keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Yrittäjän päivä 2018

Hyvää yrittäjän päivää!

Vuodesta 2012 alkaen mie olen kirjoittanut Yrittäjän päivästä blogiin. Kuvittelin jättäväni tällä kertaa väliin vähin äänin, mutta en pystynytkään!  Eli tässä tulee.

7.00 soi kello. Torkutan. Torkun. Raotan silmiä ja verhoa, loikoilen sängyssä ja tunnustelen olotilaa. Polvet ovat kipuilleet pari päivää ja yritän keksiä konsteja, joilla niihin lakkaisi koskemasta. Venyttely lienee taikasana. Selaan vähän Facebookia ja Instagramia.

7.20 nousen ylös ja menen aamupesulle. Kaikki muut ovat jo hereillä, mies lähtenyt töihin seitsemäksi. Aamupalaksi nappaan jälkiuunipalat, joiden päälle veistelen avomaakurkun pitkittäin viipaileiksi. Tanssi-ämpärillinen kahvia ja iso tuoppi vettä. Syön tietokoneen äärellä ja luen sähköpostit. Kansallispuku-verkkokurssi alkoi eilen ja siellä on mukavasti osallistujia ja kommentteja. Kommenteista tulee sähköpostiin ilmoitus. Katselen ne nopsasti läpi, mutta aion vastailla vasta myöhemmin tänään. Laitan PayPalilla rahaa Yhdysvaltoihin, hyödyllisiä juttuja on tulossa Puotiin! Yksi Kansallispukuraidat-tilaus on tullut.

Tänään on postipäivä. Keskiviikkoisin mie keräilen ja pakkaan viikon tilaukset ja vien ne illalla postiin, josta ne lähtevät matkaan torstaina. Joskus ehdin aiemminkin ja joskus postituspäivä vaihtelee, mutta enimmäkseen näin. Postittelin pitkään joka päivä, mutta se osoittautui tilaustöiden kannalta kamalaksi yhtälöksi, joten nyt mennään tällä ja se on toiminut ihan kivasti miun kannalta, eikä asiakkailtakaan ole suurempia valituksia tullut. Tsekkaan siis tililtä tulleet suoritukset ja kirjoitan kuitit excel-pohjaan. Tulostan ne odottelemaan samoin kuin Kansallispukuraidat-tilauksen kuitin. Ne tulevat automaattisesti ja miun tekisi hirmuisesti mieli siirtää kaikki Puoti-homma johonkin järkevämpään pohjaan. Sitä jarruttaa se, että ne järkevämmät pohjat ovat tuollaisilla tuotemäärillä melkoisen kalliita ja se, että siinä siirtämisessä on hurja urakka.

7. 52 Esikoiselta tulee viesti, hän on ajanut auton perään skootterilla koulumatkalla. Laitan viestejä ja soitan perään. Ambulanssi ja poliisi on soitettu paikalle ja hän on lanssissa tarkastettavana. Auton puskuri sai kipeää, samoin skootteri, mutta ihmiset ovat kunnossa ja vain sillä on väliä. Soitan miehelle, että soittaa ohjeita tytölle, mie en edes tiedä, miten kuuluu toimia. Tytär on sitä mieltä, että meidän ei tarvitse mennä paikalle, joten jatkan töitä.

8.30 Tuumailen vähän Kirjonnan salaisuus IV -joulukalenterin tarvikehankintoja, siirrän kameran muistikortilta kuvat koneelle, kurkkaan Facebookista mitä maailmalle kuuluu. Tajuan, että on yrittäjän päivä ja alan kirjoittaa tätä.

8.54 katson FolkJam-videota ja suunnittelen ensi viikolla Virta-opistossa (toivottavasti) alkavaa FolkJam-tuntia. Maanantaina kokoilin musiikit tuntia varten ja harjoittelin osan. Nyt laitan humpan soimaan ja tanssin sarjoja talteen jalkoihin. Eilen otin vähän varaslähtöä, kun kävin kuopuksen harkkojen aikana lenkillä.



9.45 Blogger tekee temppujaan ja kutsulinkit verkkokurssille eivät toimi välillä ollenkaan. Auttelen jälleen yhtä kurssilaista pääsemään kurssille sisään, mutta nyt emme onnistuneet. Täytyy yrittää keksiä lisää ratkaisuja. Käyn avaamassa pajan oven, sillä harkkarini Sanna on tulossa kohta. Sanna opiskelee käsityöntekijän ammattitutkintoa ja oli viime talven miun kurssilla Virta-opistossa. Mie en ole pitkään aikaan ottanut harkkareita, koska se on miulle aika rankkaa. Toisaalta miulla on tarve jakaa osaamista ja haluan myös laittaa kiertämään sen hyvän, jota olen muilta saanut. Sannan kanssa teimme sellaisen sopparin, että hän on nyt pääasiassa pari päivää viikossa täällä. Lisäksi hän kutoo kotona miulle kankaita. Toistaiseksi on mennyt oikein hyvin kaikin puolin.

Sanna teki viime talvena itselleen tämän Jääsken puvun kankaista lähtien!

Tärkkäsin eilen Saarijärven mallipuvun tyllitykin neljännen kerran. Kahdella ekalla kerralla en ollut itse tyytyväinen. Sitten olin ja toimitin sen kansallispukukonsultti Taina Kankaalle. Taina totesi, että tykki on liian sileä ja kiiltävä, mutta oli sitä mieltä, että se nyt voi olla sellainen seuraavaan huoltoon saakka. Mie pyysin tykin takaisin uudelleentärkättäväksi, sillä en halunnut antaa sitä vääränlaisena kansallispukuraadin tutkailtavaksi. Nyt irrotin kuivuineen tykin alustalta. Miusta se oli edellisellä kerralla nätimpi, mutta Tainalla oli ihan hyvät perustelut ja miun täytyy tässä kohtaa tutkailla asiaa lisää ja vaihtaa katsantokantaa. Kuvaan tykin mahdollisimman hyvin.

10.00 Sanna tulee ja alkaa keräillä ja pakata tilauksia. Jeesailen hänet alkuun ja sitten on pakko lähteä syömään, sillä miulla on vähän heikko olo. Ei pitäisi humpata ennen lounasta!

10.28 puolikas hunajameloni ja banaani vatsassa lähden pajalle, jospa vaikka tänään saisi jotain ommeltua.

10.33 tulenkin näpyttelemään postilaput paketteihin, koska Sanna on saanut ne siihen vaiheeseen, että tiedetään, minkä kokoiset paketit niistä tulee.

10.44 postilaput on tulostettu. Tänään lähtee 5 pakettia, joista 4 on tilauksia ja yksi on se tyllitykki, joka lähtee Kansallispukukeskukseen. uusi yritys lähteä pajalle.

11.15 Sanna sai suurimman osan pakattua. Tylliä pitää leikata paloiksi ja tehdä pakkauksia valmiiksi, joten päätämme käydä syömässä välissä. Reippailemme läheiseen Bugiba-ravintolaan, josta saa itämaisia ruokia. Vedän navan täyteen sushia, Sanna on monipuolisempi. Ravintola avasi heinäkuussa. Olen syönyt parempaakin sushia, mutten näin lähellä kotia, joten toivon, että se menestyy ja pysyy täällä.
Tekstiviesti vastaa kysymykseeni perjantaista. Olen luvannut käydä jeesaamassa ortodoksiseurakunnan ahkeria tyyppejä alkuun sarafaanihommissa perjantaina. Homma on voimassa ja kellonaika tarkentui. Siihen ei onneksi tarvitse hirmuisesti valmistautua, nappaan tuosta ohjeita ja kaavoja, malleja ja tarvikeluetteloita mukaan ja rennosti vaan. Sovimme, että juttelemme huomenna tarkemmin, kun näemme Virta-opiston opekokouksessa.

12.20 olemme taas pajalla. Sanna alkaa leikata tylliä, mie kirjoittelen teille nopsaan ja lähden jatkamaan hommia. Ompelen Saarijärven B-mallipuvun paitaa.

Mie ompelen katesaumoja.

Sanna pakkailee leikkaamiaan tyllipaloja.

Saan jonkin verran ommeltua samalla, kun neuvon Sannalle hommia. Ajaudumme juttelemaan musiikista ja huomaamme, että musiikkimakumme osuu osittain kivasti yhteen.

14.40 kaikki paketit saadaan valmiiksi. Kipaisen postilaatikolla ja lähden keittämään kahvia. Sanna jää tutkailemaan ja sovittamaan Kymin pukua. Istun kahville ja mutustelen samalla hapankorppuja, tsekkaan sähköpostit ja kirjoitan teille. Kuopus pelmahtaa koulusta ja ensimmäinen kysymys on, että eihän siskolle varmasti käynyt pahasti. Nähtävästi ei käynyt. Seuraavaksi kurkkaan Facebookiin.

14.50 menin pajalle ohjeistamaan Sannalle toisenmuotoisten tyllipalojen leikkaamisen ja jatkamaan ompelua. Ai että tuli nättiä katesaumaa!



Esikoinen pelmahti kotiin esittelemään ruhjeitaan ja sitten mieskin. Kertasimme onnettomuutta, näyttää siltä, että selvittiin säikähdyksellä ja uuden (vanhan) mopon hankinnalla. Ainekset olisi ollut vaikka mihin. Esikoinen ja mies lähtivät Kouvolaan katsomaan yhtä mopoa. Sanna sai tyllit leikattua ja rullailtua, purki huoltoon tulleen aarrehunnun pesua varten ja siivoili vähän.

16.15 Sannan oli aika lähteä ja mie päätin lähteä asioille myös. Kuopus lähtee huomenna leirikouluun ja tarvitsee sinne vähän juttuja. Samalla reissulla käyn viemässä paketit postiin ja noutamassa miulle päin tulevat.

17.30 kirjakaupan, Minimanin, postihkon ja ruokakaupan jälkeen olemme taas kotona. Nälkä on sen verran kookas, että syömme (jälleen) mikroruokaa. Tuuppaan thaikuution mikroon ja kurkkaan, mitä Facebookissa tapahtuu. Kommentoin pariin juttuun, haen ruuan ja menen verkkokurssille kommentoimaan kommentoineille samalla kun syön.

18.02 saan vastailtua kaikkiin verkkokurssin kommentteihin. Välissä totesimme, että kuopuksen uusia ulkohousuja ei tarvitsekaan lyhentää, sillä lahkeensuista löytyi kuminauhat ja hän kelpuutti ne käyttöön kiristetyin lahkeensuin. Menen viettämään sosiaalista elämää sosiaaliseen mediaan.

18.24 tarkistin vielä Ikaalisten pukuhankkeen tarjouksen. Olemme tehneet alustavat tarjoukset ja viime viikolla kävimme katsomassa esikuvia. Miun tarjoukseen ei tullut oikeastaan muutoksia, mutta karsin siitä sovitun työnjaon mukaan pois ne, mitä muut tekevät ja lähetin sen hankkeen yhteyshenkilölle. Mie olen tosi tyytyväinen siihen työnjakoon, pääsen tekemään miulle mieleisiä juttuja ja ekaa kertaa laatimaan ohjeita ja kaavoja!

18.46 valitsen kuvista sopivan Kirjonnan salaisuus IV:n muistitikkuun ja lähetän niiden toimittajalle sähköpostia. Jalkaterästä vetää suonta, täytyy lähteä etsimään suolaa ja magnesiumia. Kuopus lähti jo kotvanen sitten kaverille. Vähän kutkuttelee tehdä vielä vähän Kirjonnan salaisuus IV:n kirjontaa eteenpäin. Taidan kuunnella samalla Ricky-tick big bandia. Haaveilen pääseväni marraskuussa levynjulkkarikeikalle...

21.04 mies ja esikoinen palaavat moponostoreissulta - mopon kanssa. Sain tehtyä mukavasti Kirjonnan salaisuutta eteenpäin ja varasin ne liputkin sinne Ricky-Tick Big Bandin keikalle! Nyt mie lopetan hommat tältä yrittäjän päivältä. Ollenkaan joka päivä en tee näin pitkiä päiviä, varsinkaan talvikaudella, kun harrastukset valtaavat illat. Viime aikoina tällaisia päiviä on ollut aika paljon, mutta eiköhän se tästä rauhoitu, kun opiston kurssit pyörähtävät käyntiin.

Kiitos, että olit mukana päivässäni. Hyvää yötä!

4 kommenttia:

  1. Kiitos kun jaksoit kirjata meille miten päiväsi eteni. Sekin vie paljon aikaa. Onneksi mopoilijalle ei käynyt pahemmin! ❤

    VastaaPoista
  2. Hirmuisen tapahtumarikas päivä. Esikoisen kolari kirpaisi mullakin vatsassa, onneks ei käynyt pahemmin.

    VastaaPoista
  3. Onneks tosiaan. Jospa se jotain opetti...

    VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!