perjantai 24. tammikuuta 2014

Yleisön pyynnöstä - Vestuja ja Tastuja

Ystäväni, Kansallispukuraadin puheenjohtaja Inga Pihlhjerta laittoi Facebookin kansallispukuryhmään tämän kuvaterveisen Folklandiaristeilyltä:


Ylläni oleva hame herätti kysymyksen, että "A mikäs hamonen se rouvalla on päällä?" Yleisön pyynnöstä esittelen sen nyt täällä.

Taisi olla vuosi 2005, kun Elma-messujen yhteydessä oli Innoelma-kilpailu. En enää muista, miten tehtävänanto kuului, mutta siihen kilpailuun me Kansallispukukolmoset: Tuula Pärnänen, Tarja Alava ja mie kehittelimme Tastu- ja Vestu-mallistot.

Tastu-sarjan liivi, jonka kaava on Jokiläänin kansallispuvusta lainattu. Kangas on "miun päästä". Hitoksee minuu naurattaa nämä pönötyskuvat, mutta katsokaa, miten hoikkeli mie olin :D

TASTU ja VESTU

Eleganssia ja toimivaa käyttömukavuutta kansanomaisessa hengessä. 

TASTU ja VESTU täydentävät toisiaan. Tuotteet valmistamme käsityönä ilolla ja taidolla. Tuotteet ovat uniikkeja, vain joistakin malleista tehdään pieniä sarjoja. Asiakkaan väri- ja mallitoiveet voidaan helposti ottaa huomioon, joten voimme valmistaa juuri Sinulle sopivan TASTU- tai VESTU-tuotteen.

TASTU
Käyttövaatteita, joiden kaavoituksessa on käytetty kansallispukujen kaavoja. Kankaina ostokankaat sekä käsinkudotut kankaat.

VESTU
Käsinkudottuja, eri tavoin työstettyjä villakankaisia tuotteita kansanomaista vetopoimutekniikkaa hyödyntäen.
Osassa VESTU-tuotteita on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja.


Tastu-sarjan liivi painokankaasta, olisikohan tässä ollut Sysmän ja Luhangan liivin kaava käytössä... Tarja Alava on tehnyt tämän ja on tuossa kuvassa.


Tuulalla ja Tarjalla oli myös upeita Vestu-sarjan viittoja, mutta miulla ei valitettavasti ole niistä kuvia. Täällä on yksi.

Mie tein Vestu-hameita kaksi erilaista, leikitellen poimutuksen leveydellä. Molemmat ovat kietaisuhameita. Hintaa noille kertyy aika hulppeasti noin yksittäin ja raidallisena tehtynä, mutta ehkä vielä joskus tuotteistan ne oikeasti myytävään kuntoon. Sitä odotellessa niitä voi tietysti tilata uniikkikappaleina sillä hulppealla hinnalla ;) Väreen tuotteistaminen on tärkeysjärjestyksessä ennen tätä.

Voisikohan paljoa väsähtäneemmältä
malli näyttää :D

Naama piilossa on palllljo parempi...
Kiilaferret kuuluvat näihin Tastuihin ja Väreet Vestuihin. Noita varsinaisia kilpailuun tehtyjä tuotteita ei kai
kukaan meistä ole muutamia enempää tehnyt, mutta kiilaferrejä kyllä jonkin verran. Kansallispuvut kuitenkin taisivat työllistää meitä enemmän ja nykyisin Tuula ja Tarja ovat "oikeissa töissä" ihan muulla alalla. Tastuja ja Vestuja ei ole mitenkään haudattu ja Väre on esimerkki siitä, mitä vuosien hauduttelu saattaa putkauttaa.

Ensimmäisessä kuvassa miulla on vyöllä tasku. Sekin herätti siellä Facebookissa kysymyksiä. Se on kansanpuvun hengessä tehty irtotasku, kangas on lyhennettyjen farkkujen lahkeiden jämäpala ja koristeeksi on värillisillä langoilla ommeltu cd-levy. Kansanpukujen taskuihin on pääasiassa hyödynnetty kauniita jämätilkkuja ja joissain, joskus on koristeena peili, sitä tuo cd-levy tuossa leikkii. Tällaiset taskut ovat aika kivoja silloin, kun vaatteissa ei ole taskuja ja pitää saada puhelin ja pankkikortti kulkemaan mukana. Kansallispuvun kanssa tuon taskun voi piilottaa essun tai hameen alle, jälkimmäisessä tapauksessa halkion kohdalle, niin siitä voi sitten sujauttaa käden taskuun. Mie usein farkkujen kanssa sidon taskun nauhastaan kahteen viereiseen vyölenksuun sen sijaan, että laittaisin vyötärön ympärille, niin se ei sitten haittaa vessakäyntiäkään.

Kierrätysmateriaalista ja nauhanpätkistä koottu irtotasku.
Ai niin, ne muutamat jäljellä olevat Väreet ovat pakkastarjouksessa tammikuun loppuun! Katso lisää tästä linkistä.

8 kommenttia:

 1. Kiitos Soja jälleen kerran ihanasta ja inspiroivasta jutusta! Luovuudella uutta perinteiden pohjalta. Siinä ajatus, jonka olen laittanut muhimaan pääkoppaani. En tiedä johtaako muhitus koskaan mihinkään konkreettiseen lopputulokseen, mutta jo pelkkä ajatuskin on virkistävä :)

  Oda K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos jotain muhintaa on käynnistynyt <3 Pelkkä ideointi on virkistävää ja avartavaa ja jos se joskus muotoutuu konkreettiseksi, niin kerro miullekin :)

   Poista
 2. Täällä sitä huokaillaan ja ihaillaan ja harmitellan ettei enää ole nuori hoikka ja notkee, sillä nuo liivit on ihania, nuoren hoikan ja notkeen päällä, suunnitelkaa jotain vastaavaa, vanhoille pienille ja pyöreille mummeleille:))))
  Tasku on mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Onhan meillä oikeasti monenlaista, erilaisille vartaloille tehtyjä, varsinkin ne Tuulan ja Tarjan Vestu-viitat, mutta miulla ei ole niistä kuvia :(

   Poista
 3. Kiitos taas inspiraatiosta! Juuri tässä pohdin, että vuosikausia muutosta toiseen mukana kulkeneet kankaat voisi pikkuhiljaa alkaa työstää joksikin käyttökelpoiseksi ja olen kypsytellyt ideaa, että voisi ottaa liiviin tai tunikan mallin pohjaksi kansallispukujen kaavoja. Tästä se lähtee! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeeta! Olisi mukava nähdä kuvia näistä tuotoksista, jos ja kun sellaisia syntyy! Niitä voi laittaa joko Facebookin kansallispukuryhmään https://www.facebook.com/groups/121942587823295/, jos on Facebookissa siis, tai sitten vaikka miulle sähköpostilla (soja@kansallispuku.com), niin luvallanne julkaisen täällä :)

   Poista
 4. Juu, laitan! Mutta siihen voipi mennä aikaa, että pääsen toteutukseen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään, hiljaa hyvä tulee ja mitä näitä nyt on :D Täällä ollaan, toivottavasti...

   Poista

Kommentti! Ihanaa!