torstai 12. tammikuuta 2017

Verkkokurssia pukkaa!

Olen jo aika pitkään miettinyt, miten kansallispukuopetus taipuisi verkkokurssiksi. Sellainen perinteinen kurssi, jossa opetetaan kädestä pitäen ja kaupan päälle tulee vertaistukea, kurssille rauhoitettu aika ja paikka ja parhaassa tapauksessa vielä ystäviä, on tietysti aina paras vaihtoehto silloin, kun sellaiselle pääsee. Aina ei pääse ja silloin verkkokurssi voi olla vaihtoehto.

Syksyllä sain tehdä Wahren-opiston kanssa yhteistyössä etäopetusta Kansallispuvut kaapista kuntoon -kurssin puitteissa. Paikalla opistolla oli opettaja ja it-tukihenkilö kurssilaisten kanssa. Mie tein videoita ja opetin Skypen välityksellä. Se osoittautui ihan toimivaksi hommaksi, vaikka siinä toki välimatka ja tekniikka pönöttävät sujuvan vuorovaikutuksen tiellä.

Mie yritän vähentää reissuja ja samaan aikaan tunnen tarvetta jakaa tietoa ja osaamista. On ehkä aika myös yrittää hyötyä edes vähän taloudellisesti kaikesta siitä työstä, jota olen tehnyt korvauksetta. Niinpä uskaltaudun polkaisemaan käyntiin ensimmäisen Kansallispuku kuntoon -verkkokurssin!




KANSALLISPUKU KUNTOON –verkkokurssi

Verkkokurssilla opitaan vanhan kansallispuvun huollosta, osien pesusta, muuttamisesta sopiviksi ja kansanomaisemmiksi ja puvun täydentämisestä ihan konkreettisesti sekä runsaasti kansallispuvun historiaa, nykypäivää, merkityksiä. Uusia osia voisi tehdä vanhaa täydentämään kurssin aikataulun ja etäopetuksen puitteissa, mutta varsinainen uusien pukujen kurssi tämä ei ole. 

OPETUS
Opettajana toimii kansallispukuvalmistaja Soja Murto.
Opetus tapahtuu suljetussa blogger-blogissa, johon tulee n. kahden viikon välein teksti uudesta aiheesta, linkkejä sekä opetusvideoita. Materiaaliin voi käydä tutustumassa silloin, kun itselle sopii. Aiheesta voidaan keskustella blogin kommenteissa kaikkien opiskelijoiden kesken. Lisäksi opiskelijan on mahdollista saada henkilökohtaista neuvontaa joko skypen välityksellä tai niin, että lähetellään sähköposteja kuvien kera. Materiaalit ovat opiskelijoiden käytössä kurssin ajan sekä 1 kk sen jälkeen. Oppimateriaaleja ei saa kopioida, eikä tallentaa, mutta niistä voi toki tehdä omia muistiinpanoja.

HUOM! Suljetun blogin käyttöä varten opiskelijalla tulee olla google-tili (siis esim. gmail-sähköpostiosoite). Jos sellaista ei ole, sen voi helposti ja ilmaiseksi hankkia täältä: https://accounts.google.com/signup?hl=fi

Uusi materiaali julkaistaan aina n. 2 viikon välein, yhteensä 6 kertaa ja henkilökohtainen neuvonta tapahtuu julkaisujen välillä erikseen sovittuna ajankohtana. Jokaiselle henkilökohtaisen opetuksen valinneelle kurssilaiselle on koko kurssin aikana henkilökohtaista neuvontaa enintään 1 h, josta osa voi olla useammalle yhteistä, jos työvaihe sattuu olemaan sama.

KURSSIN AIKATAULU JA AIHEET
Tämä on alustava suunnitelma. Opiskelijoiden tarpeet voidaan ottaa huomioon ja muuttaa suunnitelmaa, jos se on järkevää kaikille. Henkilökohtaista neuvontaa ajoitetaan kunkin opiskelijan tarpeen mukaan.

20.2.2017 Mikä on kansallispuku ja miksi. Millä perusteella kansallispuku tulisi valita? Opetusvideot paidan, hameen ja liivin pesusta.
Henkilökohtainen neuvonta: tehdään työsuunnitelma ja hankitaan mahdolliset ohjeet ja tarvikkeet.

13.3.2017 Yleistä paitojen malleista, materiaalista, rakenteista, tekniikoista ja kirjonnoista. Katesauma, kapea päärme. Tyypillisiä korjauksia vanhalle paidalle. Paidan tärkkäys ja silitys.

27.3.2017 Yleistä hameiden malleista, materiaaleista, rakenteista ja tekniikoista. Hameen kunnostus.

10.4.2017 Yleistä liivien malleista, materiaaleista, rakenteista ja tekniikoista. Liivin koon muokkaus.

24.4.2017 Yleistä päähineistä, huolto, säilytys, opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

22.5.2017 Pukujen huolto, säilytys ja käyttö. Lumipesu. Missä kansallispukua voi käyttää. Vastauksia opiskelijoiden kysymyksiin.
Henkilökohtainen neuvonta: katsotaan lopputilanne ja tarvittaessa neuvoja eteenpäin.

Tarvittaessa käsitellään myös esiliinoja, päällysvaatteita ja muita puvun osia.

HINTA JA ILMOITTAUTUMINEN

Kurssille mahtuu 12 opiskelijaa henkilökohtaisella neuvonnalla (1 tunti koko kurssin aikana skypen ja/tai sähköpostin välityksellä) ja lisäksi 30 opiskelijaa ilman henkilökohtaista neuvontaa. Kurssi toteutuu, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10.

hinta henkilökohtaisella neuvonnalla              95 €
hinta ilman henkilökohtaista neuvontaa         65 €


Ilmoittautuminen 5.2.2017 mennessä osoitteessa:
http://www.kansallispuku.com/fi/ws/52/kurssit.html

2 kommenttia:

  1. Milloinkohan tällainen kurssi tulisi uudestaan? Toivottavasti on suunnitelmissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan syksyllä tarjoan taas tätä kurssia ja se käynnistyy, jos osallistujia löytyy :)

      Poista

Kommentti! Ihanaa!