keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Lomaa odotellessa...

...tuppaa joskus olemaan vähän kiiru. Blogi on ollut kahvitauolla viikon, mutta täällä ruudun toisella puolen on kyllä ahkeroitu :) Taitaa olla niin, että mitä vähemmän on hommia, sen enemmän ehtii kirjoitella.

Juhannusaattona tein "taikoja": keräsin kartanovolvon kontin täyteen pyöreitä rantakiviä kaverien mökiltä. En laittanut niitä tyynyn alle, vaan ne yöpyivät siellä Volvon kontissa. Aamulla näin vieressä oman mieheni. Erittäin onnistunut taika siis :D Kivet ovat menossa tuohon pihalle, taloa reunustamaan. Ja mies on taas paikkakunnalla kevään reissuviikkojen jälkeen! Sen sijaan lapset eivät, veimme heidät mummille ja jidille (=isoisä karjalaksi) Keski-Suomeen epämääräiseksi ajaksi.

Ahkerointi jatkuu, jotta lomakin alkaisi. Pikaiset kuvaterkut kuitenkin, ennenkuin heittelen kamat autoon ja lähden Puumalan Sahanlahteen pitämään työnäytöstä. Vedän vetopoimuhameen siellä tänään klo 13-18. Tervetuloa katsomaan sitä, näyttelyitä ja kaunista Sahanlahtea!

Seiskarin essukankaat on pesty (=kutistettu). Eikö ole ihanan raikasta kangasta? Toinen essukangas lähti maanantaina asiakkaalle, toinen odottaa syksyä.


Tämä on huntujen kevät (kesä) hyvässä ja pahassa! Pitää joskus laskea, miten monta huntua sidoin kevään aikana. Viimeisin on tämä Jääsken huntu, se on ihan uusi ja tein sen kokonaan, siis päärmäsin, tein sykerölaitteen ja sidoin. Tämä kuva on takaa...


...ja tämä edestä. Ja taustalla näkyy kovin - hmm - työteliään näköinen paja :) Tuossa puupään ympärillä on muuten seuraavaa sykerölaitetta varten muotoutumassa pajun oksa!


En ole suuremmin sotkeutunut muinaispukuihin, koska ne ovat ihan oma alueensa. Hyvälle asiakkaalle suostuin kuitenkin tekemään päätöslautanauhat vaipan reunoihin. Tässä on alareunan lautanauhaa. (En siis ole kutonut tuota vaippaa, vain nämä viimeistelyt.)Ja tässä olen alkanut pyörittää noita hapsuja. Siinä taitaa olla enemmän hommaa kuin lautanauhassa.
Yläreunaan tulee myös päätöslautanauha, mutta siellä hapsut tulevat kankaan päälle. Ehkä muistan ottaa siitäkin kuvia. Tämä siis tehdään niin, että lautanauhaloimi viritetään pöydän reunaan ja nauhan kuteena käytetään kankaan loimilankojen päitä.

Posti toi paketin Wetterhoffin värjäämöstä. Tässä nyt pötköttelevät ne hartaudella sidotut Mouhijärven flammulangat. Laatikossa on myös hamekankaan siniset langat ja värjäyserää täydentämässä vielä Fårö-lankoja.Näiden availu on jännempää kuin joulupakettien :D
Yhden rapsin auki eilen ja ainakin se on erittäin hyvin onnistunut!

6 kommenttia:

 1. Ihanan näköisiä flammulankoja!

  Mie muutes kävin Sahanlahden sivuilla katsomassa tietoja näyttelystä, mutten löytänyt mitään. Olen suunnittelemassa päiväreissua Puumala - Mikkeli -Raijan aitta yms.

  VastaaPoista
 2. Päivikki, vähän huonosti sieltä löytyy. Tapahtumasivulta (http://www.jp-saimaa.fi/sahanlahti/ -> tapahtumat) löytyy avajaiset ja sitten nuo työnäytökset, jotka ovat heinäkuun keskiviikkoisin klo 13-18. Vuorottelemme työnäytöksissä: 6.7. Tuula, 13.7. mie, 20.7. Tuula ja 27.7. Tarja. Tuula ja Tarja ovat näillä näkymin siellä myös kansallispukujen tuuletuspiknikillä pe 5.8. ja la 6.8. puramme näyttelyn. Mie tuuletan Imatralla. Näyttely on avoinna ravintolan aukioloaikoina, siis "23.6.-14.8. ma–su 10-23".

  VastaaPoista
 3. Onpa siisti viittakangas ja kauniit lautanauhat sekä hapsut! Oman viittani langat olivat tosi heikot, loimi katkeili ja karstaantui kutoessa. Kudontajälki kärsi siitä kovasti. Lisäksi hapsut piti viritellä kompromissipituuteen, koska langat jäivät kovin eripituisiksi. Meitä oli kaksi kutojaa ja molemmille kävi sama harmittava takaisku. Sovimme, että jos joskus tulee uusi tilaisuus kutoa viittakangas, teemme sen.

  VastaaPoista
 4. Helena, tuota viittakangastahan mie en kutonut, se tuli asiakkaalta kudottuna. Se lanka on tosi pehmeää ja heikkoa, ja loimi tiheä. Se vaatii melkoisesti vippaskonsteja ja kärsivällisyyttä. Mie taiteilen huonontuvien lankojen kanssa koko ajan, joten jonkinlainen "tatsi" lienee kehittynyt. Kaukanahan tuo on täydellisestä, mutta ihan jees ekaksi päätöslautanauhaksi ;)

  VastaaPoista
 5. Hei!Etsiskelen itselleni Jääsken huntua, teetkö niitä tilauksesta?

  VastaaPoista
 6. Hei! Kyllä teen. Ottaisitko yhteyttä sähköpostilla: soja@kansallispuku.com.

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!