tiistai 18. elokuuta 2015

Huolella juhlittu 130-vuotias

Miulla on niin hyvä ja lämmin olo! 
Kansallispukua tuuleteltiin ainakin 70 tuuletuksessa, mutta en ihan pysynyt enää laskuissa perässä ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin tuuletuksia saattoi olla pitkästi yli sata. Jokunen on vielä jäljelläkin, kurkkaa täältä.

5.8.2015 aloin pukea kansallispukua päälleni kymmenen maissa aamupäivällä. Tunnelma oli juhlallinen, odottava ja iloinen. 


 
Ei hätää, miulla oli Kymenlaakson eli Anjalan puvussa röijykin,
mutta puin sen vasta perillä.


Ajelin Lappeenrantaan Kehruuhuoneelle avaamaan Eteläkarjalaisia kansallispukuja -näyttelyn. Siellä on Taito Etelä-Karjalan mallipuvuista Taipalsaari, Hiitola, Joutseno, Lappee ja Lappeen kihlakunnan mies. Miulta on Kivennapa, Jääski ja Jääsken alueen mies. Supatankin tässä, että Jääsken naisen tarkistettu puku tulee miulle myyntiin :). Tila on vähän ahdas, mutta puvut upeita ja Kehruuhuone ihana. Suosittelen lounastamaan siellä kaikessa rauhassa. Mie söin taivaallista parsarisottoa!


Kuva: Susanna Mattheiszen

Kuva: Susanna Mattheiszen

Kuva: Susanna Mattheiszen

Ajelin takaisin Imatralle, oli tyttöjen vuoro pukeutua. Tiia-Maija laittoi Kymin puvun, sillä illalla oli ohjelmassa pukunäytös ja halusin sinne mahdollisimman monta erilaista pukua. Tiia-Maija on vahvasti nauhaikäinen neitokainen, mutta ihan brassailumielessä halusin pukea hänelle tanun. Hänen tukkansa vain on pari kokoa liian suuri, mutta saatiin tanu päähän :D


Apua, milloin miun lapsesta tuli nuori neiti?


Leea-Mari sai laittaa oman Sysmän ja Luhangan pukunsa. Likat ovat ihan vanhoja tekijöitä kansallispukuun pukeutumisessa, joten minua ei tarvita kuin vähän viimeistelemään. Armahdin Lellun villasukilta, sillä ne kutittavat häntä. Puuvillasukat ovat oikein hyvät näin kesällä ja saan takuulla lapsista puvunvihaajia, jos pakotan kutiseviin sukkiin.Kotipihalla otettiin se kuva, missä essut ovat vielä suunnilleen suorat. Paitsi näköjään Tiia-Maijan...


Kurvailimme Imatrankoskelle eväinemme. Tytöt kokeilivat hameiden pyörimistä ennen piknikille asettumista.


Sitten sai relata.


Ihan kunnolla...


Eväät maistuivat herkullisilta hyvässä seurassa ja superhienoilta serveteiltä! Kiitos Outi ;)


Olin edellisistä kerroista viisastuneena ulkoistanut valokuvauksen. En tosiaankaan halua tehdä töitä 5.8. ja valokuvauskin häiritsee nautintoa. Luottokuvaaja-ystäväni oli reissussa, mutta pari pelastavaa enkeliä liihotteli paikalle. Tuhannet kiitokset Elina Matikaiselle ja Seppo Haapaselle!

Imatralla tuulettajia oli noin 100! Kuudes tuulettelukerta täällä lienee jo vaikuttanut niin, että porukka antautui rentoon yhdessäoloon. Tai sitten tulossa oleva pukunäytös vastasi ohjelman kaipaajien tarpeeseen.

Tässä Elinan kuvia Imatran tuuletukselta:
Ja tässä Sepon kuvia:

 "Työttömyys" ei kyllä toteutunut, sillä ehdin evästellä vain reilun tunnin, kun piti lähteä valmistautumaan Imatran Seudun Kalevalaisten järjestämään Kaiken kansan kansallispukujuhlien pukunäytökseen. Se oli hieno tilaisuus, mutta sai olla laitimmainen kerta, kun lupaudun töihin kansallispuvun syntymäpäivänä. Siihen on ihan hyvä syy, miksi halusin tapahtumasta sellaisen, ettei silloin tarvitse kenenkään olla töissä.

Mutta kuten sanottu, hieno homma ja ihanaa, että niin monet halusivat tulla esittelemään pukunsa. Koska kyseessä oli Kaiken kansan kansallispukujuhlat, olin pyytänyt pukujen esittelijöitä kertomaan omasta pukuyksilöstään ja mielestäni saimme kasaan oikein mukavan näytöksen.

Ensin järjestäydyttiin ja ohjeistin pukunäytökseen osallistujat. Kuva: Seppo Haapanen

Kuva: Seppo Haapanen

"Voi vaikka vilauttaa, mitä on hameen alla --- korjaan, vain polveen asti!" Kuva: Seppo Haapanen

Imatran Seudun Kalevalaisten puheenjohtaja Helena Roiha avasi tilaisuuden. Kuva: Seppo Haapanen

Kateltiin ohjelmaa ja odoteltiin vuoroamme. Mie ja miun lapset <3 Kuva: Seppo Haapanen

Yleisökin näytti todella hyvältä ja sitä oli runsaasti (myös kuvan ulkopuolella). Kuva: Seppo Haapanen

Imatran Seudun Karjalaisten Nuorten Kiikkurit tanssivat upeasti, kuten aina! Kuva: Seppo Haapanen

Jonottamassa lavalle. Kuva: Seppo Haapanen

Siitä lähti, pukunäytös! Kuva: Seppo Haapanen

Ryhmittelin puvut maakunnittain. Kaikkia maakuntia ei ollut edustettuna. Pohjanmaalta tämä kaksikko.
Kuva: Seppo Haapanen

Hämettä edustivat Sysmän ja Luhangan tyttönen ja nainen. Tämä vahvasti raskaana oleva nainen oli suojannut itsensä ja ympäristönsä kahdella essulla ;) Puku on miun ja soveltuu oikein hyvin vauvamahan kanssa pidettäväksi. Kuva: Elina Matikainen

Jaana, joka esitteli Koillis-Savon pukunsa, juonsi saman viikon lauantaina vastaavan pukunäytöksen Lappeenrannassa :) Kuva: Seppo Haapanen

Savolaiset. Kuva: Elina Matikainen
Jenni saattaa ansaita "Vuoden tuulettaja" -stipendin, hän nimittäin tuuletteli Kymenlaaksoaan Imatralla, Haminassa ja vielä Tampereellakin! Ei sentään samana päivänä :D Kuva: Seppo Haapanen

Tarjan Vehkalahti on fiksailtu kirppislöytö. Kuva: Seppo Haapanen

Tämä Virolahti on miun tekemä :) Kuva: Seppo Haapanen

Oikean laidan Suursaareen pukeutunut Eeva kaahasi Haminasta näyttelyä valvomasta suoraan lavalle :)
Kuva: Seppo Haapanen


Tuuterit. Kuva: Elina Matikainen

Kuva: Seppo Haapanen

Kuva: Seppo Haapanen

Karjalaiset puvut lavalla. Kuva: Seppo Haapanen

Meitä oli niin paljon, että kaikki eivät mahtuneet kuvaan! Kuva: Elina Matikainen
Lopuksi pistettiin polkaksi Mielettömien tahdissa! Kuva: Seppo Haapanen
En voinut lakata hämmästelemästä esikoiseni ulkomuotoa. Jestas mikä neitokainen! Ja kuopuskin jaksaa "edustaa" kärsivällisesti. Kyllä näistä saa olla ylpeä!Kun näytös on ohi, saa tehdä olonsa mukavammaksi. Arvatkaapa, olisko tehnyt mieli tehdä samoin :D Tuolta viiletimme kotiin heittämään kansallispuvut pois päältä ja suoraa päätä uimaan. Taisi nimittäin olla kesän lämpimin päivä, mutta ei valiteta, kunhan ei sada vettä.Koska tuo tuulettelu meni vähän töiksi, päätin korjata asian 8.8. Lappeenrannassa. Sielläkin oli monenlaista ohjelmaa, mm. upeita kansantanssiesityksiä ja pukunäytös Kehruuhuoneella. Koska lähdin samana iltana kohti Pohjoismaista pukuseminaaria ja Norjaa, johon myös tarvitsin puvun mukaan, pukeuduin "puolipukeisiin" ja tuulettelin rennosti kuopukseni Lellun, ystäväni Susannan sekä Kenin, Hectorin ja Lotan kanssa. Linnoituksen valleilla näköpiirissäni oli lisäksemme viitisenkymmentä tuulettajaa. Oli ihanaa!


Hector, Ken ja Lotta ovat Susannan kamuja.

Kuva: Susanna Mattheiszen
Tulipa pitkä juttu, mutta oli kuulkaa pitkä viikkokin, vaikka ihana. En osaa sanoin kuvailla, miten mahtavaa on tämä tuuletusten suosio. Googlatkaapa huviksenne "kansallispuku" ja hakuajaksi viimeinen kuukausi!Ja muistattehan tämän:


Viime viikon olin tosiaan Norjassa Pohjoismaisessa pukuseminaarissa, mutta raporttia siitä kirjoittelen tuonnempana. Nyt lienee aiheellista tehdä vähän töitä.

17 kommenttia:

 1. Sanat loppuu kommentoijaltakin kesken. Ihanaa lueskella tätä

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia. Ja ihanaa et sait kuvaajia! Kiitos ihanasta tapahtumasta minkä oot saanu aikaan. Miusta oli niin huikeeta olla Seurasaaressa tuulettamassa.
  Ehkä joku vuosi mie vielä oon Imatralla tuulettaa, niinkuin silloin 5v sitten piti olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ihanaa, kiitos siulle, taisit edesauttaa toisen enkelin osalta! Tässä on miusta hyvä juttu sekin, ettei tarvitse lähteä minnekään kauas, vaan voi tuuletella omalla kylällä :) Mutta kyllä mie oikein mielelläni otan siut tänne seuraksi!

   Poista
  2. Se oli helppo ylipuhuu. Kiinnostus aiheeseen kun siellä jo on :)

   Poista
 3. Hyvänmielen raportti ja kuvat. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Näissä kuvissa on niin paljon elämän makua, aitoa riemua, juhlatunnelmaa, ystävyyttä, kauneutta... että ihan tippa tulee silmäkulmaan. Perinteet säilyvät elävinä vain, jos niillä on mahdollisuus kytkeytyä jotenkin nykypäivään. Ja juuri sitä on kansallispukujen tuuletus. Miun on vaikea ymmärtää miten tässä voi nähdä kansallispuvun halventamista. Kiitos Soja!

  VastaaPoista
 5. Koitin bongailla kuvista tuttuja, mutta siun pesueen lisäksi en muita huomannut. Ihan mahtava tunnelma välittyi kuvien kautta, melkein tunsin olevani siellä mukana.

  VastaaPoista
 6. Oi miten upeita nuo mei kansallispuvut onkaan, kiitos upeista kuvista, näihin pitää palata vielä uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätkö olekin! Ihania, monipuolisia, rakkaita.

   Poista
 7. Kauniita, ihania, mykistäviä... mikä elävä perinne/perintö. Voi kun joskus itsellä olisi jokin tuollainen ihanuus! Ja hatunnosto sinulle tämän asian "ajajana" - tällaista kulttuuriperintöä on tosiaan syytä pitää elävänä. Olet kyllä tietävä ja taitava (ja upea itsekin). Kiitokset!
  Airi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi! Ja puvun hankintaa kohti :)

   Poista

Kommentti! Ihanaa!