maanantai 17. kesäkuuta 2013

Karjalaisia kesäjuhlia ja ihania ihmisiä

Mie olen ihan liikuttunut. Nimittäin olin lähdössä Poriin Karjalaisille kesäjuhlille ja tajusin taas kerran viimetingassa, ettei miulla ole edelleenkään verkkomaksuhärveliä. Laitoin Susannan työhuoneen Susannalle sähköpostia, koska olin lukenut hänen blogistaan iZettle-korttimaksukojeesta. IZettlen listassa ei ole miun puhelintani ja pyysin, saisinko lainata Susannalta sitä kojetta, että koittaisin toimiiko puhelimessani. Susanna valisti, että kokeilu ei oikein helposti onnistu, mutta että hän lainaa kojeen ja puhelimensa miulle Poriin viikonlopuksi! Onko maailman ihanin ihminen, onko? No on! Olen niin kiitollinen, että sukat pyörivät jalassa! Susanna sanoi höpsis, kun puhuin vuokraamisesta ja koska haluan jotenkin osoittaa kiitollisuuteni ja koska Susannan työhuoneen tiskirätit ovat oikeasti hyviä (parhaita) ja kauniita, pyytäisin teitä kaikkia, joilla suinkin on tarvetta tiskirätille, klikkailemaan itsenne Susannan työhuoneen verkkopuotiin ja ostamaan näitä ihanuuksia vaikka kesäreissutuliaisiksi (jos raaskit luopua niistä).

Kuva on Susannan työhuoneen verkkopuodista törkeästi lainattu,
sillä miun kuvanottotaitoni eivät tee näille oikeutta ollenkaan.
Materiaalia olisi kyllä ollut, sillä meillä on varmaan 30 näitä rättejä :D

Se iZettle-vekotin toimi vähän huonosti ensimmäisenä päivänä tai sitten hätäpäissäni sohelsin jotain. Toisena päivänä se toimi kuin unelma ja päätin, että hommaan oman, jos se vain toimii oman puhelimeni kanssa tai viimeistään sitten, kun vaihdan puhelinta. Olisi nimittäin jäänyt joitakin kauppoja tekemättä ilman sitä.


On muuten kammottava tuo valaistus tuolla hallissa. Kaikki näyttää jotenkin aneemisen väriseltä. Ja herttinen, miten nämä kamerakännykkäräpsäykset näyttävät kamalilta tuon Susannan kuvan rinnalla... Mutta laitan ne silti, koittakaa kestää.


Karjalaisilla kesäjuhlilla on perinteisesti Karjalainen tori. Se on yleensä aika hyvä myyntipaikka juuri näille miun sarafaaneille ja fereseille, kiilaferreille, ohjeille ja kansallispukuihin liittyville pikkutarvikkeille. Näin myös tänä vuonna, vaikka olikin aikalailla hiljaisempaa kuin parina aiempana vuonna. Harmitti myös silmälasienpuhdistusainetta kaupannut helppoheikki, joka oli päässyt puolivahingossa mukaan, sillä yleensä tuolla on rajoitettu myyjät nimenomaan niin, että vain käsitöitä tai jotain karjalaisuuteen liittyviä juttuja voi myydä. Tämä helppoheikki oli ihan siinä vieressäni ja sai miut vaihtamaan oman osastoni järjestystä sunnuntaiaamuna, että sain meille vähän hajurakoa. En tiedä, minkä verran järjestäjät olivat markkinoineet Karjalaista toria paikallisille, mutta ei siellä kyllä juuri porilaisia näkynyt. Ehkä satakuntalaiset eivät lämpene karjalaisille myyntiartikkeleille.Sunnuntaina veivasin osaston uuteen järjestykseen,
että sain hajurakoa naapurinani olleeseen helppoheikkiin.

Sunnuntaina, kun kulkue lähti, alkoi sataa. Kuten aina. Kun kulkue saapui Karhuhallille, Leea-Mari (6 v.) juoksi hallin läpi huutaen: "Äiti, äiti! Nyt niitä tulee! Ainakin 300!" Ja niin tuli. Viimeisen kahden tunnin aikana tehtiin enemmän kauppoja, kuin koko muuna aikana yhteensä.


Hyvä keikka kuitenkin, tuttuja on aina ihana nähdä ja jälleen kerran harmitti se, että kaikki ohjelma jää kokematta, kun on jumissa siellä torilla. Ensi vuonna Karjalaiset kesäjuhlat vietetään Lappeenrannassa, se on mukavasti ihan tuossa vieressä ja taidan ottaa äitin orjaksi taas, että pääsen vähän katselemaan ohjelmaakin.


Jotkut asiakkaat ovat loistavia markkinoijia. Eräskin on ostanut miulta kiilaferren ja ainakin 30 ihmistä on ottanut yhteyttä tai tullut tuolla Karjalaisella torilla tapaamaan ja katselemaan, joskus ostamaankin sanoen, että L:lla on se ihana, siulta ostettu kiilaferre! Lauantaina L kävi ostamassa nutun ja jo taas sain paljon kävijöitä kojulleni. L ei ole ainoa lajiaan. Lämmin kiitos heille jokaiselle!


Ja on miulla ihana perhekin. He olivat mukanani, matkasimme halki Suomen etanakodilla ja ihana mieheni, jonka naapurikojun mukava rouva nimesi nopsajalaksi, pelasti kyllä sekä osaston rakentamisen, että purkamisen. Sain vielä nuokkua koko kotimatkan puolinukuksissa pelkääjän paikalla, kun hän ajoi. Tiia-Maija oli myyntiapulaisena, ihana esikoiseni. Terkkuja myös sille naapurikojun mukavalle pariskunnalle ja T:lle ja K:lle, jotka luovuttivat suihkunsa ja jääkaappinsa käyttöömme viikonlopun ajaksi! Ja kesäjuhlien järjestäjille ja talkoolaisille!


Kotimatka oli pitkä, mutta onneksi sain nuokkua pelkääjänpaikalla.


Tänään vein kuopuksen leirille ja menin kiinalaiseen kokovartalohierontaan, johon sain joulupukilta lahjakortin. Koin absurdin James Bond -tyyppisen hetken. Tiedättehän sen kohtauksen: mustiin, väljiin puuvillavaatteisiin pukeutunut kiinalaismies hieroo. Taustalla soi hiljainen kiinalaistyylinen musiikki. Verho kahahtaa ja kuuluu nopeaa kiinankielistä supatusta. Seuraavaksi hieroja salaa vaihtuukin kauniiksi pahisneitokaiseksi... No ei vaihtunut. Mutta jos olisin James, niin olisi.

7 kommenttia:

 1. Näin satakuntalaisena voin sanoa, että eipä noita markkinoitu ainakaan laajemmalti, koska tietoa ei Honkajoelle asti tullut missään vaiheessa. Itse avasin Satakunnan Kansan verkkosivut vähän jälkeen neljän sunnuntai-iltapäivänä ja hiljaa mielessäni kirosin kun oli uutista tuosta kulkueesta ja lisätiedoissa, että se tori on sunnuntaina auki klo 15 saakka. Jos olisin noista tiennyt aiemmin (vaikka ymmärtänyt käydä täällä sinun blogissa) niin meidän perhe olisi viettänyt lauantaipäivän Porissa. Onkohan nuo kesäjuhlat ihan jokavuotinen tapahtuma? Nimittäin jos on niin ensi vuonna en missaa ja sitten siellä nähdään :)

  VastaaPoista
 2. No voihan nenä, Marja-Leena! Vähän pelkäsinkin asian olevan juuri näin, että markkinointi ei ole oikein tavoittanut. Karjalaiset kesäjuhlat ovat kyllä jokavuotinen tapahtuma, mutta paikka vaihtuu aina ja ensi kesänä ollaan Lappeenrannassa. Siis tervetuloa Etelä-Karjalaan :)

  VastaaPoista
 3. Satakunnankansan välissä oli liite, jossa kerrottiin Karjalaisista kesäjuhlista, tosin siinäkään ei suuremmin toria mainostettu. Ensimmäistä kertaa olin minäkin paikalla, vaikka muistelen, että ne on joskus aiemminkin pidetty Porissa..
  Mutta sinun blogistasi ja Fb-sivulta sain ensin tiedon juhlista!
  Kiitos ihanista kaavoista, hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Onneksi jäsenistölle tiedotetaan ja on teitä ahkeria vapaaehtoisia tiedottajia/markkinoijia. Olin pitkästä aikaa lauantaina, yleensä sunnuntai on ollut juhlapäiväni marsseineen ja pääjuhlineen. No jospa ensi vuonna sitten olisi molemmat, kun matkaa on vähän enemmän.

  Muutaman torikauppiaan paikallaoloa hieman ihmettelin, mutta sattuuhan sitä joskus virheratkaisuja valppaammillekin.

  VastaaPoista
 5. No juu, torivastaava harmitteli helppoheikkiä myös, oli kuulemma päässyt vähän vahingossa mukaan, kun oli onnistunut kysäisemään sopivalta henkilöltä :(

  Jälkikäteen on hyvä olla viisas, mutta ehkä Lappeenrannan juhlien järjestäjille täytyy vinkata, että mainostaisivat toria ihan erilläänkin, että paikallinen väki ymmärtää sen olevan avoin kaikille. Kesäjuhlaväki on kiinni harjoituksissa ja muissa ohjelmissa suurimman osan aikaa ja sille ajalle toivoisi niitä paikallisia.

  Katri, kiitos itsellesi!

  VastaaPoista
 6. No meille ei Satakunnan Kansaa tule kantona kotiin kun on mielestäni turhan kallis lehti. Olisi ehkä ollut kannattavampaa markkinoida jonkin sellaisen ilmaisjakelulehden välissä, joka jaetaan joka talouteen. Samalla mainosrahalla olisi varmasti saanut usean ilmaisjakelulehden kautta laajemman näkyvyyden kuin tuolla liitteellä Satakunnan Kansassa.

  Mutta juu se on ihan oma mokani, etten ole FB:ssä pitänyt silmiäni auki ja täällä blogissakaan en ole ehtinyt poiketa. Syyskuussa pitää Jyväskylään tulla juhlistamaan kansallispukua ja samalla reissulla tapaamaan sukulaisia.

  Mutta sitten ihan tämän asian vierestä. Kävikös Soja siinä karstalanka tex 84-asiassa millä tavoin? Ainakin näyttäisi, että sitä ei juuri mistään ole saatavilla. Bragella kyllä oli värjättyä niihin ruotsinkielisiin pukuihin sopivilla väreillä. Itse kun kaipailisin niitä luonnonvärejä, joita voisi kasvivärein itse värjäillä. Ja jos tuo Bragen värikartta on ainoa tuolla texillä niin mikä olisi ns. käyttökelpoisin nykyvaihtoehdoista. Katselin, että Vuorelmalla on kampalankaa tex 28x2, mutta eikös kampalanka ole vähän pehmeää hametarkoitukseen. Lisäksi kun tuo on kerrattua niin sehän vaikuttaa taasen kankaan ulkonäköön.. Hmm vaikeita juttuja.

  VastaaPoista
 7. Marja-Leena, Brage tosiaan otti hoitaakseen lanka-asian. Mie en ole tuota uutta lankaa vielä kokeillut, mutta Bragen kutoja on. Karttaan tulee kaikki Bragen tarvitsemat värit ja lisäksi muutama meillä eniten menevä. Raakalankaa pitäisi kyllä myös saada sieltä, koska tarkoitus on, että me värjäytämme sitten itse loput tarvittavat värit käsinvärjäreillä tai värjäämöissä sen mukaan, miten paljon väriä tarvitaan. Kannattaa soittaa tai laittaa sähköpostia Bragen Eija Mendelinille, niin varmasti hoituu :) Kampalankaa en tosiaan suosittele.

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!