Sivut

perjantai 23. lokakuuta 2015

Suomalaisen käsityön syvin olemus?

Aloin eilen kirjoittaa tätä blogipostausta. Aloitin sen luettelemalla, mitä ihmisille tulee mieleen suomalaisesta käsityöstä. Sitten ymmärsin, etten voi väittää tietäväni, mitä ihmiset todella ajattelevat sen perusteella, mitä luulen heidän ajattelevan. Pyysin apua parviälyltä eli Facebook-kamuilta ja tykkääjiltä. Ja siksi kirjoitan tänään.



Suomalaista käsityötä: Kuolemajärven kansallispuvun paidan kauluksen kirjontaa.


Laitoin saman kysymyksen omalle "siviiliseinälleni" ja työminän seinälle
"Autatko?
Pikainen gallup: 
Kerro hyvin lyhyesti, mitä tulee ekana mieleen sanaparista "suomalainen käsityö"."

Kuvittelin saavani vastauksia, jotka kuvaavat vähän ummehtunutta, vanhanaikaista tai kallista, mummon neuletta tai matonkudontaa.
Sain vähän niitäkin. Enimmäkseen yllätyin. Susanna seurasi keskustelua työminäni seinällä ja yllättyi hänkin. Hän väitti, että olen aivopessyt tykkääjäni. Toivon näin olevan. Sanoin, että ansaitsisin siitä palkinnon ja Susanna kieli poskessa lupasi sen miulle tänään (tuskin maltan odottaa), sillä tänään vietetään suomalaisen käsityön päivää. Kerron siitä lisää vähän myöhemmin.



Suomalaista käsityötä: Homomaatuska Tomppa -laukku ja Kirjosillan Veskavälke.


Yllättävästi vastaukset siviili- ja työseinälläni eivät juuri poikenneet toisistaan - mitä nyt siviiliseinällä eräs kamu viittasi sellaisiin toisenlaisiin käsitöihin, joita kuulemma Lahdessa joissain liikkeissä tarjotaan. Se ei kuitenkaan käy tähän vastaukseksi, koska kyse ei ollut suomalaisesta käsityöstä...


Tämähän ei tietenkään ole millään muotoa tieteellisesti pitävä tutkimus, sillä miun juttuja tuolla sattuneista syistä lukee suuri joukko käsityöstä tavalla tai toisella kiinnostuneita ihmisiä tai muuten miun "propagandalle" vuosia altistuneita.



Suomalaista käsityötä: Ilun handun laadukkaat langat. Kuva Terhi Muukkonen.

Villasukat, neulominen, perinteet, tuohityöt ja mummot nousivat eniten esille ja se oli varmasti aika odotettuakin. Mummot mainittiin sekä taitojen opettajina että taitavina tekijöinä.



Suomalaista käsityötä: Mummot osasivat ja opettivat.


Sitten oli useamman mainitsemia seikkoja, joita toivoin, mutten välttämättä uskonut saavani lukea: laatu, taito, kestävyys ja kestävä kehitys, työllistävä ja kansantalouteen liittyvä vaikutus sekä arvostus.



Suomalaista käsityötä: Kipriikan yrttipussi ikkunassa. Kuva ei anna yrttipussille oikeutta, koska oikeasti kuvasin tuossa pestyä ikkunaa ja nyt taas yrttiparat eivät ole kuvauskunnossa. Mene Kipriikkaan katsomaan paremmin ;)


Omaan mieleeni ei olisi ensimmäisenä juolahtanut peruskoulun käsityöt, tupasvilla tai keramiikka. Oikein oivaltavia vastauksia! Toivon todella, että peruskoulun taitoaineiden arvostus kasvaa ja niihin aletaan panostaa samanlaisella tarmokkuudella kuin matikkaan ja kieliin.



Suomalaista käsityötä: Hattulan kaakelitehdas. Kuva pöllitty yrityksen Facebook-sivulta.


Pelkäsin saavani paljon negatiivisia vastauksia, mutta ehkä negatiivisesti suhtautuvat sivuuttivat kyselyn kohteliaisuudesta. Muutama sellainen "siinä ja siinä" -huomio tuli: kutittava, kallis, vaatimattomat puurtajat (niin, onkohan tämä edes negatiivinen? Onko vaatimattomuudessa tai puurtamisessa varsinaisesti jotain vikaa?) ja rahattomuus (liittyen siihen, että käsityöllä on vaikea tienata kunnolla). Tosiasioita nämäkin, hyviä huomioita. Joskin suurin osa käsityöstä ei kutita :D



Suomalaista käsityötä: Aanmaan laukkuja. Otto Aanmaa on Suomen käsityöyrittäjien perustaja. Kuva: Terhi Muukkonen


Vielä vastaajien mielestä suomalainen käsityö on lujaa, vahvaa, imagoltaan ylvästä, leikkimieli puuttuu (tästä uskallan olla eri mieltä), villalankaa, neuloja, luonnonmateriaaleja, neulakintaita, käspaikkoja, arvokas, kallisarvoinen, aikaa kestävää, kehittyvä, siihen on  käytetty paljon aikaa, perinteistä kirjontaa, sipulipussi, virkkuuta, palttinaa, räsymattoja, hienostunutta, hillittyä, tarkoituksenmukaista, käyttöesineitä, pellavaa, kudontaa, huopaa, uniikkikappaleita, ryijyjä, raanuja, himmeleitä ja kansallispukuja (heh, mistähän tämä tuli mieleen...). 



Suomalaista käsityötä: Kiilaferre miun Puodista.


Vastauksissa näkyy toki myös vastaajien tausta silloin, kun siitä jotain tiedän. "Käsityö on muuttunut välttämättömyydestä luksukseksi ja harrastukseksi". Tämä on hyvin tärkeä oivallus myös kansallispukuja ajatellen, sillä moni vähän järjettömältä tuntuva ajatus selkenee tämän tiedon valossa. Ennen välttämättömyyksiä olivat monet asiat, jotka nyt eivät ole - vaikkapa taidon ja varallisuuden näyttäminen ja yleisesti hyväksyttyjen normien mukaan pukeutuminen - ja toisaalta luksusta monet sellaiset asiat, jotka nyt eivät - vaikkapa painokangas.



Suomalaista käsityötä: Design Pylsyn bambumekko.


Pienet käsityöyrittäjätkin mainittiin. Erinomainen aasinsilta siihen, miksi mie tätä suomalaisen käsityön syvintä olemusta kaivelen. Tänään nimittäin on kulunut 5 vuotta siitä, kun Suomen käsityöyrittäjät perustettiin. Ihan hiljattain ryhmämme muutettiin yhdistykseksi. Vuosi sitten kirjoitin siitä, mitä Suomen käsityöyrittäjät ovat. Nyt olemme siis yhdistys. Toiminta kehittyy, muotoutuu ja laajenee koko ajan. Olemme ylpeitä osaamisestamme, haluamme elättää itsemme ja jotkut työllistää muitakin ja tietysti palvella asiakkaitamme taidollamme ja tuotteillamme.



Suomalaista käsityötä: Paarma Designin Sielunsiskot. Kuva pöllitty Käsityökorttelin blogista, täältä.


Suomalainen käsityö on kaikkea sitä, mitä se vastaajien mielestä on. Olen aika varma, että se on vielä monen mielestä turhaa puuhastelua, kansantaloudellisesti arvotonta ja "villasukat olis kivat, mutta en niistä kymppiä enempää maksa". Hullua on se, että tätä viimeistä tehokkaasti ylläpitää suuri joukko harrastajia, jotka eivät itse arvosta käsityötään, saati maksa siitä veroja. Harrastaminen on hyvä juttu. Lahjaksi antaminen on hyvä juttu. Hyväntekeväisyystempaukset ovat hieno juttu. Sitten kun harrastustyöstä otetaan pimeä ja vielä liian pieni maksu, mennään metsään.



Suomalaista käsityötä: KongaRoon takki.

Mie toivoisin, että suomalainen käsityö alkaisi mielikuvissakin pikkuhiljaa olemaan enemmän taitoa, arvostusta, laatua materiaaleista lähtien, meditatiivinen harrastus tai työ, idearikas, perinteistä ja ympäröivästä maailmasta ammentava, omista juurista kumpuava, globaalisuuteen kurkottava, jotain, josta kannattaa maksaa.


Tänään vietetään suomalaisen käsityön päivää.
Miten sie aiot huomioida sen?



Suomalaisen käsityön päivän kunniaksi tänään, 23.10.2015 tehdyt ostokset Puodista ilman toimituskuluja! 
(Ei koske seinäkalenteritilauksia).


Tärkeät linkit:

Suomen käsityöyrittäjien nettisivusto on Käsityökortteli.

Suomalaisen käsityön päivällä on oma sivu Facebookissa.

Käsityökorttelikin löytyy Facebookista.

Käsityökorttelilla on erikseen tapahtumaryhmä Facebookissa, se löytyy täältä.



10 kommenttia:

  1. Meinasin jättää kerrankin kommentoimasta, mutta... Suomalaisen käsityön päivän huomioon menemällä käsityökouluun harrastamaan ja jatkamalla lahjatossujen huovutusta. Niin ja tykkäämällä ja kommentoimasta (eli siis häiriköimällä) käsityöläisten naamakirja-sivuja ja blogeja :)

    VastaaPoista
  2. Mulla on tänään vähän niin kuin vapaapäivä. Jatkoin neulomuksiani aamulla kampaajalla ja illaksi pääsen neulesuunnittelun kurssille oppilaaksi. Neuloen siis tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis vahvasti suomalaista käsityötä :) Mukavaa päivää!

      Poista
  3. Hei,

    tuosta käsityön arvostamisesta koulussa, sitä ei enää uudessa opetussuunnitelmassa ole. Nykyisin käsitöitä on 7 luokalla 3 tuntia viikossa ja tulevassa vain 2. Muutoksena myös se, että nykyisin suurin osa kouluista menee perinteisellä jaolla tekstiili ja tekninen, tulevaisuudessa tätä jakoa ei tehdä. Eli konkreettisesti se tarkoittaa sitä, että tulevan opsin ajassa sisällöistä voidaan ottaa vain kolmannes nykyiseen verrattuna. Paljonko arvelet että kummassakaan ehditään mitään mielekästä tehdä, jos aikaa on vain puoli vuotta ja tunteja vain 2 viikossa. Sen jälkeen voi toki 8 ja9 luokalle valita, mutta osaamisen taso tippuu väistämättä.
    (ja ihan sellainen pieni asia, Suomessa ei ole tämän jälkeen enää yhtään niin suurta koulua, jossa tekstiilityön opettaja voisi saada opetusvelvollisuustuntinsa täyteen. ) suruttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie tiedän ja se on todella huono juttu. Juuri huomautin siitä, kun uudesta opsista pyydettiin palautetta. Minuukin surettaa.

      Poista
  4. Kiitos avartavista linkeistä! En tiennyt että kaakeliuunia nykyäänkin tehdään Suomessa (ja olen sentään kohtuuttoman kiinnostunut niistä!) Haluan ostaa vaatteita joiden kankaatkin on Suomessa kudottu. Ikävä kyllä monessa kohtaa joudun tinkimään toistaiseksi ja siksipä pysyttelen kirpparien tarjonnassa pitkälti. Kiitos muutenkin hyvästä blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos siulle! Suomen käsityöyrittäjistä löytyy hurjan laajasti tekijöitä. En muista nyt, että onko meillä siellä sellaisia, jotka tekevät kotimaisista kankaista vaatteita (tai no, kansallispukujen käsinkudotut kankaat kudon ihan omalla pajalla, mutta langat kyllä tulevat ulkomailta suureksi osaksi), mutta miepä kysyn! Noin muutenkin kannattaa käydä tutustumassa Käsityökortteli-sivuilla yrityksiin, sieltä löytyy vaikka mitä!

      Poista
    2. Suomessa tosiaan kudotaan kankaita hyvin pienesti. Neuloksia sentään enemmän. Sain vinkkejä, että kotimaisia neuloksia käyttävät ainakin Muka va, Uhana design, Melli EcoDesign, Hilla Clothing (vain lastenvaatteita) ja Myllymuksut.

      Poista

Kommentti! Ihanaa!