tiistai 5. syyskuuta 2023

Yrittäjän päivä 5.9.2023

 Näköjään edellinen postaus on vuoden takaa. No, tästä lähtee taas raportti yrittäjän päivästä!


7.07 Herään, katson kelloa. Äh. Käännän kylkeä ja jatkan unia.

9.32 Herään, katson kelloa. Hyvä. Unta on riittävästi. Elän viimein rytmissä, joka sopii miulle. Lääkitykseni ja sairauteni vuoksi tarvitsen runsaasti unta, enkä ole koskaan ollut aamuvirkku. Silloin, kun olin pakotettu varhaiseen heräämiseen, olin kuin zombie kymmeneen asti. Nykyään käyn nukkumaan joskus yhdentoista - kahdentoista aikaan ja nukun 9 - 11 tuntia.

Selaan sähköpostia ja vastaan yhteen. Avaan Facebookin. Tällä viikolla alkavat opetukset. Eilen alkoi verkkokurssini, tänään miusta tulee tanhun alkeisryhmän ope ja alan taas ohjata myös FolkJamia. Huomenna alkaa Virta-opiston kansallispukukurssi. Yksi kurssilainen on lähestynyt messengerillä ja hoidan asian. Viikonloppuna on Kässämessut netissä. Varmistan, mitä tänään piti tehdä siihen liittyen. Ei muuta kuin omien kuvien valmistelua. Olen lupautunut messutiimiin päivystäjäksi ja lisäksi me kaikki osallistumme messujen markkinointiin.

Facebookin Kansallispuku-ryhmässä kuhisee. Jouduimme käyttämään ylläpidollisia keinoja ja se on aina ikävää. Selkeät tapaukset ovat helppoja, mutta sitten kun mennään siinä terällä, että onko asiallista vai ei, niin tilanne on hankalampi. Eniten inhoan sitä, kun joku toimenpiteiden kohteeksi joutunut alkaa häiritä ylläpitäjiä muita viestintävälineitä pitkin. Onneksi se ryhmä on enimmäkseen ihan mahtava. Hyvin harvoin on tällaisia tilanteita, mutta ne ovat kyllä sitten sitäkin pelottavampia.

Tänään pidämme siellä Kansallispuku-ryhmässä Kansallispuku käy kylässä -liven Ommelpuulla Sarin luona. Tai mie pysyn kyllä täällä kotona ja olemme vain jaetussa livessä.

Kommentoin muutamaan ketjuun Kansallispuku-ryhmässä ja kierähdän sängystä. Aamupesu, kahvia ja maksamakkaraleipää ja tätä kirjoittamaan.

Edellinenkin postaus tosiaan on tästä samasta aiheesta. En lukenut sitä, pitäisi varmaan. Mutta vuodessa on muuttunut ainakin se suuri asia, että miulla on nyt työntekijä! Sanna tekee n. 22 tuntia viikossa ja enimmäkseen etänä, mutta hän hoitelee postitukset ja verkkokauppa-asiat ja se tapahtuu täällä. Käytännössä näemme yleensä keskiviikkoisin. 
On ihan hirvittävä riski palkata työntekijä. Olin tosi pitkään sitä mieltä, että käytän alihankkijoita, mutta en palkkaa. Lopulta palkkatuki oli se, joka sai miut ryhtymään tähän ja ainakin toistaiseksi on pärjätty. Sanna on luotettava, työteliäs, vastuuntuntoinen, nopea ja innokas oppimaan, taitava ja oma-aloitteinen. Vain sillä tämä toimii. Pyrin kyllä pitämään työolot mukavina ja työnteon Sannalle miellyttävänä ja kannattavana, mutta onhan tämä välillä turhauttavaakin duunia. Jos työntekijä lorvailisi tai "saikuttelisi" turhaan, koko systeemi kaatuisi ja pahimmillaan menisi elanto meiltä molemmilta. Ja Sanna on ainoa, jonka pystyin palkkaamaan, koska olen aiemmin opettanut hänelle harjoitteluissa, työkokeiluissa ym. paljon. Tässä hommassa ei ole osaajia kortistossa ja alusta pitäen opettaminen kävisi tosi kalliiksi.
No, asiat on meidän osaltamme menneet hienosti ja toivottavasti menevät jatkossakin. Mutta ilman sitä palkkatukea tämä ei vielä onnistuisi.

11.22 Kävin laittamassa tästä yrittäjän päivä -jutusta Facebookiin ja Instaan. Olemme sopineet Sarin kanssa, että teemme testin livestä Kansallispuku-ryhmään puolelta. Laitoin Sarille viestiä, että joko hän olis valmiina. Kohta on. Kikkailen netit ja laitteet valmiiksi sitä varten.

11.35 Testi tehty. Ei täydellistä, mutta riittävän hyvä. Tekniikka ja muuttuvat systeemit aiheuttavat aina vähän kevätjuhlaliikkeitä...
Nyt alan tehdä uutiskirjettä sen tilanneille. Sen voi tilata tuolta sivun oikeasta alareunasta.

11.55 Uutiskirje tehty ja lähetetty. Ja janoan päästä kutomaan välillä, tämä koneella kököttäminen alkaa ärsyttää. Ihan loppusenteillä on Lammin kansallispuvun hamekangas. 10 cm hamekangasta ja vyötärökaitale, niin se pääsee matkalle kohti ompelijaa ja sieltä käyttöön. En ole kutonut tosi pitkään aikaan ja se maistuu taas hyvältä, vaikka selkäni ei olekaan samaa mieltä.

12.14 tytär tuli koulusta ja kävin jututtamassa. Ja hoitelin kaikkea ripalehommaa, joten en ole edelleenkään kutomassa. Muistin myös, että verkkokurssin tallenne täytyy laittaa osallistujille, joten seuraavaksi se.

12.22 Hiukan piti taas etsiä, kun en muistanut edellisestä, miten sen tallenteen pääsee lataamaan. No, nyt onnistui ja se latautuu koneelle, josta lataan sen driveen ja pääsen jakamaan kurssilaisille. Täytynee tehdä vähän tilaa driveen ensin...

12.46 Hoidin tallenteen jakamisen ja vastailin muutamaan tulleeseen sähköpostiin. Selvittelin, miksi yksi kurssilainen ei pääse kurssiblogiin ja laitoin hänelle siitä sähköpostia. Näin nämä päivät menevät poukkoillessa ripalehommissa, vaikka niitä käsitöitä pitäisi tehdä. Tärkeitä hommia kaikki.

13.50 Nälkä. Lämmitän ruokaa ja jatkan syödessä tämän kirjoittamista ja tsekkaan sähköpostit ja somen.


Lammin hamekaan hameosa on nyt kudottu. Lounaan jälkeen vielä vyötärökaitale.


13.58 Syöty, sähköposteihin vastattu ja somea selattu. Siellä tuli vastaan monta kivaa yrittäjän päivän postausta. Upeita yrittäjiä ja yrityksiä!  Melkein aloin jo tänne paasata taas yrittäjyydestä, odotuksista, peloista, asiakkaista ja epäasiakkaista... Mutta ei, mie meen kutomaan.


15.22 Lammi on valmis. Loimi on niisitty 8 varrelle, koska Sanna kutoi siihen Etelä-Pohjanmaan miehen liivikangasta, johon tarvitaan 8 vartta. Tarkoitus oli vaihtaa se nyt neljälle, koska se vähän takkuaa kahdeksalla, mutta koska sain kyselyn Akaan kankaista ja siihen hamekankaaseen tarvitaan myös 8 vartta, liimasin kuitenkin loimen. Odotellaan, tuottaako kysely tilauksen. Seuraavaksi tutkailen, löytyvätkö Akaan langat nykyisestä lankakartasta tai löytyykö niitä hyllystäni, että saan varmistettua hinnan asiakkaalle. Ja Lammi odottaa, että liima kuivuu, sitten otan sen puilta ja viimeistelen kankaan. Siinä on jokunen katkennut loimilanka ja sitten se kostutetaan ja rullataan.


Väsyttää ja kroppa on jumissa. Tänään illalla aloitan tanhun alkeisryhmän ja FolkJamin vetämisen. Siinä kroppa vetristyy - ainakin hetkellisesti. Kaipaan pientä taukoa, ennenkuin alan tutkailla Akaan lankoja ja tehdä kuvia Kässämessuja varten, joten vetäydyn hetkeksi sohvalle.

16.22 Sohva oli varattu, joten loikoilin sängyssä. Ehkä torkahdinkin hiukan. Tuli tarpeeseen. Kohta tehdään jaettua liveä Kansallispuku käy kylässä -merkeissä Ommelpuun Sarin kanssa. Sarin yritys täyttää jo 10 vuotta!

17.25 Tehtiin vajaa tunti liveä Sarin kanssa. Meidät kun päästää ääneen, niin loppua ei tule... 
Liima ei ole vielä kuivunut. Nyt kurkkaan ne Akaat, että ehdin ennen tanhua.

17.45 Akaat tutkailtu ja asiakkaalle kerrottu. Nyt mie laitan työminän tältä päivältä off-tilaan ja meen syömään ja sitten muuntaudun illaksi tanhuopeksi! Pitäkää peukkuja!

Kiitos seurastasi tänä yrittäjän päivänä!

1 kommentti:

  1. Paljonhan sie olet jo ehtinyt vaikka päivä ei ole vasta kuin puolessavälissä. Toimeliasta Yrittäjän päivää sinne Imatralle!

    VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!