Yksityiskohta Uudenkirkon rekosta |
Syksyllä alkoi Suomen kansallispukukeskuksen koulutus kansallispukualan valmistajille ja opettajille. Olin ja olen haltioissani siitä, että koulutukseen pyrkijöitä oli niin paljon, että heistä muodostettiin kaksi ryhmää! Koulutus ymmärtääkseni muodostuu tässä matkan varrella. Nyt takana on kaksi kurssiviikonloppua, joista ensimmäisessä käsiteltiin läntisiä paitoja ja jälkimmäisessä karjalaisia. Mie sain kunnian pitää rekkotyöpajaa tässä jälkimmäisessä.
Yksityiskohta Heinjoen rekosta |
Ahdistuin vähän etukäteen, sillä tiesin, ettei siinä kahdessa päivässä oikein mitään ehditä saada aikaiseksi. Päätin, että jos kurssilainen edes huomaa, että pystyykö oppimaan vai ei, niin se riittää. Ja siihen taidettiin päästä. Roolini oli ehkä enemmän rentouttava, vapauttava ja anteeksiantava, kuin varsinaisesti ohjaava. On ihan järjettömän upeaa opettaa opiskelijoita, jotka ovat innostuneita ja imevät tietoa, soveltavat, keksivät, jakavat tietojaan ja kokemuksiaan ja kyseenalaistavat positiivisessa hengessä.
Yksityiskohta Muolaan rekosta |
Tapasin myös Lajulan kangastuvan Tiinan kansallispukukankaita ja voin suositella niitä varauksetta ja lämmöllä! Kun olin hypistellyt niitä kankaita, huomasin, että miun on heti helpompi hengittää. Samalla vauhdilla painotan myös sitä, että Ommelpuun Sari on jo osoittautunut erinomaiseksi kansallispukujen ompelijaksi ja kirjojaksi ja tekee laadukkaita tykkimyssyn pohjia. Sekä Sari että Tiina ovat myös keventäneet Facebookin Kansallispuku-ryhmässä miun hommiani, samoin kuin muutama muu aktiivi siellä. Vaikka kuorma on mieluinen, se on painava ja nyt kun se alkaa keventyä, tajuan oikeasti, miten raskas se on ollut. Siis lämmin kiitos aktiiveille <3
Eksyimme vähän aiheestakin. Piirsin ronkkauksen ensimmäisen ompeleen kulkua... |
No mutta asiaan. Kävin pitämässä kaksi rekkopajaa (ja siinä välissä piipahdin Turkissa, mutta siitä myöhemmin). Inhoan ajaa Imatran ja Jyväskylän väliä, varsinkin huonolla kelillä tai pimeässä. Jyväskylä-Mikkeli -välin olen nimennyt ankeuttajien tieksi, se jotenkin imee valon ja ilon maailmasta. Lähdin perjantaiaamuna kuudelta ajamaan ja tuskailin lunta pöllyttäviä rekkoja. Takaisin tullessa lauantai-iltana olin tosi väsynyt ja kaikkeni antanut ja tuskailin liukkautta ja väsymystä. Hengissä ollaan kuitenkin, molempien reissujen jäljiltä.
Niitä ihania rekkoja tutkailtiin sitten kurssilla ja hitusen ehdittiin kokeillakin. Rekko on siis karjalaisen äyrämöispaidan kirjailtu etumus. Miulle jäi polte päästä rekkoa kirjomaan, mutta sitä ei ole luvassa pitkään aikaan. Työjonossa on Virolahden essu- ja hamekankaiden kudontaa, Virolahden pukujen ompelua (ronkkausta, jes!), Jääsken B-pukua vielä, Tuusulan liivikangasta (jos langat ilmiintyvät), sielunlämmittäjää ja vaikka mitä muuta mukavaa.
Ryhmän rekkokokeiluja vähän ennen kotiinlähtöä. Miun oma on siellä joukossa, mutta sen kirjonta ei näy. Kauluskokeiluihin meni perjantai ja tämän verran saatiin aikaiseksi lauantaina. Hyvä alku :) |
Lauantaina on ystävänpäivä. Yleisön pyynnöstä ja ystävyyden kunniaksi laitoin vielä "kaksi yhden hinnalla" -kiilaferretarjouksen voimaan koko täksi viikoksi!
Tarjoan edullisimman. Voit myös ostaa vaikkapa kolme kiilaferreä, silloin maksat jokaisen hinnasta vain puolet. Tarjous on voimassa 15.2.2014 klo 24 saakka (tai niin kauan kuin mekkosia riittää) ja se koskee Puodin valmiina varastossa olevia kiilaferrejä. Homma toimii niin, että tilatessa ja tilausvahvistuksessa lukee normaalihinta. Siun ei tarvitse kikkailla koodien kanssa. Kun saat sähköpostiin ennakkolaskun, on siihen laskettu tarjoushinta. Postituspäivä on keskiviikko sen jälkeen, kun suoritus näkyy tilillä. Puodin kiilaferreosastolle tästä. |
Täältä Lajulan kangaspuiden takaa kiitokset! Ilman sinun ja muiden konkareiden arviota en pystyisi kuin arvailemaan kankaan oikeaa laatua. Kiitokset aiemmasta tuesta ja opista, jota olet antanut. Jatketaan yhteisellä asialla! :-)
VastaaPoistaSinlla Soja oli aikoinaan woprdpress-blogi ja siellä oli kansallismuseossa otettu valokuva kangaspuiden ääressä istuvasta naisesta, jolla oli yllään vaatteet, jotka oli 1800-luvun lopulla tuotu museoon Käkisalmen maalaiskunnasta. Toini Inkeri Kaukonen mainitsee nuo vaatteet ja mallinuken1971 kirjoittamassaan Käkisalmen puvun tarkistamispaperissaan kyseisen kaupungin rouvasväen yhdistykselle. Onko tuo kuva vielä jossakin blogissasi tai voisinko sen saada nähtäväksi.
VastaaPoistaEi miulla kyllä Wordpress-blogia ole ollut koskaan, blogi oli aiemmin jossain, jonka nimeä en nyt saa päähäni - mutta tämä on sivuseikka.
PoistaTiedän, mistä interiööristä puhut, koska miulle on siitä kerrottu, mutta miulla ei kyllä muistaakseni ole ollut siitä koskaan kuvaa. Miulla on kyllä kuva, joka on otettu Kansallismuseon perusnäyttelyssä paljon myöhemmin. Jos jostain löydät se kuvan, niin miekin haluisin nähdä :)
Mistäs tiedät etteikö tuo kansallismuseon huoneessa 37 kangasta kutova mallinukke istua töröttänyt paikallaan useamman vuosikymmennen. Nukke on ollut paikallaan 1971 ja jos kangas ei vaikka valmistunutkaan ja sinä satuit kuvaamaan sen 2000-luvun puolella. Yritän etsiä kuvaa ensin Taito Itä-Suomesta ja sitten museoviraston kuva-arkistosta. Kerron jos löydän, mutta silti haluaisin nähdä tuon hallussasi olevan kuvan uudelleen.
VastaaPoistaSiitä, että se miun kuvan nukke ei istu :D Mutta toki voin sen miun kuvan siulle laittaa! Laitan sähköpostiin :)
Poista