tiistai 12. huhtikuuta 2016

Kerää kansallispuku!

Joskus kannattaa muhitella asioita vähän pidempään. Ideoita varsinkin. Hektisessä maailmassa olen rakentanut omasta työstäni kuplan, jossa kiire on harvinainen vieras.

Kun esikoinen oli alle kouluikäinen, keksin Kerää kansallispuku! -lautapelin. Kollegani Tuula Pärnänen ja Tarja Alava perheineen olivat heti messissä ja Tuulan mies Jussi kuvasi, kun me muut pukeuduimme pukuihin ja poseerasimme. Oli vuoden 2007 joulukuu, digitekniikka sen aikaista ja miun kuvankäsittelytaidot nykyistäkin surkeammat. Omalla laserprintterillä tulostellen leikkasin, liimasin, askartelin neljä protopeliä. Ne ovat oikein "hienoja" ja toimivia, mutta sillä askartelun määrällä hinnaksi olisi tullut satoja euroja ja ne kuvat... Noh. Yksi peleistä on meillä ja sitä pelaillaan aina silloin tällöin. Idea on mielestäni hyvä ja peli mielekäs. Yksi peli on Virasojan eskarissa, vein sen sinne lahjaksi, kun kävin pitämässä lapsille "kansallispukupropagandaa". Yksi on Tuulalla ja yksi Tarjalla.

Vuonna 2007 parempien kuvien ottaminen, oikean graafikon käyttäminen ja pelien edullinen painattaminen tuntuivat valtavan kaukaisilta asioilta. Hellin peliä ajatuksissani, mutta muuten se sai olla. Kirjoitin vuonna 2012 pelistä näin. Taisin jopa hakea siihen jostain apurahaa, mutten saanut ja homma jäi.

Sitten yhtäkkiä olin tilanteessa, jossa hyvä ystäväni Susanna on erinomainen graafikko ja valokuvaaja ja töitä vailla. Karjalainen Nuorisoliitto teetti Matka Karjalaan -pelin, jonka laatu kelpaa miulle tähän ja Hilu jelppasi painopaikan yhteystietojen kanssa. Tein laskelmia ja päätin, että nyt se tehdään. Jos peli ei mene kaupaksi ja teen vararikon, lahjoitan pelit eskareille ja kouluille, niin on ainakin hyvä työ tehty. 

Halusin peliin pelkästään tarkistettuja tai uusia tutkittuja pukuja ja mieluusti eri pukualueilta. Itsestään selvää on, että siihen tuli miulla myynnissä olevat Jääsken naisen, Jääsken alueen miehen ja Kivennavan naisen puvut. Olen aiemminkin tehnyt sujuvaa yhteistyötä Taito Uusimaa ry:n Marjo Vainion sekä Taito Etelä-Suomi ry:n Marja Koskimäen kanssa. Sain luvan käyttää heidän mallien päällä otettuja kuviaan ja vielä pukuja lainaksi puvun osien kuvauksia varten: Taito Etelä-Suomelta Lappeen naisen ja Lappeen kihlakunnan miehen puvut, Taito Uusimaalta Askolan naisen puvun. Askolan kirjastolta sain lainaksi Askolan miehen puvun. Kymenlaakson ja Sysmän ja Luhangan puvut valikoituivat siksi, että ne löytyvät miun kaapista ja kummastakin oli valmiiksi hyvä kuva ihmisen päällä otettuna. Halusin vielä yhden puvun savolaisten röijypukujen alueelta ja lähin mieleen tuleva oli Koillis-Savo naapurikylän J:llä, joka ystävällisesti lainasi pukuaan ja suostui tulemaan vielä kuvattavaksikin.

Susanna tekee aivan uskomattoman hienoa työtä. Miun on helppo tehdä töitä hänen kanssaan, kun meillä on samanlainen ajatus laadusta. Peli alkaa olla muuten painovalmis, mutta Koillis-Savon ja Jääsken naisen puvut pitää vielä kuvata ihmisen päällä ja koska aikataulut osuivat kohdalleen vasta ensi maanantaina, niin sille päivälle toivotaan sitten hyvää kuvaussäätä!

Katsokaa nyt miten upea, raikas, ihan oikea peli!


Mie olen laittanut pariinkymmeneen paikkaan sähköpostia ja tarjonnut peliä jälleenmyyntiin. Muutama vastauskin on jo tullut. Edelleen jännittää älyttömästi, että miten tässä käy. Rahasumma, jonka laitan pelin tekoon ei ole miun rahoissa vallan pieni, vaikka Susannan kanssa maksusuunnitelma onkin erittäin joustava. Juuri äsken näpyttelin pelin verkkokauppaan ja sieltä sitä voi jo tilata. Pelit toimitetaan toukokuun loppupuolella. 

Kävi miten kävi, tämä tuntuu miusta nyt oikealta. Vaikka toivonkin, että tästä tulisi roposia miullekin, on myös tuo opetuksellinen puoli miulle tärkeä. Jos haluaisit hankkia pelin eskariin, kouluun, kirjastoon, kerhoon tms. yhteisöön tai jos haluaisit pelejä jälleenmyyntiin, niin laita miulle sähköpostia ja kerro tarkemmin, niin neuvotellaan: soja@kansallispuku.com.

2 kommenttia:

  1. Olet kyllä uskomaton ideanikkari! Hauduttamalla syntyy paraskin ruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Harmi, ettei ole rahaa tai aikaa ihan kaikkien hyvien ideoiden toteuttamiseen...

      Poista

Kommentti! Ihanaa!