keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Kuivaa

Kuiva sisäilma ja pellavaloimi eivät ole mukava yhdistelmä.
U
fomallinen ilmankostutin on näinä päivinä paras kaverini :)

14 kommenttia:

  1. :)tuota en olekaan kokeillut, muita tapoja kylläkin...Pidätkö ufoxin päällä koko ajan, kun loimi on puissa?

    VastaaPoista
  2. Sari, käyn aamulla laittamassa ufoxin töhisemään ennen kutomaan menoa, siis se ehtii olla puoli tuntia - tunnin päällä ennen ja se töhisee siellä niin kauan, kuin kudon.
    Mitä tapoja sie käytät?

    VastaaPoista
  3. kosteaa sideharsovaippaa..siis siinä loimen päällä luhan ja niisien sekä niisien ja loimitukin päällä. Riippuen vähän siitä, minkälaisen matkan ehtii kutomaan. Täytyy kaivella ufox esiin ja kokeilla sitä seuraavan kerran:))

    VastaaPoista
  4. Sellaista miekin aiemmin käytin, mutta miusta se kostuttaa epätasaisesti ja venyttää lankoja. Voi olla myös tekniikkakysymys ;)

    VastaaPoista
  5. Meillä oli tuollainen ufo ihan hengitysilman kostutuskäytössä sillon joskus kun olin kakara. Jos/Kun sitä ei putsaa säännöllisesti niin siitä tulee ihan järkyttävä limapesäke, tosi terveellinen.
    Ootko sie maitoa kokeillu pellavaan, vai alkaako haista pahalle?

    VastaaPoista
  6. st, niin on ja voit ehkä kuvitella, miltä se näyttää, kun pellavahöytyä on satanut siihen päälle loimellisen verran... Jaiks! Onneksi pellavaloimia on harvakseltaan.
    Maitoa? Missä muodossa?

    VastaaPoista
  7. Niin, olen kyllä hyväksi havainnut ilmankostuttimen, toimii!

    VastaaPoista
  8. Rasvatonta maitoa eli kurria siveltiin ennen pellavaloimeen,maidon kaseiini (?) vahvistaa pellavaa ja vähentää katkeilua.Näin muistelen koulussa kerrottaneen ja asiaa muisteli joskus nyt jo edesmennyt isotätikin.

    VastaaPoista
  9. St, okei :) Tiesin, että sitä on käytetty tärkkäämiseen, niin miksei tähänkin... Tuo sivelypuoli kumminkin vähän mietityttää, että saako sen maidon tasaisesti ja venyykö sitten osa langoista (ja onko sitä maitoa sitten joka paikassa...). Ja takertuuko ne langat toisiinsa, kun se maito siis toimii tärkkinäkin. Pitänee joskus kokeilla, kun on sopiva loimenpätkä!

    VastaaPoista
  10. Arvelisin että lankoja pitää maidottamisen jälkeen vähän hömpsäyttää jotteivat takertuisi, muuten luulisi pinnasta tulevan sellasen tärkätyn oloisen. Ehkä ne saattaa vähän venähtääkin, ainakin märkänä. Onnistuisikohan se maidon lisääminen siinä vaiheessa kun loimi on vielä luomapuissa?
    Haisemispuolta mietin illalla unta odotellessa ja rasvaton luomumaito on varmaan se vähiten haiseva. Kaikki tietää miten pahalle haisee huonosti huuhdeltu, kuivanut maitotölkki, mutta jostain kumman syystä luomumaitotölkki ei ala haisemaan vaikkei sitä huuhtelisi vedellä ollenkaan.

    Jos joskus kokeilet, niin kerro tulokset!

    VastaaPoista
  11. Juu, ilman muuta kerron :) Tuosta haisusta, niin ei ne maidolla tärkätyt kyllä millekään haise, enkä ymmärrä, että mikseivät, koska maito tosiaan haisee karmeelle, jos sitä on vaikka jossain vaatteessa. Pitää joskus joltain viisaammalta kysellä tästä!

    VastaaPoista
  12. Rasvattomasta maidosta muistan minäkin kuulleeni, en vaan ole kokeillut koskaan. Toinen vanha kikka muistui mieleeni: olen joskus muinaisuudessa lueskelluy Finlaysonin tehtaan kankaankudonnan historiaa ja siellä loimet vahvistettiin perunalla, oliskohan ollut peräti perunajauhoista tehdyllä 'liisterillä'. Onnistuiskohan se nykyisistä aineista? Saattaa silti mennä sotkuiseksi touhuksi.

    Tästä on kuitenkin olemassa oikein painettua sanaa, mutta en enää muista oliko kirja Forssan museon vai Tampereen Vapriikin omaisuutta. Eli jos haluat leikkiä joskus Pelle Pelotonta, niin tässä aineksia.

    VastaaPoista
  13. Sari, kiitos aineksista :D Sitten kun ilmankostutin ei enää riitä, ryhdyn kokeiluihin ;)

    VastaaPoista
  14. [...] eilen, ufoxin (ks.http://soja.blogit.fi/kuivaa/) suosiollisella avustuksella, kudottua Mouhijärven essukankaat valmiiksi! Tempaisin kankaat jo [...]

    VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!