lauantai 12. huhtikuuta 2014

Palautteen voima

Maatuska-kiilaferre on saanut ihastuneen vastaanoton, jonka se ansaitseekin. Napinaa tulee aina hinnasta. Olen kuolemanväsynyt selittämään asiakkaalle, miksi tuotteeni maksavat sen verran kuin maksavat. Sillä uskokaa tai älkää, mie en tällä rikastu. Mie en rehellisesti puhuen tällä oikeastaan edes elä, saati saa lapsia harrastuksiin. En halua kuitenkaan valittaa siitä, sillä se ei ole teidän syynne ja miulla on oikein hyvä elämä.

Susanna kirjoitti omassa blogissaan maatuskakiilaferrestä ja siellä kommentoijien joukossa oli tietysti joku anonyymi, joka oli sitä mieltä, että meidän pitää laittaa hinta kohdalleen. No, jos se laitetaan kohdalleen, se on 159 euron sijasta 259 euroa. Anonyymi ei tainnut tarkoittaa sitä. Loukkaannuimme molemmat, vaikka tiedämmehän me sen, että anonyymien kommentit täytyisi jättää omaan arvoonsa.

Kävikin niin, että kommenteissa oli kaksikin, jotka saivat meille liikutuksen kyyneleet silmiin. Susanna nosti ne esille kirjoituksessaan tänään, käykääpä lukemassa :)

Mie olen aikanaan pilkkonut kiilaferren hinnan täällä blogissa. Silloin sen hinta oli niin alhainen, että itse asiassa mie maksoin siitä, että sain tehdä sen. Sittemmin nostin hintoja. Tämä on miun työ ja miun täytyy saada tästä palkkaa. Se ei ole miun syy, jos jollain ei ole varaa ostaa tuotteitani. Ei ole kyse mistään elintärkeästä tuotteesta, se on mekko! Hyväntekeväisyyttä mie harjoitan ihan muilla tavoin. Mie ymmärrän ihan täysin, jos jollakin ei ole varaa ostaa kiilaferreä, saati kansallispukua. Ei se mitään. Maailma on täynnä ihania juttuja, eikä kukaan voi ostaa kaikkea. Mutta jos olet sitä mieltä, että me pyydämme liikaa rahaa kiilaferrestä, niin pyydän hetken miettimään sellaista, että pomosi tulisi sanomaan, että kyllä sinun työpanoksesi ei ole kuin 3 €/tunnissa arvoista.Suurin osa teistä on ihania ja kannustavia, kiitos teille siitä <3

15 kommenttia:

 1. Meinasin kuvata omaan postaukseenkin kolikoita tuon kankaan päällä! Me ollaan kyllä niin samalla aaltopituudella. :D
  Mutta en jaksanut, kun olin vähän vauhti päällä.

  Pus, tuletko siekin virpomaan?

  VastaaPoista
 2. Voimia ja jaksamista molemmille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ellisofia <3 Sie olet juuri niitä asiakkaita, jotka pönkittävät uskoamme.

   Poista
 3. Aina on niitä jotka ei ymmärrä käsityön arvoa, ja napisevat.
  Jaksamista ja iloista mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kosotäti <3 Onneksi on myös teitä, jotka kehutte ja kannustatte!
   Iloa siullekin!

   Poista
 4. Muistan niin hyvin yrittäjäajaltani erään asiakkaani kommentin: "saisit enemmän töitä, kun laskisit vähän hintaa". Olisi niin tehnyt mieli sanoa tälle kotirouvalle, että miltä tuntuisi, jos miehesi tuntipalkkaa vähän laskettaisiin, mutta sen sijaan hän saisi tehdä pari tuntia lisää töitä! Eikö se ole sama asia...
  Iloa ja voimaa kevääseesi!
  Mielenkiinnolla aina seuraan blogiasi, yrittäjän toimeentulosta ei voi paasata liikaa :)

  VastaaPoista
 5. Diina, erittäin hyvin sanottu! Kiitos <3 Jotkut asiakkaat - tai eiväthän he asiakkaita ole, vaan katselijoita - tuntuvat luulevan, että me keksimme nämä hinnat ilman mitään perusteluja...

  VastaaPoista
 6. Kiitos kun vastasit kansallispuku kyselyyni. Ihaniahan nuo puvut ovat. En minä itselleni sellaisesta edes haaveile, ei ole sellaisia juhliakaan jossa sitä pitäisin. Kiinnosti kun olen äitini puolellta karjalainen.
  Kyllä käsityö on huonossa arvossa, jos siitä ei haluta maksaa. En toki itsekään pysty kallista ostamaan, mutta en tarvitsekaan. En kyllä yhtään kadehdi käsityöllä itseään elättäviä, on se niin kovaa työtä. Tsemppiä sinulle. Ihanaa kun jaksat pitää taitoja esillä ja voimissaan. Kiilaferre on todella kaunis.

  VastaaPoista
 7. Olet arvokas ja työsi on arvokasta. Pidä pää pystyssä ja ota työstäsi se hinta, jonka se ansaitsee!

  Meitä on muitakin, jotka näkevät punaista, kun lehdistö otsikoi, että käsityötä arvostetaan ja toteaa seuraavassa lauseessa, että ongelma on vain sen hinta. Ikkunaentisöijänä olen usein miettinyt, että jos on valmis maksamaan ikkunatehtaan tuotteesta hinnan, josta tuotteen tekijälle voidaan vielä voittojenkin jälkeen maksaa x €/tunti palkkaa, niin noinkohan se on arvostusta, jos ikkunaentisöijän x € jaettuna kahdella tai jopa kolmella tuntipalkka on hirveää kiskontaa. Myydään me käsityöläiset osaamistamme heille, jotka sitä aidosti arvostavat. Ostakoot muut muualta.

  Ihanimpia ovat ne asiakkaat, jotka ovat itse olleet kurssilla ja todenneet, että ihan mukavaa puuhaa, mutta kylläpä menee aikaa, joten oikeastaan ihan mielellään maksamme, jos joku toinen sen noin joutuisasti tekee ja saa vielä kehuja työn jäljestä. Iloitaan näistä ihmisistä ja jätetään muu kommentointi omaan arvoonsa, eikö? Eiköhän käsityötä aidosti arvostavia ihmisiä ole riittämiin niin ettei tarvitse sormiaan pyöritellä, mitä sitä tekisi. Ei taida sinullakaan olla töistä puutetta. Niin olen ymmärtänyt. :-) Työn iloa toisenlaisen käsityösorvin äärestä toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Parauls, viisaista sanoistasi! Näinhän se on! Iloa ja valoa siulle töihin ja kaikkeen!

   Poista
 8. Tuntuu siltä, että puheet käsityön arvostuksesta on tyhjää korupuheita. Iltapuhteina huvin ja harrastuksen nimissä kudon villasukkia. Kun huolella kutoo menee sukkapariin useampikin tunti, kirjoneuleessa vieläkin kauemmin. Vaikka en ansaitsemistarkoituksessa muille kudokaan - ihan vaan hyväntahtoisuuttani - tuntuu 10€-n hintatarjous melkein loukkaukselta. Soja, teet arvokasta työtä. Voimia ja menestystä.

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!