torstai 8. tammikuuta 2015

130-vuotias kansallispuku - suomalaisuuden viivakoodi

Oikein hyvää suomalaisen kansallispuvun juhlavuotta!
Pyysin Facebookin Kansallispuku-ryhmää ideoimaan kanssani juhlavuoden sloganin. Ja he ideoivat hienosti! Slogan on syntynyt:130-vuotias kansallispuku - suomalaisuuden viivakoodi

Kuva: Riikka Lempiäinen

Hyvää slogania ei tarvitse selittää. Jokainen saa tulkita tuon haluamallaan tavalla. Miulle siinä on monta kerrosta. Viivat ovat tietysti raitoja, jotka esiintyvät jossain muodossa ihan kaikissa puvuissamme. Jotkut raidat näkyvät kauempaa, joitain täytyy tarkastella lähempää. Kuten viivakoodin viivojen paksuus, myös kansallipukujen raidoitusten rytmi on elävä ja vaihteleva. Viivakoodi kätkee sisälleen paljon enemmän, kuin ensivilkaisulla huomaa ja mitä lähempää tarkastellaan, sitä pienempiä tiedon ja taidon osasia kokonaisuudesta erottuu. Kansallispuku-viivakoodi sisältää sekä kansan juhlavaatteen, että kansallispuvun, joka on näyttäytynyt monessa muodossa 130-vuotisen historiansa aikana. 

Haaste on voimassa. Haastan sinut mukaan sekä toimimaan, että viemään viestiä eteenpäin. Poimi linkin takaa itsellesi sopiva tapa toimia tai keksi oma. Haasta ystäväsi, työkaverisi, lempikirjailijasi, artisti, jonka musiikista pidät, sarjakuvataiteilija, tilaamasi lehden toimitus, kotikaupunkisi teatteri, lastesi koulun opettajat, ketä vielä keksit? Tehdään yhdessä tästä vuodesta kansallispuvun riemuvuosi!

Monta rautaa on jo tulessa: 

Olen hakenut apurahaa työryhmän kanssa yhteen projektiin, pidetään peukkuja, että tärppää! 

Sosiaalisessa mediassa (Facebook, Instagram, Twitter jne.) voit käyttää aihetunnistetta #kansallispuku130 halutessasi liittää sen juhlavuoteen.
Suunnitteilla on myös jonkinlainen yhteinen kokoomasivu, johon voi omia bongauksiaan, ideoitaan ja osallistumisiaan laittaa, mutta siitä lisää, kun ehditään saada aikaiseksi :)

Nyt mie alan valmistautua Folklandia-risteilylle!
Kansallispukuapteekki palvelee 6. kannella laivan Info-tiskiä vastapäätä pe 18.30 - 22 ja lauantaina 9 - 13 teemalla Reissussa rähjääntyy! Kansallispuvun paidan silitysnäytökset pe klo 20 ja la klo 11. Tule poimimaan vinkit pukujen huoltoon ja kuljetukseen! Miulla on mukana ostettavaksi tärkkiä, kansallispuku-seinäkalentereita sekä kansallispuvun päähineen sadesuojia, Folklandia-tarjouksin, tottakai!

4 kommenttia:

 1. Täydellinen slogan! Hyvää risteilyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos! Mukavaa viikonloppua teillekin!

   Poista
 2. Bongasin tuon konsertin just ja meinasin hankkia lipun. Ja keksiä, miten saan kansallispukuni tänne vanhempien nurkista parin sadan kilometrin päästä lauantaiksi:) Tiedätkö jotain enemmän noista etkoista, että missä ne ovat ja mitä siellä tapahtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, tervetuloa!
   Etkoilla kansallispukukonsultit Bragesta ja Kansallispukukeskuksesta sekä me kansallispukukolmoset autamme ja neuvomme kansallispukuasioissa yleensä ja myös ihan käytännössä voimme auttaa vaikkapa päähineen pukemisessa. Siellähän on se Kalevalainen tori samassa ja ainakin miulla on kansallispuku- ja sarafaaniaiheista myytävää.

   Poista

Kommentti! Ihanaa!