torstai 7. helmikuuta 2019

Onko sinulla Tuulan tekemä kansallispuku tai oletko ollut hänen kurssillaan?

Kansallispuvun historia Suomessa on yli 130-vuotinen. Aika huimaa on, että ensi vuonna miun äiti, Tuula Tanttula-Murto (aiemmin Tuula Murto) on ollut oleellinen osa sitä historiaa 50 vuotta! Se on juhlan ja muistiinmerkitsemisen arvoinen asia.



Kolme vuotta sitten kirjoitin tämän tekstin, jossa on aika paljon äidistäkin. Vuonna 2009 pidimme äidin kanssa yhteisen Helmoissa-näyttelyn Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla. Silloin äidille tuli 40 ja miulle 10 vuotta ensimmäisen kansallispuvun tekemisestä. Nyt pääosaan nostetaan itseoikeutetusti äiti, mutta emme halua näyttelyä. Juttelin Kansallispukukeskuksen Marja Liisan ja Tainan kanssa tästä ja sovimme alustavasti, että ensi syksynä Kansallispuvun juhlapäivässä 5.10.2019 pidetään jonkinlainen tarinallinen näytös äidin urasta. Suunnitelma voi vielä muuttua, mutta pohjustustyö aloitetaan juuri nyt.




Tällä hetkellä ajatuksemme on yhdessä Suomen kansallispukukeskuksen kanssa koostaa puvuista, tarinoista, ihmisistä ja kuvista tarinallinen pukunäytös, joka kertoo Tuulan urasta ja samalla kansallispuvun historiasta 50 vuoden ajalta. Haluamme tuoda esille kansallispukuharrastuksen ja -ammatin eri kerrostumia ja kehitystä ja kaikkea sitä, mitä sen ympärille sitoutuu.




Tarvitsemme siis apuasi. Onko siulla Tuulan tekemä kansallispuku? Oletko tehnyt puvun hänen kurssillaan? Oletko tehnyt yhteistyötä hänen kanssaan kansallispukuasioissa? Onko siulla hauskoja, mukavia, dramaattisia, surullisia tai onnellisia muistoja ja tarinoita Tuulasta? Jos puku ei ole enää tallella, mutta muistoja tai kuvia on, niin sekin lasketaan. Kaikki ei aina mene täydellisesti ja ne turhauttavatkin kokemukset kuuluvat tähän tarinaan. Älä suotta ajattele, että olisit turha palanen. Yksi lauseenpätkä voi olla juuri se, mitä tarvitaan. Äidillä on näppinsä mukana sadoissa puvuissa, jollei tuhansissa ja tämän moninaisuuden halumme näyttää.


Kuva: Jarkko Lempiäinen


Jos yhteydenottoja tulee hurja vyöry, joudumme karsimaan tuohon näytökseen tulevia asioita ja pukuja, mutta kaikki tallennetaan ja voi olla, että niistä syntyy vielä jotain muutakin.

TÄSTÄ LINKISTÄ PÄÄSET KERTOMAAN OMAT MUISTOSI JA KOKEMUKSESI.

Olemme erittäin kiitollisia jokaisesta muistosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti! Ihanaa!