perjantai 17. kesäkuuta 2011

Karjalaisille kesäjuhlille

Tänään on tiedossa pakkailua ja ajelua. Lauantain ja sunnuntain olen Tuulan kanssa Turussa Karjalaisilla kesäjuhlilla, karjalaisella torilla pitämässä kansallispukuapteekkia ja myymässä kaikkea, mitä laukkuihin mahtuu. Ainakin on kiilaferrejä, suoraferrejä, jokunen sarafaani, rätsinä ja nuttu, pellavaista ompelulankaa, hyviä neuloja käsinompeluun, tärkkiä, kansallispukukortteja, sappisaippuaa... Odotan vilkasta karjalaista kuhinaa :)

Kuolemajärven mallipuku on hyväksytty raadissa ja se julkistetaan tuolla kesäjuhlilla. Menen paikalle ihan mielenkiinnosta, katsomaan miltä puku näyttää nyt. Sitä kun tehdessä tuijottaa ihan läheltä, näkee langat ja pistot, yksityiskohdat ja toissijaisena kokonaisuuden. Vaatii vähän aikaa ja etäisyyttä, että osaa katsoa sitä enemmän ulkopuolisin silmin ja se kokemus on usein miellyttävä. Toivottavasti nytkin. Viime hetken kompastukset puvun hunnun kanssa ovat viedä minulta ilon koko puvusta. Yritän olla ajattelematta sitä nyt viikonlopun aikana.

Harkkari S, joka miulla oli ennen joulua, halusi tulla "kesätöihin". Siis oikeastaan orjaksi, koska en maksa hänelle mitään ;D Hän kutoi yhden Seiskarin essukankaan ja loi eilen loimen vetopoimukangasta varten. Aiemmin kudoin vetopoimukankaat Wetterhoffin Iikka-langalla, mutta koska sekin on poistunut markkinoilta (joskin miulla on sitä vielä vähän jemmassa), niin on kokeiltava vaihtoehtoja. Tekstiiliteollisuuden Fårö on ilmeisin kokeiltava ja sitä miulla on sattumoisin kahta väriä sopivasti ylimääräisenä hyllyssä. S siis kutoo pari hameellista Fåröllä ja katsotaan, miten ne sarkautuvat ja poimuttuvat. Toisesta hameesta tulee kyllä harmaa ja se menee Vestuihin ("moderneja" vaatteita, joissa on hyödynnetty vetopoimutekniikkaa), koska en raaski tilata uutta lankaa, kun tuota harmaata kerran on. Toinen väri on luonnonmusta ja sehän on "oikea" väri vetopoimuhameeseen. Se riski tässä toki on, että eri väriset langat käyttäytyvät vähän eri tavoin.

Tällä viikolla olen istunut Leea-Marin kanssa hammaslääkärissä pariin kertaan, uimahallin kahviossa neljä iltapäivää (oivaa aikaa pienille käsinompeluille), vienyt Tiia-Maijan leirille ja näiden välissä ommellut kolmea rätsinää asiakkaille. Olen viikon verran työaikataulusta jäljessä, mutta onneksi yksi reilun viikon mittainen työ siirtyi syksyyn, pääsen siis ehkä aloittelemaan kesäloman suunnilleen aikataulussa. Noin muuten alkaa pikkuhiljaa käymään vähän rankaksi se, että miehellä on melkoisen pitkä keikkaputki päällä, mikä tarkoittaa sitä, että näemme vain viikonloppuisin - ja välillä emme silloinkaan, kuten nyt tänä viikonloppuna. Tytöt ikävöivät isäänsä ja luonnollisestikin kiukkuavat tunteensa miulle. On vähän rankkaa olla koko ajan vastuussa. Ja valitus loppuu tähän! Olen erittäin tietoinen, että on yksinhuoltajia, joille tämä on ihan jokapäiväistä. Sitäpaitsi meidän lapsilla on kahdet ihanat isovanhemmat, jotka hoitavat lapsia enemmän kuin mielellään, meidän lapset ovat terveitä ja miulla on mahdollisuus tehdä töitä kotona.

Aijoo, Tiia-Maijan palkinto-kesätukasta tuli tosi kaunis, siinä on vaaleita ja kuparinvärisiä raitoja:

2 kommenttia:

 1. Kiitos hauskasta ja rohkaisevasta linkistäsi blogissani. Olin joskus ajatellut lähteä noille juhlille, mutta nyt minua tarvitaan toisaalla, joten Kuolemanjärven puvun näkeminen ihan tuoreeltaan jää. Toivon sinulle hyviä kauppoja ja antoisaa juhlahumua.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti teillä oli kuhinaa. Sitä oli ainakin Kuolemajärven puvun julkistamistilaisuudessa tänään. Olimme aivan ällikällä lyötyjä siitä klo 10 'kattauksesta' ja voin sanoa, että koko päivän riitti kiinnostuneita, sen verran ehdin seurata sivusta tilannetta. Ja kaunis se puku onkin. Innokkaita puvun valmistajia taitaa olla yksi kurssillinen kasassa.

  Leena, seuraavat mahdollisuudet tutustua tähän pukuun ovat 11.9. pidettävillä Kuolemajärvijuhlilla ja 1.10. Keski-Suomen museossa pidettävillä kansallispuvun syntymäpäivillä (mahdollinen mennä oikein).

  Voi odotan kesälomaa myös. Olimme Disneylandissa Pariisissa koulujen loputtua ja siellä oli niin mukavaa, illalla kaatui sänkyyn, kaikki 'matkakäsityöt' jäivät melkoisen vähälle teolle. No edestähän löytyvät, taidan olla joittenkin osalta vuosia myöhässä :D.

  Kiva malli Tia-Maijalla hiuksissa, oikein pukeva.

  Huomenna aamulla pääsen sitten katselemaan tarjontaa, jota tellä on jäljellä. Olimme melkein kuin kipeät kissat tänään, kun emme päässeet tänään käymään. Kaupungin vastaanotolla kuulimme mitä kaikkea sieltä löytyy, olitte tehneet vaikutuksen tähän rouvaan, koska hän muisti hyvin teidän tuotteenne.

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!