torstai 18. elokuuta 2011

Testaaja hakusessa!



Monen vuoden "pitäis"-projektina on ollut sielunlämmittäjä. Se on sarafaanipukeutumiseen (=feresi) liittyvä liivimäinen, takaa komeasti poimutettu vaatekappale. Sielunlämmittäjä (ven. душегрея, dušegreja - vinkki: kopioi tuo kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettu googlen kuvahakuun) puetaan rätsinän ja olkainhameen päälle, ilman nuttua. Sielunlämmittäjät on tietojeni mukaan valmistettu hienoimmista, mm. kultabrokadikankaista ja koristeltu niinikään kultanauhoilla. Suosittu väri on puna-kultainen. Joidenkin lähteiden mukaan sielunlämmittäjä on ollut morsiamen vaate, mutta ainakin venäjän puolen levinnäisyyden perusteella rohkenen vähän epäillä sitä tietoa. Selvitys on vielä työn alla, mutta itse vaate on valmis ja kaavat ja ohjeet viimeistä silausta vailla! Sielunlämmittäjiä on hyvin monenlaisia, pitempiä, lyhyempiä, tiukasti sidotuilla poimuilla, suurilla, avonaisilla poimuilla jne. Tämä toteuttamani on yksi versio. En ole nähnyt livenä yhtään sielunlämmittäjää, tämä kaava ja ohje perustuvat valokuviin ja siihen, mitä kuvittelen tietäväni kansanomaisesta kaavoituksesta ja työtavoista (ja äitini muutamia vuosia sitten kuvan perusteella tekemiin kahteen sielunlämmittäjään, joita olen tässä "vienyt pidemmälle"). Oma sielunlämmittäjäni on ommeltu suureksi osaksi koneella ja ohjeessakin neuvotaan tekemään niin, joskin se on helppo soveltaa käsinommeltavaksi, jos se on materiaalin kannalta mukavampaa.

Kaipaisin nyt paria henkilöä testaamaan kaavaa ja ohjetta! Oma sielunlämmittäjäni on S/M-kokoinen, joten olisi mukavaa, jos testattavat sielunlämmittäjät olisivat isompikokoisia. Testaajat saisivat olla jonkin verran ohjeiden perusteella ommelleita, mutta ammattilainen ei missään nimessä tarvitse olla! Annan siis tuohon käyttöön kaavan ja ohjeen ilmaiseksi ja jos niihin tulee jotain muutoksia, testaaja saa myös korjatut versiot ilmaiseksi. Annan myös (jos testaaja haluaa), kulta- tai hopeabrokadinauhaa sekä raavelia tukikankaaksi yhtä sielunlämmittäjää varten kummallekin testaajalle. Muut tarvikkeet (päällis- ja vuorikankaat, hakaset ja kanttinauhaa) testaaja hankkii ja maksaa itse. En ota vastuuta mahdollisista materiaalitappioista. Testaajat sitoutuvat valmistamaan sielunlämmittäjän näillä ohjeilla ja kaavoilla, ottamaan valokuvat valmistamastaan sielunlämmittäjästä (saan kuvat käyttööni, kuvaajan ja testaajan mainiten) sekä antamaan palautetta kaavan ja ohjeen toimivuudesta ja selkeydestä SYYSKUUN 2011 AIKANA. Jos innostuit, niin laita sähköpostia: soja@kansallispuku.com.

Pidän sielunlämmittäjäkurssin Helsingin Suomenkielisessä työväenopistossa 16.-19.8.! Perjantain luennolle mahtuu kurssilaisten lisäksi 10 kuulijaa, tervetuloa :)


Ihka uusi, ihana sielunlämmittäjäni ulkoili ensimmäisen kerran 13.8.2011 Joensuun Taitokorttelissa, Wanhan kaupungin päivässä! Kuva: Petra Karjalainen



Muokkasin 15.9.2011, tuon душегрея -sanan, koska olinkin kirjoittanut sen väärin... Nyt pitäisi löytyä googlen kuvahausta vaikka mitä!

4 kommenttia:

  1. Tosi makea nimi vaatekappaleella..eikä näössäkään ole valittamista. Kiva, että olet innostunut kehittelemään tällaisten vaatekappaleiden valmistusta.

    VastaaPoista
  2. Hnyy, kyllähän tuo tekeminen kiinnostaa, mutta aikataulu on liian lyhyt, sillä syyskuu on vielä sadonkorjuu touhua täynnä.

    VastaaPoista
  3. Öittä! Sie se olat upeita feresejä tehnynä. Oletko tutustunna vastaaviin karjalaisiin miesten paitoihin? Tietoa niistä ja esimerkiksi kaavoja miehenpaitaan mahdoton löytää. Virossa setomaalla olisi pellavapaitojen taitajia, mutta karjalainen? Olisiko siulla jonkinlaisia kaavoja karjalaisen paidan tekemiseen? Helsingin kulttuurien museosstakaan en niitä suanut. Olen ajatellut tehdä paidan jostain silkki tms kankaasta saman tappaisesta kun sie olat noihin naistenpukuihin käyttännä. Vähän juhlallisempi ja etnisempi tulisi kuin pellavasta.

    Jos sinulla mielenkiintoa ottaa asian tiimoilta yhteyksiä: teemu.toppinen@luukku.com

    Terv. Teemu Toppinen

    VastaaPoista
  4. Teemu, kiitos :) En ihan hirmuisesti vielä tiedä miesten vaatteista, mutta olen tehnyt silkkisiä, pellavaisia, puuvillaisia miesten "karjalaispaitoja", joihin on laitettu nauhoja koristeiksi vähän tapauskohtaisesti kaulukseen, etuhalkion ympärille ja rannekkeisiin. Paidan kaavana olen käyttänyt vähän muokattua, kansallispuvuista tuttua miehen paitaa.
    Miusta tuollaisen juhlavammasta kankaasta (silkistä, painokankaasta) valmistetun paidan kaveriksi sopivat tummat housut, tumma liivi (jos haluaa), saappaat, leveälierinen musta huopahattu ja silkkihuivi kaulusta tukemaan, jos siinä ei ole sitä koristenauhaa. Jos liiviä ei käytä, voisi paita varmaan olla housujen päällä ja vyötäisiltä vyöllisillä tai nauhalla sidottu.
    Kuvia miesten vaatteista sarafaanialueella löytyy mm. Jaana Simosen toimittamasta Sarafaanit ja feresit kirjasta, Rahwaan puku -kirjasta, I.K. Inhan Kalevalan laulumailla -teoksesta (tai mistä nyt sattuu Inhan kuvia bongailemaan). Valokuvat ovat yleensä 1800-1900 -lukujen taitteesta eli aika myöhäisiä.

    Paidan teossa voisi lähteä vaikka siitä, että tilaisi vaikkapa Lappeen kihlakunnan miehen kansallispuvun paidan kaavat ja ohjeet Taito Etelä-Karjalasta. Paidan voi siis tehdä materiaalin vaihtaen ihan suoraan sen mukaisesti tai sitten muokkailla vähän.

    Laitan tämän saman myös sähköpostiisi.

    VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!