keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Parempia tuotteita, parempaa elämää, parempaa tasa-arvoa!

Eri mediat ovat viime aikoina aina välillä nostaneet esille suomalaisina pidettyjä tuotteita, joiden valmistus onkin siirretty jossain vaiheessa ulkomaille. Ilkka-lehti koosti 19 tuotteen kollaasin, jossa oli mäntysuopaa, sinappia, polkupyörää ja pesukonetta, kaikki kotimaisina pidettyjä tuotteita. Kollaasi oli otsikoitu "Kotimainen onkin ulkomainen". Jakaisin mielelläni kanssanne linkin siihen juttuun, mutten valitettavasti löydä sellaista. Jos joku löytää, niin saa jakaa kommenteissa :)

Suomen Käsityöyrittäjät -ryhmä ryhtyi lempeään vastaiskuun kokoamalla tämän kollaasin:

Kollaasi löytyy muistiinpanona Facebookista täältä ja koska yli 500 yrittäjän ryhmämme kotimaiset tuotteet eivät todellakaan lopu tähän, tuon muistiinpanon kommentteihin olemme poimineet lisää tuotteita. Ja vieläkin lisää löytyy ryhmän yritysten nettisivuilta. Eikö ole ihan mahtavaa!

Joskus taannoin kirjoittelin täälläkin siitä, miten esikoisella on välillä hankalaa kaverien kanssa. Ennen joulua koulussa nostettiin muutama kissa pöydälle ja selviteltiin umpisolmuja. Siitä lähtien tässä talossa on hengitetty vapaammin, neitokaisen elämänilo on palannut ja  unikin maistuu taas. Tiedän, että asiat voivat mutkistua yhtä lailla kuin seljetäkin, mutta nyt nautimme tästä, emme murehdi menneitä emmekä tulevia.

Miulla on ompelupussukkana Kuopion museon kaupasta ostettu toalettilaukku, jossa lukee "Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä! Minna Canth 1884".
Vuonna 1884 Minna Canth kirjoitti kirjeessään neiti Lucia Hagmanille:

"Käsitöiden suhteen en ole saamaa mieltä kanssasi. Ne eivät kannata, niihin tuhlataan liian paljon aikaa ja voimia, joita voisi edullisemmin käyttää. Mielestäni ne pitäisi jättää tykkänään pois tyttökouluista ja niihin perustettaisiin eri käsityökouluja, joissa opetus tulisi olemaan täydellisempi ja tarkempi kuin se kaikessa tapauksessa tyttökouluissa voi olla. Työn jaon täytyy olla. Kaikki naiset elkööt tehkö käsitöitä. Sillä tavalla estetään vaan niiltä naisilta elatuksen saaminen, jotka käsitöistään vaan tuloa saavat. Ja suurinta hulluutta on luulla perheen emännän hyödyttävän kotiaan paremmin, jos hän ahkerasti istuu käsityön ääressä. Päinvastoin! Silloin hän juuri pahimmin erehtyy, kun tuhlaa aikaa ja voimia semmoiseen, jota vähällä maksulla voi muilla teettää."

Kiitos Minna <3 Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää!

2 kommenttia:

Kommentti! Ihanaa!