman päivän (omien sanojensa mukaan) kun oppi yhtäkkiä luistelemaan ja sai siitä vielä hurjasti kehuja! 9-vuotiaan kanssa työväenopiston kässäpajassa teimme hurjan kauniita mosaiikkitöitä. Päätin keskittyä oleelliseen. Tässä ja nyt.

3 kommenttia:

 1. tuohan onkin oiva tapa 'levittää' vetopoimutusta, täytyykin kokeilla. Väkästän parhaillaan etupistoja muutaman langan yli essuun...ja silmät meinaa hukkua. Kiva, että löytyi käyttäjä ylijäämälle.

  Luistelu on niin kivaa, kun sen oivaltaa.

  VastaaPoista
 2. Ompeletko sinä katesaumojen piiloon jäävät ompeleet käsin?
  Tänään annoin yhteystietosi villien viritelmien suosijana yhdelle ikäiselleni rouvalle, käsityöalalla rohkeudestaan jo meriittiä saaneelle, en yllä julkisesti pane tähän hänen nimeään. Katsotaan nyt seuraako mitään, aikaa pitää kyllä antaa.

  VastaaPoista
 3. Leena, kyllä :) Mie en ompele kansallispukuihin koneella mitään muuta, kuin lyhyet "turvallisuusompeleet" körttien saumanvaroihin aukileikkausten viereen ja napinläpien alle. Jos kangas ei sitä vaadi, niin en niihinkään. Poikkeuksena sitten tietysti tilanteet, joissa esim. päivitän koneella ommeltua pukua tai jos jostain syystä asiakkaan kanssa erikseen niin sovitaan. Mieluummin en. Katesaumasta muuten tulee ihan eri näköinen, kun molemmat ompeleet ommellaan käsin ;)
  Jaahas, odotellaan, kiitos :)

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!