perjantai 1. huhtikuuta 2016

Valtava mullistus kansallispukumaailmassa

Pitkällisen pohdinnan ja äänekkään palautteen johdosta Suomen kansallispukuraati on päättänyt yhtenäistää suomalaisen kansallispuvun.

Tähän on syynä monta seikkaa, mm. nämä:
- Pukujen ja edes niiden ohjeiden ja kaavojen saatavuus on usein hyvin hankalaa
- Kansallispukujen myynti ja valmistus ei ole taloudellisesti kannattavaa
- Puvun tekeminen on niin vaikeaa, että kaikki eivät pysty siihen itse
- Valinnanvaikeus yli 200 suomenkielisen puvun välillä johtaa usein pattitilanteeseen ja puku jää hankkimatta kokonaan.
- Monenlaisissa puvuissa on monenlaisia tekniikoita, joiden omaksuminen on haastavaa niin ammatikseen tekeville kuin harrastajillekin. Myös huoltamisohjeet ja pukeutumisohjeet ovat hankalia, kun ei voida tehdä yleispäteviä ohjeita.
- Nykyinen maailmantila on jokatapauksessa sellainen, että hyvin harva enää asuu sukunsa seuduilla ja perinteiset kansanpiirteet kuten karjalaisuus, savolaisuus, hämäläisyys ja pohjalaisuus ovat katoamassa.
- Maahanmuuttajien kotoutuminen helpottuu, kun heidän on helpompi ymmärtää yksinkertaistettuja perinteitämme.

Uusi, yhtenäinen Suomen kansallispuku on päätetty kuitenkin koota 1700-1800-luvuilta peräisin olevan esikuva-aineiston pohjalta niin, että siihen sisällytetään osia eri pukualueita pyrkien säilyttämään pukuperinnettä mahdollisimman laajasti. Pukua halutaan kuitenkin helpottaa ja keventää, että se saisi suuren suosion.

Kansallispukuraati kokoaa kolme ehdotusta, joista kansa saa äänestää parhaan uudeksi Suomen kansallispuvuksi. Ehdotusten kokoamistyö on vielä kesken, mutta ensimmäinen ehdotus koostuu seuraavista osista:

Karjalaa edustaa Kaukolan paita. Tarvittaessa sen voi ommella koneella ja jos olalle tulevan nyytingin saamisessa on hankaluuksia, sen voi jättää pois tai korvata jollain ostopitsillä, sillä onhan ostopitsejä käytetty sarafaanialueellakin.
Liivi ja hame lainataan Munsalasta ja vuorelmalaiseen tapaan ne ommellaan helposti käytettäväksi liivihamekokonaisuudeksi. Tämän johdosta kankaiden hinnat tulevat laskemaan, sillä enää ei tarvita suuria lankavarastoja ja kangasta voidaan suuren menekin vuoksi kudottaa isoissa erissä. Kankaat saa toki kutoa käsinkin jos haluaa, mutta niitä kudotaan koneellisesti. Mukavuuden ja keveyden vuoksi kuteena käytetään kampalankoja. Ne antavat myös kauniin kiillon kankaalle.

Esiliina tulee Tuuterin puvusta. Ristipistoin kuvioitu helma on työläs ja jos sen tekoon ei halua ryhtyä, tullaan helmakuviota valmistamaan myös digipainettuna. Se myös helpottaa esiliinan huoltoa. Jos esiliinan sidontanauhan haluaa tehdä käsin, niin sen voi tehdä valitsemillaan väreillä. Nauhaa tullaan myös kudottamaan koneellisesti.


Päähinettä tähän ehdotukseen ei ole laitettu, mutta halutessaan päähän voi sitoa punaisen, sinisen, keltaisen, mustan tai vihreän silkkinauhan tai ommella yhteen punaisen, keltaisen ja mustan ja silloin on tärkeää, että musta on yläreunassa ja punainen näkyy eniten.

Hankalien polvisukkien sijaan suositellaan valkeita nylon-sukkiksia, vähintään 40 den ja kengiksi mustat korkokengät.

Miehen puku tulee olemaan tuosta naisen hamekankaasta tehty liivi, johon voi yhdistää mustat suorat housut ja valkean kauluspaidan.

Kuulemani tiedon mukaan ehdotukset tulevat äänestettäviksi vielä tänä keväänä. Valinnan jälkeen kaikki tällä hetkellä olemassaolevat puvut lakkaavat olemasta kansallispukuja ja vain tätä valittua kokonaisuutta saa kutsua kansallispuvuksi sen jälkeen.

Muoks. 1.4.2016 klo 21.29: No aprillii :D

18 kommenttia:

 1. No johan helpotti! :-D

  VastaaPoista
 2. :D :D :D Äänestystä odotellessa.

  VastaaPoista
 3. Taidan hörpätä kuravettä. 😅

  VastaaPoista
 4. Aivan mainio ratkaisu! Seuraava luonnollinen askel on 3D-tulostus, mutta uskon sen olevan ja valmisteilla.

  VastaaPoista
 5. Ei silti hullumpi idea valmistaa digipainettuja kankaita noista kansallispukukuoseista. Niistä saisi kaikenlaista kivaa aikaiseksi!

  VastaaPoista
 6. Jo vain tällainen soppii, kuravettä kuiten täytyy maistaa......

  VastaaPoista
 7. Jo vain tällainen soppii, kuravettä kuiten täytyy maistaa......

  VastaaPoista
 8. Voihan nenä ajattelin ensin, mutta aprillipilahan tämä olikin ;)

  VastaaPoista
 9. Inhoan aprillipäiviä! Ja varsinkin näin jälkikäteen... Grrr.

  Hetken jo ajattelin, että JES! Minun valintani puvun suhteen tulee helpottumaan huomattavasti. Mutta mitä pidemmälle luin sitä huolestuneempi olin: Soja, ET VOI suostua tälläiseen digipainamiseen ja muuhun nykyajan hömpötykseen!!

  Lopussa melkein tuli jo itku...

  Luojankiitos se paljastuikin pilaksi. Joita inhoan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori. Mutta tavallaan totta toinen puoli. Koko ajan on ihmisiä, jotka vakavissaan haluavat heivata kaiken työn romukuuppaan ja siirtyä "selkeään linjaan". Miun kanta on se, että mitään ei tarvitse hävittää, mutta rinnakkain voi elellä vaikka mitä. Pelkään sitä päivää, kun rahataho osuu samalle lounaalle uudistajatahon kanssa. Sitten ei saata olla aprillia.

   Poista

Kommentti! Ihanaa!