tiistai 2. helmikuuta 2016

Matkani Loistaville niityille

Tämä ei liity mitenkään kansallispukuihin. Tai no, kaikki liittyy kaikkeen, mutten edes yritä virittää tästä mitään siltoja. Tämä ei myöskään sisällä minkäänlaisia opastuksia tai ohjeita, ellet sitten satu olemaan vielä minuakin osaamattomampi neuleiden suhteen. 

Tämä on kertomuksen alku. Toivon, että kertomuksen loppu on onnellinen ja miulla jalassa omatekemät Loistavat niityt. Siihen voi mennä pari kuukautta tai kymmenen vuotta, kuka tietää. Tai voi olla, ettei sukkia koskaan tule, tulee säärystimet, joku muu neuloo ne tai joku saa ihanaa lankaa lahjaksi.


Kuva on varastettu Puikkomaisterilta täältä. Toivottavasti saan anteeksi, en pyytänyt lupaa.


Miehän en siis osaa neuloa. Tai juu, osaan luoda silmukat (ristikkäin, opin juuri sille nimen), tehdä oikean ja nurjan silmukan ja tiedän periaatteessa, miten tehdään palmikko, kirjoneule ja pitsineule. Olin puukässässä koko peruskouluajan, joten pakollisia sukanneulomisia en ole kokenut. Käsi- ja taideteollisessa neulottiin sekä käsin, että neulekoneella ja ilman maailman kärsivällisintä ja mukavinta neuleopea olisi jäänyt nekin vähät tekemättä. Sain tehtyä, mutten oppinut. Neulepinta on jostain syystä miulle käsittämätön. Jos miulta putoaa silmukka, ei ole ollenkaan selvää, että osaan poimia sen. Kädet väsyvät, puikot taipuvat ja kuolen tylsyyteen. En myöskään pidä neulepintaa mitenkään erityisen kauniina.

Olen tässä viimevuosina seurannut neulebuumin räjähdystä ja ajatellut, että koska hyviä ja ahkeria neulojia on niin paljon, niin eihän se mitään haittaa, että mie en osaa. Miulla on paljon ystäviä, jotka pitävät miut ja perheen villasukissa. Kaikki neulomisen tuomat hyvät puolet psyykelle saa myös näistä muista käsitöistä, joita mie onnekseni teen työkseni.


Toisten neulomissa villasukissa kelpaa tehdä omia käsitöitä.

Mitä sitten tapahtui? Tutustuin muutamaan lankavärjäriin ja heidän upeanvärisiin, tunnultaan jumalaisiin lankoihinsa. Koska houkutuksesta huolimatta lankavyyhtien ostaminen vain koristeeksi on vähän kyseenalaista sekä talouden että käytännöllisyyden kannalta, alkoi sisälläni muhia tahto tehdä langoista jotain. Tämä tahto törmäsi Facebookissa Puikkomaisterin sukkakirjan kuvaan. Selkeästi kansanperinteestä (oma tai naapurin, ihan sama) kumpuavat kuviot, herkulliset värit - miekin aloin nähdä neuleissa huikeaa kauneutta.


Voiko noita olla rakastamatta? Noita lankoja ja tuota naista! Kuva on Terhi Muukkosen, langat ovat Ilun Handun ja nainen on itse Ilona. Ilu on muuten myös muusikko. Samalla kun tilaat lankoja, tilaa levyjä, saat taustamusaa ja ehkä jopa alkaa tanssittaa niin, että saat taukojumpat samalla!

"Kirjoneule on kamalan vaikeaa". Siksi sitä vaan neulotaan kuolettavan tylsää ainaoikeaa (äläkä nyt loukkaannu, mie teen miljoonaa meditatiivistä, "kuolettavan tylsää" kässäjuttua vallan onnellisena), korkeintaan vähän raitoja, koska kirjoneule on kamalan vaikeaa. Sitten tajusin, että olen tehnyt niinikään "kamalan vaikeaa" kirjovirkkausta ymmärtämättä, että tein kirjovirkkausta. Sivujuonne: Anoppi opetti miut virkkaamaan, kun olin ehkä 20-vuotias. Sitten vain virkkailin. En oikein jaksa tehdä ohjeiden mukaan, joten sovelsin omasta päästä ja kokeilin, mitä voi tehdä. Tein mm. kirjovirkkausta. En tiedä vieläkään niiden virkkausjuttujen nimiä, joten ohjeiden seuraaminen on sikälikin hankalaa. 
Ajattelin sitten, että on sitä tehty vähän muitakin "kamalan vaikeita" juttuja. Hitaus ja ruutupiirroksen seuraaminen eivät ole miulle ongelma.

Eihän kukaan nyt aloita kirjovirkkausta siitä, että alkaa neuloa Loistavia niittyjä (no melkein aloitin, mutta kun ei ollut vielä lankoja, niin...). Niinpä, kun joulun alla taas bongasin Karjalaisen nuorisoliiton kirjoneulotun Käki-joulupallon, päätin tehdä sellaisen. Ekasta tuli ihan kamala. Alapuoli on muodoton möykky, puolivälissä sain jo ideasta kiinni ja yläpuoli on suhteellisen kelvollinen. Siitä tuli kamalan iso, enkä pidä neulepinnasta. Koska viisaat kyselevät/etsivät neuvoja ja mie en ehkä ole, vaihdoin pienemmät puikot ja tein toisen. Siitä tuli jo paljon parempi, mutta vieläkin miusta ruma. Löysin ne kohdat, joihin tarvitsen neuvoja.


Elämäni eka kirjoneule.

Kuva vähän hämää, oikeasti tämä on ihan kamala ja ihan kamalan suuri (vrt. miun käsi).

Se toka versio: pienempi ja sievempi, mutta ei mikään kaunotar vieläkään.
Miten nää muka täytetään niin, ettei tule paukamia?

Tilasin kirjastoon naapurikaupungista Puikkomaisterin sukkakirjan. Kuinkas ollakaan, siinä (ja sen neuvomissa linkeissä) vastattiin kaikkiin miun kysymyksiin sellaisella kielellä, jota miekin ymmärrän. Ei mitään neuleslangia, vaan ihmisten kieltä. Ei kummallista mystiseksi tekemistä, vaan suoria sanoja. Että vaikeusasteet kertovat enemmänkin siitä, miten kärsivällinen pitää olla. Ja jos miulla vielä jotain epäilyksiä oli, tämä sulatti miut: "Huomaa myös, että perinteisesti kuviot eivät välttämättä mene aina täysin "tasan" sukan takana keskellä, koska sukan kulloinenkin silmukkamäärä ei ehkä ole jaollinen kaikkien kuvioiden silmukkamäärällä, vaan silmukkamäärä on sovitettu hallitsevimpaan kuvioon. Heitot ovat kuitenkin pieniä, eikä niillä ole käytännössä merkitystä. Jos olet pedantti perfektionisti, tulet joka tapauksessa aina pettymään muiden töihin, eikä tämä kirja ole poikkeus ;-)" 
Kiusasin Ilua Facebookissa, sillä Handun hyllyllä ei ollut tuota ohuempaa sukkalankaa. Koska mie olen mie, halusin tietysti miun mieleisiä värejä, vaikka hämärästi tajuan, että ilman minkäänlaista kirjoneulekokemusta tässä voi käydä hassusti. Melkoisen veivauksen jälkeen (kiitos ja anteeksi, Ilu!) sain postipaketin. Aaaaaaaaaah! Tilasin myös ohjeen, sillä kirja piti palauttaa kirjastoon.


Handun lankoja <3
Langat tulivat perjantaina ja ehdin avata paketin ennenkuin piti lähteä reissuun viikonlopuksi. Melkein pakkasin ne mukaan, että saisin silitellä :D En sentään. Sunnuntai-iltana kerin pari ensimmäistä väriä - kahdelle kerälle kunkin, sillä olen ajatellut tehdä molempia sukkia yhtä aikaa (ja muutenkin kuvittelen, että näin on helpompi hahmottaa). Tunnen itseni sen verran hyvin, että toinen saattaa jäädä muuten tekemättä.
Olen yllättänyt itseni sillä, että päätin tehdä mallitilkun. Kahdesta syystä: ettei kirjoneulojan taipaleeni katkeaisi siihen, että tajuan tekeväni vääränkokoisia sukkia ja siksi, että halusin vähän harjoitella ja tasoittaa käsialaa. Asioita, joita ehdottomasti suosittelisin muille, mutten ollenkaan välttämättä tekisi itse. No, nyt tein. Hyvä niin. Miehen reaktio oli hupaisa, kun sanoin illalla, että käyn vielä vähän neulomassa :D Jouduin kysymään apua siihen tilkkuunkin, kun en ole moista tehnyt kuin ehkä silloin koulussa (en muista). Kysyin Ilulta, että pitääkö sekin tehdä renkaaksi ja tehdä siihen kirjoneuletta. Kyllä. Yllätyin siitäkin, miten nopeasti homma eteni. Kyllä kyllä, kyse oli pikkuruisesta palasta, mutta silti. Mielikuvani siitä, miten sormet pakottavina väännän silmukoita tuskan hiki valuen joutunee nyt väistymään. Ilahduin, että mallitilkussani on täsmälleen sama tiheys kuin ohjeessa sanotaan. Sitten myöhemmin ohjetta lukiessani tajusin, että miulla oli ohuemmat puikot kuin ohjeessa. No, ehkä se käy, että neulon niillä ohuemmilla puikoilla.Käsiala heittelee, omani on hakusessa. Siinä kohtaa, joka tuntui luontevimmalta, on sama tiheys kuin ohjeessa. Hyvä.

Eilen illalla uskaltauduin sitten aloittamaan. Ensin luodaan silmukat, sitten neulotaan päärmeen sisäpuoli. Onneksi on Facebookin parviäly, sillä katselin samalla telkkaria ja sekosin laskuissa ja tajusin, etten osaa laskea kerroksia jälkikäteen. No, Facebookin parviäly ei ihan päässyt yhteisymmärrykseen tällä kertaa. Siksi täytyy keskittyä toisessa sukassa sen verran, että saan varmistettua tämän ja opeteltua, miten ne kerrokset lasketaan.

Olen hyvin kiitollinen Facebook-kamuilleni, jotka ovat olleet erinomaisen kannustavia ja avuliaita tämän kirjoneuleseikkailuni aikana. He saattavat tulla vielä kyllästymään, ennenkuin on valmista...Laitoin tämän kuvan Facebookiin ja kysyin "Neulovat tyypit hei! Kuinka monta kerrosta miulla tässä on?" Toisten mielestä 7, toisten 6 ja opin, että se voi riippua siitäkin, että miten olen luonut silmukat. Sen tein sillä ainoalla tavalla, jonka osaan, eli kuulemma "ristikkäin". Ehkä menen mielenkiinnosta tutkailemaan, mitä muita tapoja on. Montako siun mielestä?
Nyt taidan tehdä toisen sukan tähän vaiheeseen, että voin varmistua kerrosmäärästä. 
Olen tutkaillut Puikkomaisterin suosittelemia linkkejä ja oivaltanut mm. sen, että pohja- ja kuviolankojen järjestyksellä on väliä. Tai siis sillä, että kummalta puolelta toista lankaa toinen otetaan. Aion kokeilla tätä lankojenpitelytapaa

Jos siulla on miulle jotain hyviä vinkkejä, teen mielestäsi jotain ihan kummallisesti tai haluat muuten vain tsempata tai kommentoida, niin ole kiltti ja tee niin. Kommenttilootaan mahtuu. 

Huomauttaisin vielä, että mie en ole saanut, enkä halua mitään taloudellista hyötyä näistä yritysten maininnoista. Mie olen löytänyt jotain ihanaa ja haluan jakaa sen teidän kanssanne. Nämä yrittäjät ansaitsevat kaiken hehkutuksen, mitä pystyn heille antamaan, sillä he ovat tehneet kovasti töitä asiansa eteen ja tarjoilevat meille hyvin kohtuullisen hintaisessa, valmiissa paketissa upeita lankoja ja ohjeita sekä erinomaista palvelua.

20 kommenttia:

 1. Soja, olet kypsynyt neulomaan, ihana projekti edessä. Kuten monessa muussakin projektissa, tämä matka on vähintään yhtä tärkeä kuin lopputulos (joka sekin on huikea). Neulomisen iloa sinulle! Hetken kuluttua huomaat, ettet malta lopettaa, vaan neulot vielä yhden kerroksen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Pitäisi malttaa tehdä noita töitä välillä! Luulen kyllä, että se on hyvä juttu, pysyy into päällä, kun ei voi koko ajan neuloa.

   Poista
 2. Teit sen taas! Sait mut innostumaan :) Olen ollut niin naimisissa omien töideni kanssa jo syksystä, että en ole ehtinyt/jaksanut päivittää juurikaan omaa blogiani puhumattakaan että olisin lukenut muiden blogeja. Nyt puli pakollinen paussi omiin hommiin ja avasin ensimmäisen blogin, tämän sinun, ja nyt olen ihan täpinöissäni että missä mun puikot on ja heti lankaa tilaamaan ja tollaset sukat alulle :D Kiitos inspiroinnista Soja ja intoa omaan projektiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaaihanaaihanaa! Koitetaan saada silti työtkin tehtyä :D

   Poista
 3. Huikeen projektin päätit aloittaa! Mie en vinkkejä osaa antaa, tai no neulo vaan pieniä hetkiä niin ei ahdista :D
  Mie en ite tee kirjoneuleita, kun niitä tehdessä ei voi kattoa telkkaria. Ja "pelkkä" neulominen on tylsää. (Niin ja nyt ei enää ihmetellä kuin omilla lapsilla on pieniä keskittymiseen liittyviä haasteita.)
  Hienoja lankoja oot löytänyt. Miun tän hetken aarrelanka on Jussakan ihana sininen. Sitä mie säilän kirjahyllyssä ja silitän ohi kävellessä. P. kyseli et onks siint tulossa jotain, vai voisko sen laittaa jemmaan. Niin oli pakko todeta: joo koriste kirjahyllyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kun teen aika paljon muuta "aivotnarikkaanhommaa" telkkaria katsellen, niin siksi sille ei ole tarvetta. Ja sen pitää olla just siks niin haasteellista, että ei oo tylsää. Jussakka ja Louhittaren luola ovat niitä muita, joihin olen rakastunut.
   Eiks se lanka ole jemmassa siinä kirjahyllyssä?

   Poista
 4. Huikeen projektin päätit aloittaa! Mie en vinkkejä osaa antaa, tai no neulo vaan pieniä hetkiä niin ei ahdista :D
  Mie en ite tee kirjoneuleita, kun niitä tehdessä ei voi kattoa telkkaria. Ja "pelkkä" neulominen on tylsää. (Niin ja nyt ei enää ihmetellä kuin omilla lapsilla on pieniä keskittymiseen liittyviä haasteita.)
  Hienoja lankoja oot löytänyt. Miun tän hetken aarrelanka on Jussakan ihana sininen. Sitä mie säilän kirjahyllyssä ja silitän ohi kävellessä. P. kyseli et onks siint tulossa jotain, vai voisko sen laittaa jemmaan. Niin oli pakko todeta: joo koriste kirjahyllyn :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin juuri opettelen kirjoneuletta mutta huomattavasti yksinkertaisempaa :) mahtava kirjoittamisen lahja sinulla, tekstiäsi on ihana lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Mie vaan suollan sormista ulos sitä, mitä päästä tulee ja pelkään sen olevan silkkaa sotkua. Ihanaa, että se ei ehkä ole! Yksinkertaisesta olisi viisasta aloittaa, mie en ehkä ole. Viisas. Yksinkertainen kyllä.

   Poista
 6. Hienolta näyttää! Tekemällä oppii ja sinulla on hieno asenne! Lankojen pitelyssäkään ei ole oikeata tai väärää tapaa, jos löytää itselleen ergonomisen ja näppärän tavan tehdä.

  Varsinkin kirjoneuleessa korostuu se, että pitkäänkin kirjoneuloneella pinta tasottuu huomattavasti viimeistellessä neuletta kastellessa tai höyryttäessä. Turhista möykyistä on turha murehtia matkalla!

  Noista tulee ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppiksistä <3 Kansanomaiset tekniikat ovatkin opettaneet miulle sen, että ei ole oikeita tai vääriä tapoja, on vain erilaisia. Ne "oppikirjatavathan" ovat juuri niitä: keksitty oppikirjoihin. Toki vois olla fiksu ja kartoittaa niitä tapoja, ettei tarvitse aina pyörää keksiä uudelleen :D

   Poista
 7. Just niin, että teet kahta yhtaikaa. Sen takia että saat ne tehtyä (ei tule maailman kauneinta keppihevosta) ja siksi että käsiala voi muuttua hyvinkin paljon kokemuksen karttuessa. Sukista voisi tulla merkittävästi erikokoiset. Pienempi puikkokoko ei haittaa, merkitsevää on neuletiheys.

  Hyvin se menee! Osaanhan mäkin ommella ja kutoa, vaikken osaakaan 😆 Toki harjoitus auttaisi laadun parantamisessa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vahvistuksesta! Heehheheee, maailman kaunein keppihevonen :D Tuota käsiala-asiaa mie tosiaan myös ajattelin, ettei tule eriparisukat.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. No viimeinkin luin tämän. Tee säärystimet. Sukkiin tulee pohjiin reikiä, säärystimet on ikuiset. Niin iso työ neulomisessa. :)

  VastaaPoista
 10. Minäkin tein vain säärystimet. Samaa mieltä kuin tuon edellisen kommentin Susanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säärystimiä miekin aattelin jo siksi, että ne olisivat varmasti miulla monikäyttöisemmät, mutta tässä on tosiaan vielä aikaa miettiä ja muuttaa mieltä moneen kertaan. Voi olla, että tulee polvirinkulat :D

   Poista
 11. Tee sukat ja kun pohjat menee puhki niin sitten saat varsista säärystimet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yksi vaihtoehdoista :D Nyt on polvenlämmittimet...

   Poista

Kommentti! Ihanaa!