tiistai 14. elokuuta 2012

Kansallispuku kaleidoskoopissaHälsningar från Vörå! Vietin viime viikon ruotsia puhuen Vöyrillä Pohjoismaisessa pukuseminaarissa. Moinen järjestetään kolmen vuoden välein, vuorotellen kussakin pohjoismaassa. Tämänkertaisen seminaarin nimi ja aihe oli Kansallispuku kaleidoskoopissa.

Aivan järjettömän hieno viikko, josta riittää matskua vaikka kuinka moneen blogikirjoitukseen. Luennot, esitelmät ja keskustelut avasivat uusia näkökulmia, raottivat historiaa, istuttivat epäilyksen siemenen siihen, mitä olen luullut, vahvistivat joitakin omia ajatuksiani ja todella laittoivat kansallispukukäsitteen kaleidoskooppiin.

Lisäksi miulla oli hauskaa! Seminaari oli työjuttu, mutta en ehtinyt suoda ajatustakaan näille kotona odottaville töille, en sille mitä pitää maanantaina tehdä, en sille minne pitää syksyllä ehtiä. Ajatus ruotsin-, norjan-, tanskan- ja islanninkielisistä luennoista aamusta iltaan voi kuulostaa musertavalta, mutta (kiitos pääluentojen simultaanitulkkauksen) se ei todella ollut. Ja kaikki väliajat ja illat menivät hujauksessa toisten asiantuntijoiden kanssa keskustellessa! Hyvä niin, tästä viikosta oli revittävä suurin osa siitä, minkä luulen olevan jossain vähemmän spesifissä työssä ja oikeassa työyhteisössä kahvipöytäkeskustelukamaa.

Yllätin itseni alkamalla ymmärtää ja jopa puhua ruotsia (ja muita pohjoismaalaisia kieliä :D) ja pidin jopa oman speakers corner -juttuni ruotsiksi! Sain kyllä käännöksen tekemiseen apua tulkilta ja luin paperista, mutta silti. En tiennyt, että miun pään sisältä löytyy niin paljon ruotsinkieltä ja nyt kun se hana aukesi, se ei tahdo mennä kiinni, hui! No, täällä kun ei tuota ruotsia juuri kuule, niin eiköhän tuo hautaudu taas hyvin pian takaraivon uumeniin. Ihana kuitenkin tietää, että siellä se on.

Siinä omassa speakers corner -jutussani esittelin tämän miun blogin ja nettisivuni sekä Facebookin Kansallispuku-ryhmän ja Kansallispuku-foorumin. Poikakalenteri-kuvakilpailu tuli mainituksi myös. Kerroin myös kansallispukujen tuuletuspiknikistä ja näytin runsaan kattauksen kuvia piknikeiltä näiltä kolmelta vuodelta eri puolilta Suomea (kiitos kuvia lainanneille!). Mie pidän näitä juttuja vähän tällaisena puuhasteluna, vähän ehkä arveluttavanakin, kun en tarkoituksella ole näihin halunnut mitään sen virallisempia tahoja mukaan (se kun väkisinkin rajoittaa). Miut todella yllätti se positiivinen ja kannustava palaute, jota sain! Nyt tuntuu mielekkäältä ja tarpeelliselta jatkaa. Kansallispuku-foorumin tilannetta olen kyllä miettinyt, sillä siellä on tosi hiljaista. Facebookissa on vilkasta keskustelua, mutta kaikki eivät ole Facebookissa. Mitä mieltä olette, kannattaako foorumin kanssa vielä yrittää sinnitellä vai keskitetäänkö Faceen?

Tästä tulee taas kilometrin mittainen juttu, mutta kun tuo tuuletus nyt tuli tuossa mainittua, niin täytyy laittaa kuvakavalkaadi sunnuntailta 5.8. Imatran tuuletteluista, varsågod:

Kieli poskessa otettu pönötyskuva legendaarisissa Imatrankosken maisemissa ;)


Samaan aikaan Imatralla järjestettiin Muistojen Imatran ajo. Koska vietimme viikonlopun muutenkin varikolla, niin pitihän siellä käydä kansallispuvuissakin pyörähtämässä. Saatoimme hivenen erottua joukosta, mutta kyselimme vain suureen ääneen, että "eikö teillä sitten ole tapana pukeutua paremmin pyhäpäivinä?" :D


Keskityin nautiskelemaan piknikistä niin, etten muistanut laskea, kuinka paljon meitä oli. Mutta kymmeniä kuitenkin. Tunnelma oli leppoisa, juuri sellainen kuin pitää!


Tätä apinaa kielsin uimasta suihkulähteessä, niin "fiksuna" tyttönä (äitin geenit?) hän sitten kävi siellä suihkussa.


Ja sitten paleli. Käskin juosta auringossa niin kauan, että paita kuivuu, muuten ei mitään asiaa autoon.Naapurin rouva armahti lapsen, auttoi märän paidan pois ja muut osat (vielä kuivat) päälle. Aikas hyvältä näyttää tuo puku noinkin ;)
Lämmin kiitos naapurin tätille sekä kaikille muille ihanille Imatralla ja muualla maassa tuuletelleille!

6 kommenttia:

 1. Hur duktig du är/har varit! Tänk, att jag har studerat svenska, danska, norska och också till och med fornislänska!!! Hah, hah!!! Håll din flagga hög!

  VastaaPoista
 2. Oi, Lissu, tack! Hur fint att du har läst så många språk! Också italien, finns där ännu andra språken?

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mahtavalta tapahtumalta, även på svenska. Pikkuneidistä tulee mieleen vastarannankiiski :) Miksiköhän?

  VastaaPoista
 4. Sari, tosiaan, miksiköhän :P

  VastaaPoista
 5. Ihana kirjoitus, tästä ihan tarttui innostus minuunkin! Kuulostaa voimauttavalta seminaarilta, on mainiota, että työjutuista voi nauttia noin kovasti!

  Ja piknikin kuvat ovat niin kauniita. Yleensä ihmiset pukeutuvat noin kivoihin väreihin vain urheilukentällä.

  VastaaPoista
 6. Susanna, kiitos! Kuulostaa siltä, että osasin edes jonkinverran välittää kirjoitukseen sen upean fiiliksen, joka miulla on.
  Hyvä huomio muuten tuo, että urheilukentällä pukeudutaan myös värikkäästi! Ehkä siksi, että värit tuovat energiaa ja iloa tekemiseen? Miksei sitten arkena, kyllähän iloa ja energiaa tarvitaan silloinkin? Mie olen kyllä maailman huonoin sanomaan, miun vaatekaappi ei todellakaan räisky värejä. Paitsi se liikuntavaateosio - ja tietty kansallispukukaappi.

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!