maanantai 9. huhtikuuta 2018

DIY villakirjontaa - Taidon ja käsityön viikko 2018

Tällä viikolla vietetään taas Taidon ja käsityön viikkoa. Vuoden teema on kirjonta, jes!
Siitä riemusta julkaisen vuoden 2015 Kirjonnan salaisuus -joulukalenterin työohjeet. Koska homma on alunperin joulukalenteri, ohjeet ovat 24 osassa. Joulukalenterissa tarvikkeet olivat mukana, nyt voit hankkia ne itse. Tee koko systeemi tai poimi mieleiset tekniikat!

Siltä varalta, että haluat edetä kuten joulukalenterissa, en paljasta mitä tästä tulee. Jos haluat tietää sen, niin kurkkaa viimeinen ohje. Tekniikat ja materiaalit ovat lainaa kansallispuvusta, kirjonta on villakirjontaa ja lopputulos on käyttöesine.Tarvikkeet ja työvälineet:

- Tiivistä, paksua, käsinkudottua tai teollista sarkaa tai "villakangastakkikangasta" 62 x 21 cm ja 17 x 17 cm
- harsinlankaa
- kolmea eriväristä, ohuehkoa villalankaa esim. oranssi, harmaanvihreä ja vihreä, esim. Wetterhoffin Veera tex 55 x 2 tai Vuorelman kampalanka tex 28 x 2. Mallityössä oranssi ja harmaanvihreä ovat Veeraa ja vihreä Vuorelman kampalankaa. Ohuempia lankoja käytetään tarvittaessa moninkertaisena.
- valkaisematonta pellavaista nypläyslankaa esim. Bockens 50/2
- saran väristä pellavaista nypläyslankaa esim. Katrilli (Jatan aitta) tai Bockens 35/2.
- liitukynä
- silmäneula
- nuppineuloja
- Merkkauslista, jonka saat tulostettua tästä. Varmista, että lista (punainen) on 12,2 cm pitkä. Tee pisteiden kohdalle reiät minirei'ittimellä tai esim. paksulla neulalla.

Ohjesivut:

Kirjonnan salaisuus 1
Kirjonnan salaisuus 2
Kirjonnan salaisuus 3
Kirjonnan salaisuus 4
Kirjonnan salaisuus 5
Kirjonnan salaisuus 6
Kirjonnan salaisuus 7
Kirjonnan salaisuus 8
Kirjonnan salaisuus 9
Kirjonnan salaisuus 10
Kirjonnan salaisuus 11
Kirjonnan salaisuus 12
Kirjonnan salaisuus 13
Kirjonnan salaisuus 14
Kirjonnan salaisuus 15
Kirjonnan salaisuus 16
Kirjonnan salaisuus 17
Kirjonnan salaisuus 18
Kirjonnan salaisuus 19
Kirjonnan salaisuus 20
Kirjonnan salaisuus 21
Kirjonnan salaisuus 22
Kirjonnan salaisuus 23
Kirjonnan salaisuus 24

2 kommenttia:

 1. Ihmisten pitäisi kirjoa enemmän, mennä juurille käsien kautta. Kiitos ohjeesta :-)

  Pistojen vierestä, tiedoksi saamenpuku-diskurssia vs. kansallispuku sekä kansallisbpukuliberaalit ja -konservatiivit -kenttää avataan Tiina Mattasen kelpo gradussa http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201706012362.pdf


  "Saamenpuvun käyttöoikeutta hahmotellaan lisäksi Suomen kansallispukujen normien kautta, jolloin saamenpukua viedään kauemmaksi saamelaisesta yhteisöstä liittämällä
  puku osaksi Suomen kansallispukujen normien piiriä. Puhetavan taustalla vaikuttaa ajatus siitä, etteivät saamelaiset ole oma kansansa, vaan tiukasti osa Suomea, suomalaisuutta ja
  suomalaista kulttuuria. Ajatusmalli johtaa siihen, että puhetavassa suomalaisten oikeus on päättää myös siitä, miten saamenpukua saadaan tai ei saada käyttää. Alue- ja kansallisvaltiosidonnaisessa puhetavassa toistuvat Seija Tuulentien väitöskirjan (2001)
  tutkimustulokset: suomalaiset esitetään holhoajina ja saamelaiset holhottuina, ja liittämällä saamelaiset suomen kansalaisuuden kategoriaan saamelaisuuden ja suomalaisuuden eroja häivytetään."

  VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!