tiistai 20. syyskuuta 2011

Duuni kuin kulttuurielämys

Toissa viikonlopun olin Turussa pitämässä Käspaikkakerholaisille suhaikurssia. Todella hauska porukka ja ahkerat naiset tekivät sarafaanien nuttuja eli suhaita iloisen rupattelun lomassa. Ihan valmista ei tullut, mutta hyvään vaiheeseen kuitenkin ja loppumetreille tukena ovat Taina Kankaan hyvät ohjeet.

Yövyin Halikossa, ystäväni luona. Nautin laiskasta jutustelusta ja hyvästä ruuasta. Ikävöin ystäviäni, jotka ovat muuttaneet kuka minnekin kauas. Ymmärrän toisaalta, että aikataulujen, lasten, töiden kudelmassa ystävien tapaamiset ovat helmiä. En liene ainoa, jonka kudelmassa alku- ja toivottavasti myös loppupäässä on runsaammin helmiä, keskivaiheilla harvemmassa, mutta sitäkin kirkkaampina. Itsesäälin hetkinä kuvittelen, että jos ystäväni asuisivat ihan lähellä, tapaisimme useammin ja spontaanimmin. Hah, milloin muka? Sen todistaa jo sekin, että onhan miulla ystäviä täällä lähelläkin. Niin vaan kalenterista katsotaan parin kuukauden päähän, että jos vaikka kaikille sopisi istua iltaa samana lauantaina!

Kilometrejä Turun reissulla tuli reilut 1000. Alkuviikko meni suhaikurssista toipuessa sekä kansallispukukurssiin ja viikonlopun sielunlämmittäjäkurssiin valmistautuessa. Ihanaa, että tuo kansallispukukurssi on nyt iltapäivällä! Ja vielä ihanampaa on se, että ekaa kertaa ikinä miulla on monta (6 tai 7) opiskelijaa, jotka ovat samassa vaiheessa, aloittamassa paitaa! He tekevät eri paitoja, mutta se ei haittaa, samanlaisia katesaumoja niihin kaikkiin ommellaan. Kansallispukukurssit ovat usein hyvin hektisiä, koska pahimmillaan 15 kurssilaista tekee eri puvun eri osaa ja opettajan pitää olla kartalla niistä kaikista ja pystyä vaikeatkin tekniikat opettamaan. Aika ei vaan riitä. Mutta nyt siis on ihannetilanne, kun vielä "vanhat" opiskelijat (terkkuja vaan, ihan nuoria neitosiahan työ kaikki ootte, mieleltänne ainakin!) jatkavat siitä, mihin keväällä jäivät ja osaavat sen tehdä aika pienillä neuvoilla.

Loppuviikon jatkoin nettimatkailua pitkin 1700-1900-lukujen Karjalaa ja Venäjää haalien sielunlämmittäjäaineistoa. Löytyihän sitä, ja koin pienempiä ja isompia tyytyväisyyden hetkiä, kun asiat hahmottuivat ja loksahtelivat kohdalleen! Perjantaina junailin Helsinkiin. Illalla pidin luennon sielunlämmittäjistä ja siitä jatkoimme sitten kurssia, joka kesti sunnuntaihin saakka. Kurssilla 11 opiskelijaa valmisti itselleen sielunlämmittäjän - tai melkein, kukaan ei saanut tuossa ajassa ihan valmiiksi saakka, hyvään vaiheeseen kuitenkin!

Opiskelijat olivat erittäin ahkeria, toimeentarttuvia ja itseohjautuvia. Ja koska kaikki tekevät samaa asiaa, on opettaminen sujuvaa ja mukavaa. Opiskelijat myös kysyivät reippaasti toisiltaan, mikä tietysti helpottaa opettajan hommaa, mutta on miusta myös hyvä kokemus opiskelijoille moneltakin kannalta.

Sielunlämmittäjiä alkoi syntyä monenlaisista...


...monen värisistä kankaista.


Tätä ihanaa silkkiä oli 1,1 m, leveys 110 cm. Tuon kokoiseen sielunlämmittäjään ilman jatkoksia olisi tarvittu 2,2 m 140 cm leveää kangasta! Tingimme n. 7 cm takakappaleen leveydestä ja käytimme kalliin kankaan hyvin tarkkaan hyväksi tilkuttelemalla ja - simsalabim - sehän riitti! Tästä mie tykkään!


Luulitteko, että jäi hukkapaloja? Ei jäänyt, lopuista tilkuista tuli olkaimet ja mie sain viimeisen tilkun muistoksi :)


Kokoamistahan tuollaisessa palapelissä on, mutta kokonainen siitä tuli!


Ja sinne poimujen sekaan katoavat jatkosaumat.


Hopean hohtoa,


...kullan kimallusta.Kauniit kankaat muotoutuivat ahkerissa käsissä vaatteiksi, saivat ihastuttavat poimunsa ja täydellistyivät kulta- ja hopeanauhojen komennossa. Sitä katsellessa tunsin samanlaista lämpöä sielussa, kuin vaikka hyvässä konsertissa tai tanssiesityksessä. Nimen, sielunlämmittäjä, ajatellaan kai tulevan siitä, että se peittää vartalon rinnan yläpuolelta vyötärön alapuolelle - onko sielu siellä? Alan muuttaa ajatustapaani: ehkä se on näiden katselu, joka lämmittää sielua! Mikä onni tehdä tällaista työkseen!

Helsingissä yövyin Ingan luona, hän järjesti tuon kurssin. Majoitus oli hotellitasoa ja illat istuimme nenä kiinni tietokoneen ruudussa ja vaihdoimme kansallispuku- ja sarafaanikuvia ja luentoja kuin lapsena kiiltokuvia :D herkutellen piirakoilla ja shampanjalla! Kiitos Inga!

Tämä postaus se vaan jatkuu ja jatkuu, mutta kun niin paljon tärkeää on tapahtunut, enkä ole ehtinyt niistä raportoida! Pikkuisen vielä, jaksatko?
Oma sielunlämmittäjäni pääsi taas tositoimiin, kun olin eilen Imatran Seudun Kalevalaisten kekri-juhlassa HIljan pihassa. Pukutoiveena oli kansan- tai kansallispuku ja koska halusin hienostella sielunlämmittäjälläni, laitoin sarafaanin.

Kuva: Sisko-Liisa Häyhä


"Oikeat" työt ovat tässä matalaliidossa jääneet vähän sivummalle. Tajusin viikonloppuna, että edellinen vapaapäiväni oli 4.9.! Sen kunniaksi lähdin iltapäiväksi Citymarketin mammuttimarkkinoille :D No, ehkä on aiheellista pitää ihan oikea vapaapäivä tässä pian. Viikonloppuna on esikoisen 10-vuotispäivät, joten hulinaa on tiedossa! Vehkalahden tykkimyssy on työn alla ja nyt aion parkkeerata sohvalle sen kanssa ja laittaa tallentavalta kovalevyltä Kotikatua pyörimään!

5 kommenttia:

 1. Ihana raportti sielunlämmittäjäkurssista. Voi näin palailla viikonlopun tunnelmiin. Tulisipa pian viikonloppu niin pääsisi jatkamaan poimujen ompelua...

  VastaaPoista
 2. Herkullinen sekametelisoppa sanoisin. Aivan ihania sielunlämmittäjiä tulossa kurssilaisille, upeita kankaita.

  VastaaPoista
 3. Tuosta ystävien tapaamisesta, itsekin tapaan ystäviäni suorastaan nolottavan harvoin, mut onneks aina joskus onnistutaan olemaan samassa paikassa samaan aikaan, esim. tulevana tammikuuna :) Edellinen kerta kun porukka oli kasasssa, tais olla Halikkolaisten häissä...

  Mie kun en osaa tehdä käsitöitä, neulomista lukuunottamatta, niin jaksan kyllä ihmetellä miten taitavia toiset on. Kuten noista ottamistasi kuvista näkyy.

  VastaaPoista
 4. Myrkytär, kiitos :) Siun neuleet on kyllä hienoja ja kun mie en neulo, niin katselen niitä yhtä ihmetyksellä! Tarkoitatko kenties niitä häitä, JOISSA MIE EN OLLUT!!!! Katkeruus ei lievene... :P Tammikuuta odotellen :)

  VastaaPoista
 5. Mie olin unohtanut koko jutun.. On varmaan raskausdementia jäänyt pahemman kerran päälle, kun en muista vieläkään mitään ja raskaudesta on aikaa jo liki kaksi vuotta :O

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!