Sivut

torstai 11. huhtikuuta 2013

Taidon ja käsityön viikko - opi ronkkaus

On taidon ja käsityön viikko. Sen kunniaksi haluan opettaa sinulle käsityötekniikan, joka on miulle mieleinen ja joka, kuten hyvät tekniikat ovat, on lavennettavissa vaikka mihin. Kyse on henkilökohtaisesta lempparistani, ronkkauksesta eli vinoruutuompelusta. (Taas kerran pahoittelen surkeita kuvia. Asia niistä selviää, mutta susirumiahan nuo ovat.)

Tästäkin asiasta tiedän kansallispukunäkökulmasta. Kansallispuvuissa ronkkausta esiintyy lähinnä paitojen rannekkeissa ja lähes aina puolivalkaistulla pellavalangalla valkealle (puolivalkaistulle), hyvin tiiviille pellavakankaalle. Joissain hämäläisissä paidoissa on ymmärtääkseni ollut myös punaisella langalla tehtyä ronkkausta. Ronkkaus voi olla yksittäisenä kapeana raitana tai leveänä, monimutkaisena kuviona. Ronkkaus tehdään lankoja laskien, eli sen koko määräytyy kankaan tiheyden mukaan. Kansallispukujen esikuvissa ronkkaus on hyvin pientä, kankaan tiheys yleensä n. 28 l/cm. Koska kankaassa tiheys on yleensä vähän eri loimen ja kuteen suunnassa, on hyvä kokeilla, kumpaanko suuntaan tehtynä kuviosta tulee oikean kokoinen tai muussa kuin kansallispukukäytössä kauniimman muotoinen.

Tässä kuvasarjassa opastan, miten ronkkauksen ohjekuviota luetaan ja miten kirjonta etenee. Ronkkausta voi tehdä myös vähän eri järjestyksessä, esittelen tässä yhden, jolla pääsee alkuun.

Harjoittelu kannattaa aloittaa hyvin harvalle kankaalle ja kun tekniikan hoksaa, voi siirtyä pikkuhiljaa tai suoraan tiiviimpään kankaaseen. Tässä esimerkissä olen käyttänyt hyvin harvaa kangasta ja kirjonut poikkeavanvärisillä helmilangoilla.

Ronkkauksessa on kaksi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa tehdään pohjapistot polveilevin etupistoin ja toisessa vaiheessa ne päällystetään.

Monissa ronkkauskuvioissa löytyy yhtenäinen polvekeraita, joka jatkuu läpi kuvion. Jos sellainen on, siitä aloitetaan. Muutoin etsitään mahdollisimman pitkä polvekeraita, jonka ympärille kuvio lähtee muodostumaan.

1. Tässä esimerkissä teemme alla olevan kuvion. Siihen on sinisellä merkitty tuo yhtenäinen polvekeraita, josta kuvion kirjonta aloitetaan.



Tuo lanka kuvion oikeassa reunassa kankaan oikealle sellaisesta kohdasta, jossa vasemmalla yläviistossa olevassa kankaan lankojen risteämiskohdassa pystyssä oleva lanka menee vaakasuorassa olevan yli. Vie neula mainitun risteyskohdan yli seuraavan vasemmalla pystyssä olevan langan ali ja vedä lanka läpi. Ks. alla oleva kuva. Langan pää päätellään myöhemmin nurjan puolen pistoihin, sitten kun niitä on.



Seuraava pisto otetaan vasemmalle alaviistoon. Jatka ommellen polveilevia etupistoja aina viistosti yhden langan yli ja ottaen neulalle yhden langan.
Tässä esimerkissä tehdään neljä kuviota (vaikka ohjepiirroksessa on kolme), joten yhtenäiseen raitaan tarvitaan 24 "kärkeä".



Kun polveilevia pistoja on tarpeeksi monta, ne päällystetään. Päällystäessä palataan takaisinpäin, siis vasemmalta oikealle. Nyt neula ei mene enää kankaan nurjalle vaan pistot otetaan vain polveilevien pistojen ali. Lanka kiertää aina polveilevan piston kärjen. Ettei olisi liian helppoa, niin alla olevissa kuvissa on virhe. Viimeisen polvekepiston pitäisi olla laskeva ja ensimmäinen päällystyspisto otetaan siis alhaalta oikealta ylös vasemmalle päin!


Että päällystyspistot erottuisivat, vaihdoin toisenväriseen lankaan tässä kohtaa. Voit jatkaa saman värisellä tai vaihtaa, miten haluat.





Tässä kohtaa nurjalla näyttää tältä:


2. Kun ensimmäinen rivi on kokonaan päällystetty, siirrytään tekemään kuvion muita osia:


Siirry kuviossa uuteen kohtaan kankaan nurjalla.


Seuraavat pistot tulevat ihan kiinni ensimmäiseen, jolloin muodostuu vinoruutuja, joiden sisään mahtuu 3 pystyssä olevaa lankaa ja 3 vaakasuorassa olevaa lankaa. Tee kuvion mukaiset yhtenäiset polvekepistot jälleen oikealta vasemmalle ja päällystä ne vasemmalta oikealle:






Sitten viimeinen kohta kuvion tähän osaan:



Täydennä kuvio ompelemalla nuo kaksi polveilevaa pistoa ja päällystä ne. Siirry kuvion seuraavaan kohtaan kankaan nurjalla.






3. 







4. Sitten taas yläpuolen kärki, joka tehdään ihan samalla tavalla kuin edellinenkin:



5. Siirrytään tuohon kuvioiden välikohdan alakärkeen, siinä tehdään tässä vaiheessa vain yksi rivi:



Näin jatketaan koko kuvion vasempaan laitaan saakka, jolloin työ näyttää tältä:



6. Siirrytään täydentämään kuvion alaosia:

Tästä kohtaa puuttuu piirroskuva, mutta paikantanet kohdan alla olevan kuvan avulla? Se on siis tuolla alempana seuraavaksi olevan piirroskuvan sinisen kohdan yläpuolella, "ylös-alas-ylös".




























7.












8. Jatka taas seuraavaa kuviota ohjepiirroksen mukaan. Lopulta neljän kuvion levyinen ronkkaus näyttää tältä:


"Kansallispuku-oikeasti" ronkkaus siis tehdään tiiviille puolivalkaistulle kankaalle puolivalkaistulla pellavalangalla, esim Bockensin 80/2 nyytinkilangalla. Tässä alla on ylläolevasta tehty tuo ensimmäinen kuvio oikeassa koossa esimerkin vuoksi. Tuosta tulee Vehkalahden naisen paidan ranneke, kunhan joskus ehdin tehdä sen valmiiksi.




Muoks, vähän lisää juttuja:

Tässä vielä muutama kuva kansallispuvuissa olevista ronkkauskuvioista:

Kymin paidan rannekkeen ronkkauskuvio


Etelä-Savon ja Mäntyharjun paidan rannekkeen ronkkauskuvio


Etelä-Savon ja Mäntyharjun paidan ranneke


Kymenlaakson paidan rannekkeet

Säkkijärven paidan rannekkeen ronkkaus

15 kommenttia:

  1. Tämäpäs oli mielenkiintoinen juttu. Kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  2. Tätä on kyllä ihan pakko kokeilla jonain päivänä. Kiitos ohjeistuksesta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, toivottavasti joskus ehtisi opetella.

    VastaaPoista
  4. Kaikenlaista on tullut tehtyä, mutta tuota ei. Taatusti kokeilen joskus. Kiitos Soja!

    VastaaPoista
  5. Voi ei, miten upean näköisiä ronkkailuja! Saattaa olla, että menisi minulla yli hilseen.

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeesta. Tätä täytyy ehdottomasti joskus kokeilla! Onnistuisikohan lapasen suuhun, vaikkei siinä mitää lankoja näykään.

    VastaaPoista
  7. Kiitos erinomaisesta ja minulle ajankohtaisesta ohjeesta. Olen päässyt Maskunseudun pukuni kanssa paidan tekovaiheeseen ja riittävän seikkaperäistä ronkkauksen ohjetta ei ole meinannut löytyä mistään.

    Oli muutenkin erinomainen tuuri löytää blogiisi: paljon toinen toistaan mielenkiintoisempaa asiaa hyvin toteutettuna!

    Kiitos!

    VastaaPoista
  8. Ihanaa, että tästä on iloa! Kiitos pirteistä kommenteistanne!

    VastaaPoista
  9. Suurkiitokset hyvästä ja havainnollisesta kuvasarjaohjeesta. Piti tehdä harjoitustyö ronkkaamalla ja ohjeesi avulla se tuli tehdyksi. Helppo tekniikka kun vain pääsee jutun juoneen kiinni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarmo! Tekniikka on tosiaan helppo, haastetta tuo lähinnä tuo koko (jos siis tekee "kansallispukukokoa", tiiviille kankaalle) ja se, että tehdään valkealla valkealle :) Mukavaa voida olla hyödyksi!

      Poista
  10. Hieno ohje - tarttee kokeilla, ensin vähän harvempaan tyykiin...

    VastaaPoista
  11. Ai kamala. 😅 Tätä siis tiedossa ensi viikolla. Pitäisiköhän harjoitella ennen virallista ranneketta... ihan varmuuden vuoksi. 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siitä varmaan haittaa ole :) Oppimisen iloa!

      Poista
  12. Voi että. Hienoa jälkeä. Ja tuossa on juuri se mitä minun alettava työstämään. Mäntyharjun pukuun. Hyvät ohjeet!

    VastaaPoista
  13. Kiitos hyvistä ohjeista. Löytyi ihan kohdallaan oleva ohje kun on Vehkalahden paidan teko alkamassa.

    VastaaPoista

Kommentti! Ihanaa!